EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 08. 2023

0 komentářů

Objem poskytnutých hypoték v červenci klesl, v porovnání s rokem 2020 je na polovině

 

Objem hypoték poskytnutých bankami v červenci meziměsíčně klesl podle aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA) zhruba o pětinu (18 procent). Projevil se tak každoroční prázdninový efekt, kdy v době hlavních prázdnin a letních dovolených pravidelně klesá zájem o hypotéky. Meziročně činí červencový propad čtyři procenta, a to jen kvůli nízké srovnávací základně. Oproti polovině roku 2020 zůstává objem poskytnutých hypoték stále zhruba poloviční.

Loading



 

„V meziměsíčním srovnání června a července tradičně sledujeme pokles zájmu o úvěry na bydlení přibližně o pětinu. Je to dáno mimo jiné dobou dovolených. Meziročně pak dochází k poklesu pouze u zajištěných úvěrů. U nezajištěných úvěrů, které lidé využívají převážně na rekonstrukce, sledujeme stabilní zájem. V druhé polovině roku s ohledem na znovu spuštění a rozšíření dotačního programu Nová zelená úsporám očekáváme nárůst zájmu o úvěry na energeticky udržitelné rekonstrukce,“ uvádí Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny a předseda Asociace českých stavebních spořitelen.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v červenci dosáhl 9,5 miliardy Kč po červnových 11,6 miliardy Kč. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil 1,9 miliardy Kč oproti červnovým 2,3 miliardy Kč. Počet nově poskytnutých hypoték se v červenci snížil z 3,8 tisíce na bezmála 3,1 tisíce, což je však stále nad průměrnou hodnotou celého letošního roku, který činí tři tisíce. Nadále se tak jedná o nízký počet ve srovnání s tím, že průměrný měsíční počet nových hypoték v roce 2020 se pohyboval kolem 6,7 tisíce a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíce.

„Objem poskytnutých hypoték v červenci sice propadl dvouciferným tempem, pokud bychom však zohlednili tradiční sezónnost, objem poskytnutých hypoték pokračoval v mírném růstu jako předešlý měsíc. Meziroční propad se výrazně snížil a po roce a půl již není dvouciferný, což je však efekt nižší srovnávací základny, jelikož od července minulého roku začal hypoteční trh citelněji zamrzat,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Sazby mírně klesají

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zaznamenala pokles již třetí měsíc v řadě. Od letošního května klesla průměrná nabídková sazba již o 13 bazických bodů na 6,19 % p. a., přesto o změně trendu zatím nemůže být řeč.

REKLAMA

„Nabídkové hypoteční sazby klesají již třetí měsíc po sobě. Pokles oproti minulému měsíci byl opět jen v řádu setin, ovšem od května letošního roku došlo k celkovému poklesu o 0,13 procentního bodu. Nicméně stále jde spíše o kosmetické úpravy než o nějakou dramatickou změnu. Taková změna na splátce učiní rozdíl (u 3,5 milionové hypotéky na 20 let) pouhých 276 Kč,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

„Problémy budou mít i desítky tisíc domácností, které letos čeká refinancování. Pokud měly dvouprocentní hypotéku, která byla běžná ještě před dvěma lety, nyní zaplatí mnoho tisíc korun měsíčně na splátkách navíc. U průměrné třímilionové hypotéky na 25 let lidé zaplatí měsíčně při aktuální úrokové sazbě měsíčně o 6406 korun více, než kolik platili s dvouprocentní úrokovou sazbou. Ročně jde o skoro 77 tisíc korun, které domácnost bude muset navíc vydat na výdaje spojené s bydlením. Když k tomu přidáme stále vysoké ceny energií a potravin, mnoho domácností bude mít s financováním základních potřeb velké problémy,“ poznamenal Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *