EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: Veronika Hejná

26. 05. 2021

0 komentářů

Poslanci schválili nový stavební zákon. Stavební úřady přejdou pod stát

 

Foto: Shutterstock
Poslanci dnes schválili ve třetím čtení nový stavební zákon. Museli se přitom vypořádat s desítkami (protichůdných) pozměňovacích návrhů. Nyní zákon zamíří do Senátu. Stavebníkům se zjednoduší vyřizování stavebního povolení, namísto nich budou stavební úřad obíhat dokumenty. Co nového zákon přináší?

Loading



 

Urychlení povolovacích procesů

Urychlení stavebního procesu má přinést digitalizace v rámci Portálu stavebníka a dalších informačních systémů. Každá stavba dostane unikátní identifikační číslo, podle kterého lze poté sledovat vývoj stavby v průběhu času (od zahájení stavebního řízení až po její odstranění. Digitalizace ale sama o sobě nepostačuje. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové by se tak problém pouze digitalizoval.
Jak uvádí Světová banka ve zprávě Doing Business 2020, průměrně trvá stavební řízení v České republice asi 246 dnů. Česko se tak umístilo až na 157. příčce z celkového počtu 190 srovnávaných zemí. Ve středně velkých rezidenčních projektech trvá získání stavebního povolení dokonce přibližně pět let.
Nový stavební zákon umožní zahájení stavby „do roka a do dne“ – přibližně do roka bude stavebník vědět, zda může stavět.
„Rekodifikace přináší zjednodušení a zrychlení procesů stavebního povolování, které měly ve svých programech před posledními volbami prakticky všechny politické strany. Stavební úřady budou konečně dodržovat lhůty,“ uvedla ministryně Dostálová.
Hospodářská komora schválení zákona kvituje, přijaté pozměňovací návrhy ale podle prezidenta hospodářské komory přidávají do celého systému další závazné stanovisko. „Jde o razítko navíc, protože zákon mimo jiné nepočítá s integrací stanovisko hasičů, což celé stavební řízení nepochybně zdrží. Stejně tak bychom uvítali i vyšší míru integrace nakládání s vodami,“ sdělil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.
Předseda Svazu měst a obcí František Lukl varuje před tím, že nově bude moci přestavět sklepy na byty – parametry bydlení totiž prostory budou splňovat i tehdy, když budou osvětleny uměle a odvětrány vzduchotechnikou. Pozměňovací návrh totiž odstranil požadavek na přímé osvětlení a větrání obytných místností. „To je návrat do středověku,“ komentuje Lukl.

Stavební úřady přejdou pod stát

Vládní návrh zákona počítal s profesionalizací stavební správy, následně jako kompromis přistoupilo ministerstvo k modelu smíšené správy. Poslanci zákon schválili ve znění komplexního pozměňovacího návrhu hospodářského výboru, který znovu vrátil do hry model profesionální stavební správy. Vznikne Nejvyšší stavební úřad se sídlem v Ostravě, dále bude působit Specializovaný stavební úřad (pro stavby strategického významu) a krajské stavební úřady.
Profesionalizace státní správy umožní odstranění tzv. systémové podjatosti. Je-li rozhodování v rámci stavebního řízení svěřeno obecního úřadu, úředník nemusí být tak docela nestranný, jelikož rozhoduje o věci, na které má obec zájem. Navíc je podle dat Ministerstva pro místní rozvoj v Česku zhruba 730 stavebních úřadů, z čehož je 17 % jednohlavých. Znamená to, že v případě absence stavebního úředníka jej nemá kdo zastoupit.
Poslanec Martin Kupka (ODS) však upozornil, že zrušení několika stovek stavebních úřadů a jejich přesun do měst povede k omezení dostupnosti stavebních úřadů, a to zejména pro obyvatele menších měst a obcí. „Zároveň prodloužení vzdálenosti mezi stavebním úřadem a stavebníkem bude představovat komplikaci i pro úředníky, kteří se v rámci územního i stavebního řízení účastní tzv. místních šetření. Některé části řízení prostě zdigitalizovat nelze,“ uvedl Kupka.
Kolaps ale podle Dostálové nehrozí, zhruba 40 % úředníků stavebních úřadů potvrdilo ochotu přejít do služebního poměru.

Obtížnější „legalizace“ černých staveb

Zatímco dnes při legalizaci černé stavby postačuje, aby stavebník doložil podklady ke stavebnímu povolení dodatečně, ponovu bude muset prokázat, že jednal v dobré víře. Podle důvodové zprávy k novému stavebnímu zákonu má být prokázání této dobré víry v podstatě omezeno na případy, kdy bylo vydáno stavební povolení, které nabyly právní moci, ale následně bylo zrušeno. Stejně tak dá-li úředník stavebníkovi mylnou neformální informaci, že není stavebního povolení třeba (ačkoliv jeho získání potřeba bylo), bude možné mít dobrou víru za prokázanou.
„Zabrání se tak dodatečnému povolování staveb, které byly postaveny zjevně a vědomě v rozporu se zákonem – odstranění výsledků takové bezohledné stavební činnosti tak bude mnohem jednoduší,“ uvádí advokát Jan Tomíšek z advokátní kanceláře Rowan Legal.

Zákon nyní zamíří do Senátu

Aby návrh prošel, bylo třeba hlasů 88 poslanců. Pro hlasovalo 92 poslanců, a to poslanci ANO, SPD a tři sociální demokraté. Nyní zákon zamíří k senátorům.
Neskládáme zbraně, věříme v rozumnost našich senátorů, jak již v minulosti několikrát dokázali,“ uzavírá František Lukl.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *