EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Nový přídavek na bydlení může zkomplikovat dostupnost bydlení

 

V oblasti dávek na bydlení chystá ministerstvo práce a sociálních věcí velké změny. Od roku 2021 by měl být zrušen příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Nahradit by ho měla jedna dávka, a to přídavek na bydlení. Jenže tato změna by mohla podle aktuální studie zhoršit situaci u lidí v hmotné nouzi, ale i u nižší střední třídy.

Loading



 


Od roku 2021 by tedy došlo k úpravě vyplácení dávek na bydlení. Podmínky by byly přísnější, dávky se sloučí v jednu a přejmenují.  Do ubytoven by se pak dávky měly přestat posílat do konce roku 2023. Plán má mnoho odpůrců, jako je například Platforma pro sociální bydlení, Institut pro sociální inkluzi a SPOT. Mnozí uvedli, že jde o nebezpečný experiment s osudy seniorů a rodin s dětmi.
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se brání tím, že do médií unikl jen „interní dokument“. Tvrdí, že představit chce až výsledný návrh podoby nové dávky. „Připravuji razantní změnu dávek na bydlení, obchod s chudobou musí skončit. Je to časovaná bomba. Seniory, rodiny s dětmi a zdravotně postižené změna nepoškodí,“ prohlašuje Maláčová. Odborníci se však obávají, že právě chudí lidé a nižší střední třída bude mít kvůli přetvoření těchto dávek problémy s financováním bydlení.
Podle Centra pro společenské otázky (SPOT) jde o nákladný risk. „Návrh zákona ruší systém dávek na bydlení, který pro řadu domácností představuje prostředek, jak si zajistit kvalitní bydlení ve standardních bytech. Dosavadní systém, umožňuje současně pomáhat ohroženým skupinám (senioři, nekompletní rodiny) i pracujícím, kteří mají nízké mzdy a bydlí v ekonomických centrech, kde rostou náklady na bydlení,“ uvádí studie SPOT.
Problematické jsou hlavně zvyšující se náklady na bydlení. Nájemné roste skoro ve všech krajích České republiky a rostou i ceny energií. Fatální dopad může mít změna dávek na seniory, ale hlavně na samoživitelky.
Obrázek 1: Podíl příjemců Příspěvku na bydlení vůči obyvatelstvu

Zákon předpokládá povinnost společného posuzování příjmů manželů nebo partnerů nezávisle od toho, zda spolu manželé žijí. Teprve zpětně – a v případě manželů soudně – bude možné v tomto udělit výjimku. Samoživitelé a samoživitelky tak mohou dostat výrazně nižší dávky, nebo na ně zcela ztratí nárok což v důsledku může vést k zadlužení domácností (půjčky na placení nájmů) nebo ztrátě bydlení. V důsledku může omezit možnosti řešení problémů domácího násilí a dalších jevů v domácnostech, které mají dlouhodobě negativní vliv na rozvoj dětí,“ píše se ve studii.
Podle Českého statistického úřadu zhruba desetina domácností vynakládá na bydlení více než polovinu svých příjmů. Jen díky podpoře od státu si řada domácností může dovolit slušné bydlení.
Vít Lesák, ředitele Platformy pro sociální bydlení, upozorňuje, že by se resort měl nejdřív soustředit na řešení „klíčových problémů“, jako jsou neexistující sociální bydlení a tisíce lidí v exekucích.
Lidé pobírající dávky na bydlení si sami bytovou nouzi nevybrali. Dostali se do ní kvůli bariérám při hledání bytu. Například nezvládli platit vysoký nájem, nebo splatit kauci. „Řešení nemůže spočívat v prohloubení jejich ekonomických problémů a chudoby,“ uvedla Eliška Černá z ostravské fakulty sociálních studií.

Příspěvek na bydlení (dávka státní sociální podpory)

  • Příspěvek na bydlení přispívá na krytí nákladů na bydlení rodinám či jednotlivcům s nízkými příjmy.
  • Na příspěvek na bydlení má nárok vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě přihlášen k trvalému pobytu, jestliže
  • jeho náklady na bydlení přesahují částku součinu rozhodného příjmu v rodině a koeficientu 0,30 (na území hlavního města Prahy koeficientu 0,35), a zároveň
  • součin rozhodného příjmu v rodině a koeficientu 0,30 (na území hlavního města Prahy koeficientu 0,35) není vyšší než částka normativních nákladů na bydlení.

Doplatek na bydlení (dávka pomoci v hmotné nouzi)

  • Nárok na doplatek na bydlení má vlastník bytu, nebo jiná osoba, která užívá byt na základě smlouvy, rozhodnutí, nebo jiného právního titulu a po splnění stavebně technických standardů kvality bydlení vlastník stavby pro individuální či rodinnou rekreaci, jejichž příjem/příjem společně posuzovaných osob je po úhradě odůvodněných nákladů na bydlení nižší než částka jeho živobytí/částka živobytí společně posuzovaných osob. Okruh společně posuzovaných osob pro účely doplatku na bydlení je stejný jako pro účel příspěvku na živobytí.

Zdroj: Portál MPSV

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *