EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Veronika Hejná

18. 01. 2021

2 komentáře

Tříleté oddlužení pro všechny?

 

Oddlužení by mohlo být pro všechny dostupné za pouhé tři roky, namísto stávajících pěti.  Krátce po oddlužovací novele z roku 2019 přichází vláda s dalším návrhem novely insolvenčního zákona. Předloha má do našeho právního řádu implementovat evropskou směrnici o restrukturalizaci a insolvenci.

Loading



 

Jak funguje oddlužení nyní

V současnosti je možné oddlužení tehdy, uspokojí-li dlužník alespoň 30 procent pohledávek nezajištěných věřitelů během pěti let, resp. alespoň 60 procent pohledávek během tří let.
Speciální pravidla platí pro zvláště zranitelné osoby – invalidní nebo starobní důchodci se mohou oddlužit za tři roky při splácení 30 procent pohledávek. Důvodem je jejích ztížená schopnost dosáhnout vyššího výdělku.
Od 1. června 2019 je oddlužení možné povolit i v případě, kdy dlužník neuhradí určité povinné procento. Postačuje, pokud měsíčně uhradí hotové výdaje a odměnu insolvenčního správce. Stejnou částku musí platit i věřitelům. Měsíční odměna insolvenčního správce činí 900 korun bez DPH (1 080 korun včetně DPH). Dlužník se tedy může oddlužit i tehdy, když během bude po dobu pěti let splácet cca 2 200 korun měsíčně. Bez ohledu na to, jaká byla celková výše jeho dluhů. Podmínkou je, aby dlužník vynaložil veškeré úsilí k plnému uspokojení věřitelů a po dobu pěti let nebylo jeho oddlužení zrušeno.

„Kvůli loňskému zmírnění podmínek jsme se dostali do absurdní situace, kdy si dlužník může napůjčovat třeba dva miliony korun a následně se za pouhých 120 tisíc nechat oddlužit. Řada dlužníků skutečně platí jen nutné minimum, kdy věřitelům dohromady připadne tolik, kolik je poplatek insolvenčnímu správci,“ upozornil prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk.

Vrtěti psem

Vládní předloha nyní zkracuje oddlužení z pěti na tři roky pro všechny fyzické osoby. Podle experta na insolvenční právo Tomáše Richtera z advokátní kanceláře Clifford Chance je sjednocení právní úpravy oddlužení podnikatelů i spotřebitelů řešením, při kterém „necháme ocas vrtět psem“.
Evropská unie po nás přitom kratší oddlužení pro spotřebitele nepožaduje. Směrnice o restrukturalizaci a insolvenci, kterou návrh novely implementuje, předepisuje členským státům úpravu procesu oddlužení podnikatelů.

„Nevidím logické důvody pro stejné nastavení podmínek pro podnikatele a spotřebitele,“ napsal advokát a insolvenční správce Michal Žižlavský. „Počet oddlužení podnikatelů je u nás malý oproti počtu oddlužení spotřebitelů. I když teď naroste, stále půjde o minoritu a já jsem přesvědčený, že bychom neměli optikou minority pohlížet na majoritu,“ dodává Žižlavský.

REKLAMA

Dluh z podnikání má jinou povahu než dluh spotřebitelský

Úpadek v důsledku dluhů z podnikání je jiný než úpadek spotřebitelský. Jak upozorňuje Michal Žižlavský, s podnikáním je určité riziko spojené vždy. Naproti tomu zadlužení spotřebitele má často původ v nezodpovědných půjčkách na běžnou spotřebu. „Čeho se obávám já sám nejvíce, je to, abychom si u nás nevyrobili obří továrnu na druhotnou platební neschopnost. Z věřitele, kterému dlužník neplatí, se totiž snadno stává dlužník,“ uvádí Žižlavský.
Podle České asociace věřitelů by přijetí návrhu ve stávající podobě bylo nepřijatelným zásahem do práv dlužníků. Pokud by mělo být oddlužení zkráceno, bylo by nutno zpřísnit podmínky, například znovuzavedením povinnosti uhradit minimálně 30 procent dlužné částky.

Jeho přijetí by znamenalo další zásadní zhoršení vymahatelnosti práva a pro dlužníky signál, že se dluhy již vůbec nemusejí splácet. To je může v budoucnu motivovat k tomu, aby vědomě vytvářeli a nespláceli další dluhy. Novela insolvenčního zákona platí pouhý rok a půl a již dochází k návrhu na její změnu, aniž by byly zhodnoceny její dopady. Přijaté kompromisní řešení se tak salámovou metodou může vrátit k původní extrémní podobě, před kterou velká část odborníků i zákonodárců v minulosti varovala,“ uvedl k tomu prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk.

Vláda navrhla projednávání novely insolvenčního zákona ve stavu legislativní nouze, poslanci však tento postup nepodpořili. Také Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů upozorňují, že návrh nesouvisí s epidemií a vyhlášeným nouzovým stavem.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

Investici do energetických úspor sníží výdaje i zhodnotí dům

Banky se stále více zaměřují na financování energeticky úsporného bydlení. Kromě výhodnější úrokové sazby lze takto umořit část úvěru z vyplacené dotace bez sankcí. Hypotéky jsou sice stále drahé, úrokové sazby však mohou být s další refixací již o dost nižší, což se ale nedá říci o cenách. Bonusem je výrazné zhodnocení nemovitosti.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 12. 2023

Český realitní trh dusí i absence pobídek pro zahraniční investory

Trh s nemovitostmi napjatě vyhlíží první výraznější snížení úrokových sazeb. Nové kanceláře se nestaví, prodeje bytů rostou zatím pozvolna a většímu rozvoji nájemního bydlení brání kromě drahého financování i současná legislativa. Nejen na tom se shodují realitní odborníci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Formanova Helena

    6 dubna, 2022

    Dobrý den, jsem ve starobním důchodu a jsem již druhý rok v insolvenci. Vyšel nový zákon, že se důchodcům bude zkracovat insolvenční doba z 5 na 3 roky ale tento zákon se netýká důchodcu které již byly v insolvenci před tímto novým zákonem. Existuje prosím nějaká šance dostat se do 3 lete insolvence? Děkuji Formanova

    Odpovědět

  • Hana

    29 srpna, 2023

    Dobry den prosim vas. Pokud si pozadam o insolvenci. Bude se me to tykat na 3 roky a nebo to plati as od ledna ldo si ins. Pozada .

    Odpovědět