EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 04. 2024

0 komentářů

Od začátku roku je na českém nájemním trhu mimořádně živo

 

O nájmy se uchází více lidí než loni touto dobou a v mnoha městech se „fronta“ pod nájemním inzerátem počítá na desítky zájemců. Do trendu nadále promlouvají hypotéky, které jsou i přes postupný pokles úrokových sazeb pro řadu domácností stále nedostupné, ale stále častěji také sociální a demografické faktory.

Loading



 

Bez překvapení se největší „fronty“ tvoří v Praze. Na jeden inzerát zde momentálně reaguje průměrně 43 zájemců. V Brně a okolí se jedná zhruba o 18 zájemců. A překvapivě podobně vysoké množství lidí se o nájemní bydlení uchází také v Plzni, která s průměrným počtem 17 reakcí na jeden inzerát obsadila třetí příčku. Na čtvrtém místě se umístila města Středočeského kraje, kde počet zájemců překvapivě mírně klesl – a to na 10.

Největší zájem byl napříč Českem o byty s dispozicí 2+kk a plochou mezi 45–50 metry čtverečními, následovaných byty 1+kk nebo 1+1 s plochou kolem 35–40 metrů čtverečních. Postupně však roste zájem také o „rodinné“ byty s větší plochou i dispozicí. Zde se však poptávka zatím nepotkává s cenou nabídky. O to většímu zájmu se těší velké byty, kde majitel vyjde s cenou vstříc. Důkazem je ostatně rekordman uplynulých tří měsíců – jím se stal s 330 reakcemi byt v panelovém domě na pražském Jižním Městě. Za dispozici 3+1 a 75 metrů čtverečních požadoval majitel 17,5 tisíc korun s poplatkem 3,5 tisíce korun za energie.

Největší zájem je o 2+kk, zmizí i do několika hodin

Tempo, s jakým nabídka najde zájemce a majiteli zajistí pronájem, nezpomaluje. Například v Praze se více než polovina zájemců ozve již za 48 hodin, v Brně do pěti dnů. V obou městech nové inzeráty zpravidla mizí kolem deseti dnů až dvou týdnů od zveřejnění. Podobná je situace u těch nejpoptávanějších bytů také v ostatních krajských městech. A není výjimkou, že dobrá nabídka se ohřeje v inzerci jen necelý den.

Historicky býval první kvartál spíše klidnější a nejvíce zájemců se zpravidla objevovalo od konce března do května. To se však podle Marina Ponzera, šéfa digitální realitní služby Bezrealitky, již loni změnilo. Větší počet zájemců totiž pravděpodobně nesouvisí jen s cenou bydlení: tisícovky Čechů vzdaly sen na pořízení vlastního domu nebo bytu a roli může hrát také demografie, která do domácností přinesla celou řadu změn.

REKLAMA

„Mnoho domácností sice žilo v posledních letech v nájmu, ale považovalo to za provizorní řešení. Teď zjišťují, že ani přes pokles úrokových sazeb na vlastní bydlení nedosáhnou, a proto se teď poohlíží po ‚definitivním‘ nájmu, kde zůstanou několik dalších let,“ domnívá se Martin Ponzer. „Určitou roli může hrát i demografie. Silným ročníkům z druhé poloviny ‚nultých‘ let je dnes mezi 15 – 20 lety. Část rodin tedy může hledat větší bydlení kvůli tomu, že má nově doma puberťáka, část zase může plochu redukovat, protože jejich dítě je například na vysoké škole anebo se chystá vylétnout z hnízda. A do trendů se také promítá rostoucí počet single domácností, zejména u lidí nad čtyřicet let.“

Průměrný počet zájemců na inzerát v jednotlivých městech


Zdroj : Bezrealitky, průměr započítává reakce na všechny nabídky za poslední 3 měsíce

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *