EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Trh nových bytů v ohrožení

 


 

Ve druhém čtvrtletí letošního roku se v hlavním městě prodalo 1 750 nových bytů, tedy přibližně stejně jako v prvním kvartále. Meziročně však došlo k nárůstu prodaných bytů o čtvrtinu. V prvním pololetí se prodalo celkem 3 350 bytů. Vyplývá to ze společných analýz společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Počet dostupných bytů se oproti prvnímu pololetí 2015 snížil ze 7 000 na současných 4650, což představuje pokles o 33,6 procenta. Poklesl také počet aktivních projektů o 38 na 246. Nabídka nových bytů nepokrývá ani tři čtvrtiny celkové roční poptávky.

Že se výstavba nových bytů téměř zastavila dokazují i údaje Českého statistického úřadu, podle kterých byla od ledna do května zahájena výstavba 515 bytů v bytových domech, což představuje meziroční pokles o 65,4 procenta.

Tvář Prahy se změní

Snižující se nabídka nových bytů je jedním z hlavních důvodů, proč se nyní v tak hojné míře prodávají i dražší bytové jednotky.Připravit developerský projekt až do fáze realizace je v tuto chvíli čím dál obtížnější. Schválený metropolitní plán přitom dává jasný signál, že by se do budoucnosti neměla Praha příliš rozšiřovat, ale mělo by spíše docházet k zahušťování stávající zástavby, jak je tomu obvyklé i jinde ve světě,“ komentuje současný stav v oblasti nové bytové výstavby Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Proč rostou ceny pražských novostaveb?

Za poslední rok došlo na pražském trhu k růstu cen prodaných nových bytů o 18,7 procenta na 65 922 korun za metr čtvereční. Téměř pětinový nárůst cen byl způsoben především ztenčující se množinou dostupných bytů. Z nabídky se vytrácejí byty levnější, které se prodávají většinou jako první, a do prodejů zasahují větší a dražší byty.  

REKLAMA

„Další příčinou růstu průměrných cen je u nás to, že někteří developeři v poslední době na trh uvádějí stovky nových bytů, jejichž průměrná cena na m2 již nyní převyšuje 80 tisíc korun,“ dodává Marcel Soural.

A bude hůř…

Podle studie KPMG tempo výstavby i povolování staveb nových bytů v Praze zaostává za řadou středoevropských metropolí, jako je Mnichov, Berlín nebo Vídeň. Dokonce třikrát větší tempo výstavby než v Praze je ve Varšavě.

Praha patří společně s Vídní k městům s nejvíce obyvateli na jednu bytovou jednotku ze sledovaných měst, což dává další prostor pro development a růst bytové výstavby v těchto městech. V Praze ovšem dosahuje průměrná doba povolování staveb podle specialistky na stavební právo a oblast povolování nových stavebních projektů Jany Kejvalové šest let.

Pokud k porovnání tempa výstavby přidáme aktuální data o vývoji cen, jasně vidíme, že nízký objem i tempo výstavby povede k dalšímu zdražování,“ říká Pavel Kliment, Partner odpovědný za služby pro stavebnictví a nemovitosti KPMG.

REKLAMA

Nabídka nových developerských projektů se postupně vysušuje a o již se podepsala na počtu aktivních developerů. Jejich počet se oproti minulému roku snížil o deset na 162 a pravděpodobně se bude i nadále snižovat.

Developeři za současné situace snižující se nabídky musejí hledat nové způsoby, jak se udržet ve hře. Někteří již nyní připravují větší množství projektů, aby alespoň část z nich byla schválena. Více projektů ovšem znamená větší kapitálovou náročnost, kterou nemusí všichni hráči ustát. Můžeme očekávat, že se počet developerů na trhu ještě sníží.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *