EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Veronika Hejná

03. 03. 2021

0 komentářů

Objekt není pro bydlení, ale rodinnou rekreaci. Lze jej pořídit na hypotéku?

 

V realitním inzerátu se píše, že dům ve vysněné lokalitě je určen pro rodinnou rekreaci, případně, že se jedná o objekt bez čísla popisného. Co to pro vás znamená? Získáte hypotéku na chatu nebo chalupu? A jaký je mezi nimi rozdíl? 

Loading



 

Které stavby nemají číslo popisné?

Budovy jsou v České republice označovány několika typy čísel. Právní úpravu obsaženou v zákoně o obcích poté doplňuje ještě vyhláška Ministerstva vnitra č. 326/2000 Sb., o způsobu označování a způsobu použití a umístění čísel k označení budov. O pravomoci a odpovědnost v oblasti správy a administrace čísel (tzv. systému územní identifikace) se dělí obec či městská část s ministerstvem. Za umístění označení na konkrétní budově potom odpovídá její vlastník.
Rozlišujeme číslo evidenční, popisné, orientační, a také tzv. číslo náhradní. Evidenční číslo mají stavby určené k dočasnému nebo netrvalému účelu, tedy například chaty a další rekreační objekty. Číslo popisné získávají stavby, které jsou určeny k trvalému bydlení nebo i jinému dlouhodobému účelu. Získávají jej po kolaudaci novostavby. Číslo orientační usnadňuje orientaci, jeden dům může mít i více orientačních čísel. Náhradní číslo slouží v současnosti k označení budov, které jsou prozatím provizorní.
Zda má objekt přiděleno číslo popisné či pouze číslo evidenční, je možné zjistit z katastru nemovitostí, a to na listu vlastnictví v části B Nemovitosti. Pokud je stavba bez čísla popisného rekreačním objektem, bude takto v katastru i označena (v souladu s bodem 4 přílohy katastrální vyhlášky jako rod. rek.) a uvedeno bude pouze evidenční číslo (v souladu s bodem 3 přílohy katastrální vyhlášky bude označeno jako č. e.).

Lze stavbu bez čísla popisného financovat hypotékou?

I nákup chaty nebo chalupy je možné financovat hypotékou. Často se jedná o levnější variantu bydlení mimo město. Podle expertů je ale nutné dobře rozmyslet i výběr nemovitosti, jelikož ne každou z nich přijme banka do zástavy.

„Aby mohla rekreační nemovitost sloužit jako zástava, musí být splněno několik podmínek. V první řadě musí mít kupovaný objekt přidělené evidenční nebo popisné číslo. Chaty mají obvykle pouze evidenční číslo. Chalupy, což jsou venkovská stavení, mají přiděleno číslo popisné,“ vysvětluje Veronika Hergrová z Hyponamiru.cz.

Tuzemské banky podle Hegrové poskytují na financování rekreačních nemovitostí hypotéky přibližně do výše 70 % odhadované hodnoty, pouze pokud je objekt ve velmi dobrém stavu. V prémiové lokalitě se lze dostat i na 80 %.

REKLAMA

Pozor na to, čí je pozemek

Chatové osady jsou často vybudované na pozemcích, které mají osadníci v dlouhodobém pronájmu. Patří zpravidla obci. Hypotéku je ale možné získat pouze na chaty, které stojí na pozemku prodávaném současně s chatou.
Banka může prověřovat také to, zda k nemovitosti vede přístupová cesta a na základě jakého právního titulu ji budete moci využívat – někdy bude nutné zřídit věcné břemeno k pozemku jiného vlastníka.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Prázdniny skončily. Zloději se z bytů přesouvají na chalupy

Zdroj: Pixabay.com V letních měsících většina lidí nechává alespoň na nějaký čas svůj domov bez dozoru. Špatně zabezpečený byt či dům je pak skoro pozvánka pro zloděje. Se zhoršujícím se počasím se pak lidé z dovolených, chat a chalup vrací zpět do měst a do hledáčku zlodějů se dostávají opuštěné rekreační objekty.

Text: Monika Lukešová

14. 09. 2021

Družstevní byty: Odlišnosti od osobního vlastnictví

V hledáčku kupujících jsou byty s předzahrádkou a chalupy

Foto: archiv redakce   Lidé chtějí ven. Tak by se dal nazvat aktuální trend i na realitním trhu. Roste zájem o byty s předzahrádkou a rekreační objekty. Byty s jakýmkoliv venkovním prostorem lákají běžné lidi, ale ne investory. Pro ně je to většinou práce navíc s menším ziskem.

Text: Monika Lukešová

15. 04. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *