EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Podvedené rodiny z kauzy H-System se podle soudu vystěhovat nemusí

 


 

Z noční můry by se tedy podvedené rodiny mohly pomalu probouzet. Spor trvá v podstatě už od roku 1993, kdy se někteří nechali nalákat na levné a pěkné bydlení. Tehdy nikdo nemohl tušit, do jaké jámy lvové se lidé dostali. Ve čtvrtek ale svitla naděje, že spor by se mohl blížit ke konci a podvedení v klidu žít ve svých domech.

Pražský městský soud v kauze rozhodl již předloni, když bytovému družstvu nařídil vyklizení bytů a jejich předání Monsportovi. Vrchní soud v Praze však později rozsudek zrušil a nařídil věc znovu projednat. Teď soud tedy rozhodl, že byty se nestanou součástí konkurzní podstaty a lidé se tedy vystěhovat nemusí. Rozsudek zatím není pravomocný.

Monsportův předchůdce Karel Kudláček při jednom z předchozích soudních jednání uvedl, že dal klientům firmy v roce 1999 souhlas k tomu, aby si byty dostavěli z vlastních prostředků. Důvodem podle něj bylo to, že nemovitosti byly ve špatném stavu. „Pokud by zůstaly domy rozestavěné ještě jednu zimu, hrozilo jejich zřícení,“ řekl Kudláček během soudního líčení.

Kdyby se rodiny musely vystěhovat, nezískaly by své vynaložené peníze zpět. Z prodeje by jim přistálo na účtech maximálně několik tisíc korun. Přitom podvedení lidé za své domy zaplatili v průběhu let miliony. „Posudky na hodnotu klienty dostavěných nemovitostí v Horoměřicích se různí, některé uvádějí 122 milionů korun, jeden i 160 milionů. V krajním případě, kdy by skutečně došlo k vystěhování rodin a prodeji domů, byly by finanční prostředky z více než poloviny vyplaceny firmě s pohledávkou po Komerční bance a dále věřitelům podle výše pohledávek. Vystěhované rodiny by dostaly z tohoto prodeje řádově tisíce korun, odhadujeme kolem šesti procent původní investice,“ vysvětlil Martin Junek, zástupce Stavebního bytového družstva Svatopluk, které sdružuje většinu klientů H-Systemu, a zároveň jeden z podvedených.

Jak to všechno začalo?

REKLAMA

V roce 1993 bylo poškozeno skoro 1 100 lidí a vzniklá škoda dosahovala miliardy korun. Problém byl v tom, že museli složit peníze ještě předtím, než společnost zahájila stavbu. Z většiny rodinných domků ovšem zbyly jen základové desky – a společnost v roce 1997 zkrachovala. Odškodnění se dovolávaly jen čtyři stovky z nich.

 Ke konci roku 2011 dostali poškození v porovnání s milionovou ztrátou jen drobné. Z konkurzu H-Systemu tehdy byly vyplaceny desítky tisíc korun.   „Při vyhlášení konkurzu nebyly v majetku H-Systemu žádné peníze, ale hodnota nemovitostí i s pozemky činila až 1,5 miliardy korun. V současné době je v konkurzu kolem 30 milionů korun, přičemž poškozeným bylo vyplaceno kolem 220 milionů, z toho více než 52 procent firmě, která koupila pohledávku Komerční banky,“ popsal Martin Junek.

Hlavní akcionář H-Systemu Petr Smetka byl za vytunelování společnosti pravomocně odsouzen na 12 let vězení, ale ostatní manažeři byli kvůli amnestii propuštěni. Amnestie Václava Klause totiž zahrnovala všechny případy, které ležely soudcům na stolech déle jak osm let.

 

REKLAMA

 

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Rozhovor: Škoda, že se ze stavebního zákona stalo politikum, je to jen technicistní nástroj

Za tři a půl měsíce by měl kompletně začít platit nový stavební zákon. Objevuje se řada černých scénářů, zda se vše podaří včas stihnout a připravit tak, aby se konečně i v Česku povolovaly stavby rychle a efektivně. Zeptali jsme se proto Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, na jeho názor.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *