EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: Veronika Hejná

03. 03. 2021

0 komentářů

Objekt není pro bydlení, ale rodinnou rekreaci. Lze jej pořídit na hypotéku?

 

V realitním inzerátu se píše, že dům ve vysněné lokalitě je určen pro rodinnou rekreaci, případně, že se jedná o objekt bez čísla popisného. Co to pro vás znamená? Získáte hypotéku na chatu nebo chalupu? A jaký je mezi nimi rozdíl? 

Loading



 

Které stavby nemají číslo popisné?

Budovy jsou v České republice označovány několika typy čísel. Právní úpravu obsaženou v zákoně o obcích poté doplňuje ještě vyhláška Ministerstva vnitra č. 326/2000 Sb., o způsobu označování a způsobu použití a umístění čísel k označení budov. O pravomoci a odpovědnost v oblasti správy a administrace čísel (tzv. systému územní identifikace) se dělí obec či městská část s ministerstvem. Za umístění označení na konkrétní budově potom odpovídá její vlastník.
Rozlišujeme číslo evidenční, popisné, orientační, a také tzv. číslo náhradní. Evidenční číslo mají stavby určené k dočasnému nebo netrvalému účelu, tedy například chaty a další rekreační objekty. Číslo popisné získávají stavby, které jsou určeny k trvalému bydlení nebo i jinému dlouhodobému účelu. Získávají jej po kolaudaci novostavby. Číslo orientační usnadňuje orientaci, jeden dům může mít i více orientačních čísel. Náhradní číslo slouží v současnosti k označení budov, které jsou prozatím provizorní.
Zda má objekt přiděleno číslo popisné či pouze číslo evidenční, je možné zjistit z katastru nemovitostí, a to na listu vlastnictví v části B Nemovitosti. Pokud je stavba bez čísla popisného rekreačním objektem, bude takto v katastru i označena (v souladu s bodem 4 přílohy katastrální vyhlášky jako rod. rek.) a uvedeno bude pouze evidenční číslo (v souladu s bodem 3 přílohy katastrální vyhlášky bude označeno jako č. e.).

Lze stavbu bez čísla popisného financovat hypotékou?

I nákup chaty nebo chalupy je možné financovat hypotékou. Často se jedná o levnější variantu bydlení mimo město. Podle expertů je ale nutné dobře rozmyslet i výběr nemovitosti, jelikož ne každou z nich přijme banka do zástavy.

„Aby mohla rekreační nemovitost sloužit jako zástava, musí být splněno několik podmínek. V první řadě musí mít kupovaný objekt přidělené evidenční nebo popisné číslo. Chaty mají obvykle pouze evidenční číslo. Chalupy, což jsou venkovská stavení, mají přiděleno číslo popisné,“ vysvětluje Veronika Hergrová z Hyponamiru.cz.

Tuzemské banky podle Hegrové poskytují na financování rekreačních nemovitostí hypotéky přibližně do výše 70 % odhadované hodnoty, pouze pokud je objekt ve velmi dobrém stavu. V prémiové lokalitě se lze dostat i na 80 %.

REKLAMA

Pozor na to, čí je pozemek

Chatové osady jsou často vybudované na pozemcích, které mají osadníci v dlouhodobém pronájmu. Patří zpravidla obci. Hypotéku je ale možné získat pouze na chaty, které stojí na pozemku prodávaném současně s chatou.
Banka může prověřovat také to, zda k nemovitosti vede přístupová cesta a na základě jakého právního titulu ji budete moci využívat – někdy bude nutné zřídit věcné břemeno k pozemku jiného vlastníka.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Trvalý pobyt na chatě

Můžete mít trvalý pobyt na chatě?

Trvalý pobyt je adresa, kterou oficiálně nahlásíte úřadům. Je to adresa, kterou máte uvedenou v občanském průkazu, na kterou vám chodí dopisy z úřadů, adresa, kterou stát bere, že vás tam vždy zastihne. Trvalé bydliště nemůžete přepsat na jakoukoliv nemovitost. Řídí se totiž jistými pravidly.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 07. 2024

chaty a chalupy

Kupujte chaty a chalupy, levnější už nebudou

Český nemovitostní trh se pomalu probouzí a ceny začínají růst. U rekreačních nemovitostí tomu ale tak zatím není. Tam ceny naopak klesají a je možné čekat, že na podzim budou ještě o kousek nižší. Vyplatí se teď koupit nemovitost určenou k rekreaci?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

27. 06. 2024

Česká roubenka láme cenové rekordy, ostatní chalupy většinou zlevňují

Tři roky extrémního zájmu, tři roky vychládání. Tak by se dal ve zkratce nazvat vývoj českého trhu s rekreačními objekty. A jak se zdá, přichází teď období stagnace. Ceny chalup totiž přímo před sezonou klesly a leckde odmazaly celoroční růst. Proti trendu jsou jen prémiové objekty v Jizerských horách nebo Krkonoších a jejich podhůří. Vyplývá to z takzvaného […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *