EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Luboš Svačina

01. 06. 2020

0 komentářů

Jak mít i v době odkladu splátek hypotéku pod kontrolou?

 

S nástupem koronaviru banky z vlastní iniciativy umožňovaly lidem odklad splátek úvěrů. Později vláda vyhlásila zákonné moratorium na splátky úvěrů a klienti se mohli rozhodnout, zda využijí 3 nebo 6 měsíčních splátkových prázdnin. Je potřeba však počítat s tím, že délka splácení se adekvátně prodlouží o dobu, po kterou běžel odklad splátek. A vzhledem k tomu, že je jistina úvěru i nadále úročena, tak také o dobu nutnou ke splacení úroků, které budou nabíhat po dobu odkladu.

Loading



 

Zájem o odklad předčil očekávání

Možnosti odkladu splátek úvěru využily stovky tisíc klientů. Zájem odklad splátek banky překvapil. Podle dat Bankovní asociace se ve většině případů jednalo o žádosti o odklad splátek spotřebitelských úvěrů (64 %). Hypotéky tvořily 24 % a úvěry pro právnické osoby 12 %.

Odklad splátek je efektivní způsob, jak okamžitě ulevit lidem v době výpadku příjmu. „Vzhledem k aktuální situaci se jednalo o velice účinné opatření, které pomohlo jak klientům, ale i bankám. Banky se mohou v této vypjaté době soustředit na řízení rizika u nově sjednávaných smluv a klienti mají nyní prostor na úpravy rodinného cashflow,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Jak si nenechat přerůst hypotéku přes hlavu?

Na život bez splátek se však velice dobře zvyká. Klientům s hypotékou využívajícím aktuálně odkladu splátek proto doporučujeme, aby se – pokud možno – snažili každý měsíc „ušetřený“ obnos odpovídající pravidelným měsíčním splátkám vyčlenit bokem rodinného rozpočtu. Odložit dejme tomu na spořící účet, který banky k běžným účtům zpravidla bez dalších poplatků nabízejí, a teprve když domácnosti dojdou bežné provozní peníze, tak použít peníze z této „druhé kapsy“.
Díky tomuto jednoduchému principu jednak domácnost zjistí, kolik korun jí v rozpočtu měsíčně schází, a zároveň si úplně neodvykne na pravidelné splácení. Navíc pokud domácnosti v obálce nějaké peníze zbydou, tvoří si rezervu na pozdější dobu. Nikdo zatím neví, jak to bude na podzim po skončení splátkových prázdnin. Bohužel může přijít druhá vlna koronaviru, může se prohloubit nezaměstnanost.

Odklad splátek nyní dopady koronaviru maskuje

Míra nesplácených úvěrů se v době před vypuknutím koronavirové krize pohybovala na rekordních minimech. Podle dat ČNB podíl nesplácených hypoték v posledních 8 měsících klesl pod 1 procento. Předpokládáme, že díky možnosti odkladu splátek toto číslo výrazně neporoste ani v následujících 3 resp. 6 měsících, takže  skutečný dopad koronaviru na české domácnosti a úvěrové kmeny bank bude možné vyhodnotit až na podzim. Tedy pokud v průběhu této doby nedojde k nějakým dalším změnám a dejme tomu dalšímu prodloužení splátkových prázdnin.
Tip: Zajímá vás, jaký dopad bude mít odklad splátek na spotřebitele? Panelovou diskuzi na toto téma můžete zhlédnout na portálu Poradci-Sobě.cz.
Odklad splátek
Zdroj: Golem Finance, Česká bankovní asociace, Poradci-sobě.cz

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Růst nájmů 2021

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021

Daňové přiznání k nemovitosti

Bude se dostupnost vlastního bydlení dále zhoršovat?

foto: Shutterstock Ceny bytů neustále zdražují. Před rokem při začátku koronavirové epidemie se předvídalo mnohé, třeba že realitní trh zpomalí a bydlení bude lépe dostupné. Jak ale ukázal rok s kovidem, zrovna realitní kanceláře na tom moc netratily. A rozhodně nemají v dnešní době problém udat nemovitosti. Naopak se jim stále hůře hledají nové nemovitosti, […]

Text: Hana Bartušková

22. 04. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *