EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Pixabay

06. 02. 2024

0 komentářů

Nájemné v Česku: Trendy, investice a výhled pro rok 2024

 

Český trh nájemního bydlení prošel v nedávné době změnami, které ovlivňují jak nájemníky, tak investory, a jak je to s investicemi do nemovitostí v letošním roce.

Loading



 

Podle Deloitte Rent Indexu se průměrná cena za metr čtvereční nájemního bydlení v České republice v posledním kvartálu loňského roku pohybovala kolem 292 korun. To znamená pokles o 0,3 % ve srovnání s třetím čtvrtletím. Nicméně, v Praze došlo k opačnému trendu, kde ceny nájmů vzrostly o 1,8 % na průměrných 395 korun za metr čtvereční.

Situace v hlavním městě

V Praze vykazují růst ceny za metr čtvereční nájmu především městské části jako Praha 2, Praha 10, Praha 6 a Praha 5. Naopak, poklesy byly zaznamenány na Praze 7, Praze 1 a Praze 9. Odborníci odhadují, že změna trendu na konci loňského roku byla způsobena korekcí růstu, inflací a dalšími faktory.

Regionální nájemné

Nejvyšší nájmy stále dominují v Praze, zejména v centrálních lokalitách jako jsou Praha 1, Praha 2, Praha 3 a Praha 8. Mimo Prahu jsou nejdražší nájmy v Brně, ale zaznamenaly pokles o 7,4 %. Další města s vysokými nájmy jsou Zlín, Středočeský kraj, Pardubice a Olomouc. Naopak, nejnižší nájmy jsou v Ústí nad Labem, Ostravě a Karlových Varech.

Investiční výhled

Podle Petra Hány, ředitele oddělení zaměřeného na nemovitosti a stavebnictví v Deloitte, se dá očekávat, že mírný pokles cen nájemného byl krátkodobým jevem. Očekává se, že na začátku letošního roku se trh vrátí k mírnému růstu.

REKLAMA

Investoři se pravděpodobně budou zajímat o novostavby a projekty developerů, kde průměrná cena za metr čtvereční stoupla o 2,3 %. Cihlové objekty vykazují menší pokles na 1,4 %, zatímco panelové domy zaznamenaly snížení o 0,4 %.

Vliv globálních faktorů

Světové ekonomické události a globální faktory mohou ovlivnit také český trh nájemního bydlení. Například změny v úrokových sazbách, geopolitické události a celková ekonomická stabilita mohou hrát klíčovou roli v tom, jak se vyvíjí poptávka a nabídka na trhu nemovitostí. Investoři by měli tyto události pečlivě sledovat a zohlednit je při plánování svých investičních strategií.

Inovace a technologický vliv

Rychlý pokrok v oblasti technologie má také vliv na sektor nájemního bydlení. Inovace jako smart domácnosti, bezkontaktní platby a digitalizace procesu pronájmu mohou ovlivnit způsob, jakým majitelé nemovitostí a nájemníci komunikují a spravují nájemní vztahy. Investoři, kteří jsou schopni adaptovat se na tyto technologické změny, mohou získat konkurenční výhodu a zlepšit efektivitu správy svých nemovitostí.

Závěrem lze konstatovat, že i přes krátkodobý pokles činží v některých oblastech, se investice do nájemních nemovitostí v Česku jeví jako stabilní a s očekávaným návratem k mírnému růstu v tomto roce, by mohly být stále atraktivní pro ty, kteří hledají dlouhodobé investice s potenciálem zhodnocení.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *