EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Prázdniny skončily. Zloději se z bytů přesouvají na chalupy

 

Zdroj: Pixabay.com

V letních měsících většina lidí nechává alespoň na nějaký čas svůj domov bez dozoru. Špatně zabezpečený byt či dům je pak skoro pozvánka pro zloděje. Se zhoršujícím se počasím se pak lidé z dovolených, chat a chalup vrací zpět do měst a do hledáčku zlodějů se dostávají opuštěné rekreační objekty.

Loading



 

O prázdninách podle policejních statistik dochází k menšímu počtu vloupání do rekreačních objektů. Naopak byty a domy jsou ve větším ohrožení. S podzimem se situace mění.

Jak se říká: Příležitost dělá zloděje, takže je nutné vlastní byt, dům, či chatu správně zabezpečit i pojistit. Pokud nemáte dostatek financí na drahé bezpečnostní prvky, stačí třeba automatické rozsvěcení a zhasínání, nebo i falešné bezpečnostní kamery.

Možností ochrany vašeho majetku je naštěstí celá řada. Ať už zvolíte mechanické, elektronické zabezpečení či jejich kombinaci, nezapomínejte také na pojištění, a to jak nemovitosti, tak domácnosti. Dokáže totiž napravit škody, které způsobí zloději i nevyzpytatelné počasí.

Nepodceňujte také dobré vztahy se sousedy. Ti mohou vyplašit zloděje, nebo podat důležité svědectví. Naopak ublížit vám mohou sociální sítě, kde se třeba zmíníte o dovolené, na kterou se chystáte.

Zabezpečit svou nemovitost nemusí stát hromady peněz, ale určitě se vyplatí do ochrany majetku investovat. Ať už se jedná o pojištění domácnosti nebo nemovitosti při koupi objektu nebo třeba o kamerový systém,“ doporučuje Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz.

Počty vloupání podle statistik Policie ČR

Rok Vloupání do bytů  do chat do rodinných domů
2018 2 171 1 305 2 553
2019 2 144 1 633 2 748
2020 1 861 1 452 2 199

ZDROJ: Policie ČR

Podle policejních statistik je nejvíce vloupání do rodinných domů, rekreační chaty jsou naopak na chvostu srovnání. Ale sezóna loupení ve víkendových objektech se blíží. Záleží na počasí, ale nejpozději na konci října většina chatařů přestává trávit svůj volný čas mimo město a snaží se chalupy zazimovat. A to je právě čas pro zloděje, kteří se z měst přesouvají do rekreačních oblastí.

Nejvíce chat a chalup je vykradeno v období od listopadu do února. Kdežto byty a rodinné domy jsou v hledáčku lupičů nejvíce v srpnu.

Pozor na podpojištěnost všech nemovitostí

Když si pořídíte nemovitost, sjednáte si pojištění, buď na popud banky spolu s hypotékou nebo z vlastního uvážení, ale pak už se většina lidí smlouvě nevěnuje. Převážně u neživotního pojištění by měli lidé pravidelně dbát na jeho aktualizaci.

V praxi by k tomu mělo docházet zhruba každé dva až čtyři roky nebo v případě, že dochází k nějaké větší změně, například rekonstrukci. Ačkoliv často při této aktualizaci pojistné mírně naroste, ve finále se to majitelům určitě vyplatí, jelikož zastaralé smlouvy vzniklé škody nemusí pokrýt. Nezapomínejme však ani na odpovědnostní rizika, které se v průběhu času také neustále mění,“ říká Ladislav Bělina, produktový ředitel Slavia pojišťovny.

Aktualizace se týká všech nemovitostí, a to i v případě, když si na zahradě postavíte třeba nový altán. Vzhledem k různým živelním pohromám je dobré mít pojištěnou každou stavbu.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Pokles cen nemovitostí podpojištění majetku v Česku nevyřešil

Podpojištění je vlastnost pojištění, která může lidi snadno připravit o peníze z plnění. V případě pojistné události může totiž pojišťovna, je-li majetek podpojištěn, krátit vyplacené pojistné plnění ve stejném poměru, o kolik je hodnota pojištěné věci vyšší než pojistná částka. Jak podpojištění vzniká, jak mu předcházet?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 10. 2023

Průzkum: Více než polovina nemovitostí nemá dostatečné pojištění

V průzkumu společnosti FinGO, který reprezentoval více než 3000 klientů z celé České republiky, se ukázalo, že více než polovina (53,5 %) smluv na pojištění nemovitosti, které klienti v minulosti uzavřeli, je v současné době podpojištěna. K tomu dochází nejen u hlavních budov, ale také u vedlejších staveb, jako jsou pergoly, garáže nebo zahradní domky.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

25. 07. 2023

Kvůli vysoké inflaci se rozmáhá takový nešvar – podpojištěni

Dopady inflace se promítají rovněž do majetkového pojištění. Rostoucí ceny totiž vyžadují navýšení pojistných částek. Tím sice zdražuje pojištění, odborníci přesto doporučují pojistné smlouvy pravidelně aktualizovat. V opačném případě hrozí podpojištění, což při potenciální pojistné události znamená krácení náhrady vzniklých škod a ztrátu klidně ve výši statisíců korun. Jak nastavit správnou pojistnou částku u pojištění […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 06. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *