EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Platba daně z nemovitosti se blíží. Jak na to?

 

Ke konci května neodmyslitelně patří povinnost zaplatit daň z nemovitosti. Pokud jste nezapomněli podat přiznání k dani z nemovitosti, poslední složenky již míří do vašich schránek. Kdo, kolik a jak musí za svou nemovitost zaplatit?

Loading



 


Daň z nemovitosti se na rozdíl od jiných daní přiznává a platí předem. Daňové přiznání za rok 2018 musí podat každý, kdo byl vlastníkem nemovitosti k 1. lednu 2018. „I když došlo ke změně majitele nemovitosti například v březnu 2018, tak noví majitelé ještě daň pro rok 2018 neplatí. Budou ji platit až pro rok 2019,“ upozorňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.
Pokud jste se stali vlastníky již dříve než v loňském roce, pak daňové přiznání znovu nepodáváte. Povinnost platit daň však zůstává. Výjimkou jsou případy, kdy došlo k úpravě nemovitosti a potažmo změně parametrů, které ovlivňují výpočet daně. Nové daňové přiznání musel tedy podat do konce ledna i majitel, který například převedl zahradu na stavební parcelu či změnil výměru nemovitosti přístavbou.

Kdo daň neplatí?

Nemovitostí osvobozených od daně je celá řada. Daň neplatí například držitelé průkazu ZTP a ZTP/P. Výjimkou tvoří i nemovitosti, které získávají energie s využitím biomasy či rozestavěné stavby.
Daň se nevztahuje ani na nemovitosti ve vlastnictví českého státu, obcí či jiných států využívaných pro diplomatické účely. Dále se neplatí daň z nemovitostí využívaných pro vzdělání, pro sociální a zdravotní služby, obecně prospěšné účely či z vodárenských a kanalizačních objektů.

Složenka, e-mail, datová schránka či SIPO

Fyzické osoby, které nemají datovou schránku a nejsou přihlášení k platbě přes SIPO, dostávají informace k platbě daně z nemovitosti složenkou či e-mailem. Upozornění e-mailem letos ale obdrží pouze ten, kdo do 15. března finančnímu úřadu doručil „Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem“.
Složenky či jiná upozornění rozesílají finanční úřady průběžně, poslední by však měly dorazit do 21. května. „Pokud jste na daňové přiznání nezapomněli a informace vám přesto nedorazila, je nutné se obrátit na příslušný finanční úřad podle území, na kterém se nemovitost nachází,“ vysvětluje Jana Melicharová ze společnosti Kodap. Pokud jste na daňové přiznání zapomněli, sankcím se nevyhnete, přesto přiznání podejte co nejdříve.

S výpočtem si lámat hlavu nemusíte

„V daňovém přiznání si majitelé nemovitosti vypočítají daňovou povinnost, v následujících letech již dostávají od finančního úřadu poštovní poukázky s vyplněnou částkou daně, která se může i zvýšit, pokud dojde meziročně ke zvýšení příslušného koeficientu,“ vysvětluje Gabriela Ivanco.
Výše daně je odvozena od typu nemovitosti, její velikosti a lokalitě. Proto se základní sazba daně násobí určitými koeficienty. Ty se mohou v čase lišit. Snadno se tak může stát, že majitel nemovitosti letos bude platit jinou částku než v loňském roce,“ upozorňuje Jan Zachystal z RE/MAX Alfa.
Základní sazba daně se pohybuje od dvou do deseti korun za metr čtvereční. Například u obytného domu jsou to dvě koruny za metr čtvereční. Příslušný koeficient, kterým se základní sazba násobí, závisí na velikosti obce, kde se daná nemovitost nachází. Obce si však mohou koeficient upravit vyhláškou. Ve velkých městech tak za stejnou nemovitost zaplatíte vyšší daň. Zvýšení místního koeficientu u daně z nemovitých věcí využilo letos 608 obcí a měst, což je o devět méně než o rok dříve.
Přestože daň z nemovitých věcí většinou nepřekračuje stovky či jednotky tisíc korun, najdou se i majitelé, kteří musí zaplatit přes pět tisíc korun. V takovém případě můžete částku daně uhradit ve dvou splátkách. První je splatná do konce května a druhé do konce listopadu.

Zaplaťte řádně a včas bez sankcí

Částka daně musí být finančnímu úřadu připsána na účet do 31. května 2018. Je proto dobré zaplatit složenku či provést platbu převodem alespoň jeden či dva dny před termínem. Opozdilcům dává zákon ještě několik dní k dobru.
Bez sankce letos můžete zaplatit až do 6. června 2018. Při větším zpoždění hrozí majitelům nemovitostí sankce z prodlení, které v závislosti na současné repo sazbě České národní banky činí 14,05 procenta z daně vyměřené za rok. Úroky z prodlení do 200 korun finanční úřady odpouštějí. Platbu přesto raději neodkládejte.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *