EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Nemovitosti investory táhnou, z možných rizik výrazné obavy nemají

 

Podle 12 % Čechů je cihla nejbezpečnější investicí. O případných rizicích Češi vědí, od koupi je to ale nijak neodrazuje. Z průzkumu společnosti EMA data pro Lusq vyplývá, že když už se lidé něčeho obávají, nejčastěji je to snížení hodnoty majetku vlivem inflace, měnové politiky či poklesem cen nemovitostí. Částečným strašákem jsou i podvody nebo neplatící nájemníci. Těmto rizikům se však investoři mohou vyhnout i díky digitálním platformám, které jim zajistí mimo jiné správu a pronájem nemovitosti.

Loading



 

Investovat do nemovitostí je pro Čechy stále atraktivnější. Aktuálně nemovitost na investici vlastní 6 % Čechů a dalších 7 % o takové možnosti uvažuje. Podle Miloslava Lafka, CEO společnosti Lusq, by během několika málo let mohl mít v cihle majetek uložený každý osmý Čech. I tak si lidé uvědomují, že pořízení investičního bytu není bez rizik.

„Stejně jako u jiných druhů investic tu jistá rizika samozřejmě jsou. Především když investujeme takříkajíc na vlastní pěst,“ uvádí Miloslav Lafek. Průzkum společnosti EMA data ukázal, že největší respekt mají Češi ze znehodnocení majetku inflací. Na stupnici od 0 do 10, kdy 0 nepředstavuje žádné obavy a 10 je naopak zásadní riziko, dosáhlo toto riziko 4,04 bodu. Na pozoru se má v případě inflace 13 % respondentů, naopak vůbec se jí neobává 29 %.

Před podvody a nájemníky se lze chránit

Významné obavy mají Češi i z podvodů spočívajících v nákupu nemovitosti od falešného vlastníka. S investicí do bytu je potřeba ošetřit nejen toto riziko, ale další jako je výběr solidního nájemníka, řešení nájemních vztahů a popřípadě i adekvátní rekonstrukce investičního bytu. Tato rizika ale odpadají díky využití moderních nástrojů přes investice do nemovitostí,” říká Viktorie Sládková, projektová manažerka Lusq a doplňuje, že díky tomu je investice do nemovitosti dostupnější i pro velmi konzervativní investory, kteří by jinak nechali peněžní prostředky ladem na svých spořicích účtech. Nutnost být při pronájmu nemovitosti obezřetný přitom Češi vnímají. Obavy z toho, že nájemník bude mít problémy s placením nájemného, má více než desetina dotazovaných.

Nemovitost je důvěryhodnou investicí

S penězi jsou podle průzkumu EMA data spojena i další rizika – měnové riziko se v pomyslném žebříčku umístilo na 3. místě s 3,86 bodu a riziko poklesu ceny nemovitosti na 4. místě s 3,60 bodu. „Nemovitosti jsou poměrně konzervativní investice, která je odolnější vůči volatilitě trhů. Často se využívají jako štít vůči inflaci,“ popisuje Viktorie Sládková. Z dalších rizik Češi vnímají jako podstatné riziko změny v okolí kupované nemovitosti (hodnotili 3,56 body). Naopak nejméně se Češi obávají znárodnění majetku, které ohodnotili 3,38 body z 10.

Pořadí Riziko Obavy z rizika na škále 0 (vůbec se neobávám) až 10 (riziko je pro mě naprosto zásadní)
1. Riziko znehodnocení majetku inflací 4,04
2. Riziko podvodu či zcizení investice 3,96
3. Měnové riziko 3,86
4. Riziko poklesu cen nemovitosti 3,60
5. Riziko změny okolí 3,56
6. Riziko neplatícího nájemníka 3,50
7. Riziko znárodnění majetku 3,38

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *