EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

11. 10. 2017

5 komentářů

Příběh ze života: Banka se točí zády k úspěšnému podnikateli

 

Úspěšný podnikatel přerostl své podnikání jako OSVČ. Založil proto firmu, najal zaměstnance a inkasuje miliony korun ročně od svého amerického odběratele. Banka ho ale přestala znát a nechce mu dát sebemenší úvěr bez obstrukcí. Proč?

Loading



 


Přerůst své podnikání jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) a založit si kapitálovou společnost se může nevyplatit. Banky své klienty přestanou znát a otočí se k nim zády. Získat jakýkoli úvěr se stává malou noční můrou. Přesvědčil se o tom i úspěšný podnikatel.
Podnikatel jako OSVČ dodával IT řešení pro americkou společnost. Jeho firma přerostla z „one man show“ na společnost se třemi zaměstnanci a ročním obratem v řádu desítek milionů korun a plánuje její další rozšíření. Proto také své podnikání převedl na kapitálovou společnost. A nastaly problémy.

Kontokorent 20 tis. Kč? Jen s potvrzením od účetní

Jako majitel společnosti se v ní i sám zaměstnává. Kromě své mzdy si vyplácí i pravidelně podíl na zisku. Je klientem ERSTE Premier a banka tak vidí veškeré jeho příjmy. To ale nestačí. Po obdržení nabídky banky pro klienty ERSTE Premier na Úvěr PREMIER ve výši až 2,5 mil. Kč bez zajištění zažádal o kontokorentní úvěr pro sebe a pro svou družku prostřednictvím svého privátního bankéře.
Podnikatel nežádal žádné horentní sumy. Kontokorentní úvěr ve výši 20 tis. Kč a 15 tis. Kč banky bez mrknutí oka poskytnou studentům bez jakéhokoli potvrzení o příjmu. O to větší bylo jeho překvapení, když se od privátního bankéře dozvěděl:
„V příloze Vám zasílám formulář pro potvrzení příjmu, který ručně vyplní jiná osoba než Vy (např. Vaše účetní). Jelikož jste zaměstnancem ve vlastní firmě a mzdu si vyplácíte de facto sám sobě, je nutný tento postup.“
Klient se doptával, který úvěr může čerpat bez takovéto byrokracie, když má předschválenou úvěrovou linku. A odpověď Premier bankéře?
„Já se Vám velice omlouvám, ale to nejsem schopen takto říct, stejně tak ani nikdo z mých kolegů. Můžeme jen zkoušet varianty a čekat, jestli si systém potvrzení vyžádá či nikoliv. Ze zkušenosti vím, že má-li klient schválenou kreditní linku (což Vy máte), většinou systém nepožaduje doložení příjmů u Vámi zmiňovaného Úvěru Premier. Tento úvěr má mnohem lepší sazbu, než kontokorent. Sazba je 5,9 % (RPSN 6,2 %), můžete ho kdykoliv zdarma předčasně splatit a kdykoliv zdarma vložit mimořádnou splátku. Nicméně i v případě schválené kreditní linky si systém může doložení příjmu vyžádat. Zjistíme to tak, že to zkusíme.“
Banka tedy nechává své prémiové klienty testovat, jaký úvěr jim projde prostřednictvím schválené kreditní linky. Nebylo by ale asi překvapením, že po několika „testovacích pokusech“, co projde, neprojde vůbec nic. Žádá-li klient o příliš mnoho úvěrů (a zpravidla stačí skutečně jen podání žádosti), banky to obecně vyhodnocují jako rizikové jednání.

Hypotéka? Neřešitelný problém…

Nízký kontokorent je ještě řešitelný. Ovšem hypoteční úvěr se stává neřešitelným problémem. Banky přijímají příjmy OSVČ z posledního daňového přiznání. Pokud je ale podnikání převedeno na kapitálovou společnost a podnikání jako OSVČ je ukončeno, ani poslední daňové přiznání nepomůže.
Vlastník firmy sice může žádat o úvěr na základě zisku vypláceného jeho společností. V takovém případě ale banky zpravidla vyžadují dvouletou historii. A kontinuitu podnikání, pouze v jiné právní formě, neuznávají.
Podnikatel zvažující převedení podnikání z OSVČ na kapitálovou společnost by tak měl vzít v potaz i své osobní plány. Pokud chce pořídit nemovitost, je vhodné buď změnu právní formy odložit, a nebo počkat s koupí nemovitosti alespoň dva roky – a doufat, že se podnikatelské prostředí nezhorší.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Průzkum potvrdil to, co je vidět. Třetina domů neprošla vnější rekonstrukcí

Třetina českých rodinných domů nikdy neprošla žádnou vnější rekonstrukcí, přitom jejich průměrné stáří je dle údajů ČSÚ 51 let. Více než polovina domů má nová okna, třetina je zateplená nebo po výměně či opravě střechy. Trojskla s lepšími tepelně-izolačními vlastnostmi má jen necelá čtvrtina lidí, zateplení fasády silnější než 16 cm jen 5 %. Údaje […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

28. 07. 2023

Swiss Life v Česku posílí, stane se jedinou užívanou značkou po akvizici společnosti Fincentrum švýcarskou skupinou Swiss Life

Společnost Fincentrum & Swiss Life Select  změní k 1. květnu 2023 název na Swiss Life Select. Dceřiná realitní společnost Fincentrum Reality, která patří mezi největší realitní kanceláře v zemi, změní název na Swiss Life Select Reality. Změnou názvů formálně končí post-akviziční proces spojení dvou tradičních finančně-poradenských společností Fincentrum a Swiss Life Select, které mají od září 2018 […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Swiss Life Select

03. 04. 2023

Nova zelená úsporám startuje

Vybíráte hypotéku? Nekoukejte jen na úrokovou sazbu

Rozhodujete-li se u jaké banky si zřídíte hypoteční úvěr, nehleďte jen na úrokovou sazbu. Důležité je plno dalších aspektů, jako například délka fixace, podmínka sjednání pojištění nebo zasílání výplaty na účet u dané banky. Zvážit je třeba všechno.

Text: František Veselý

05. 11. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Taaaaaaaa

    11 října, 2017

    Chápu banku – když tak prosperuje jak to, že si netvoří provozní rezervu. To znamená, že přebytky spotřebuje jako soukromá osoba a tím je do budoucna nedůvěryhodný.

    Odpovědět

  • Tomas

    11 října, 2017

    Prvně by si měl držitel domény HYPOINDEX.CZ, tedy společnost Fincentrum zamést před vlastním prahem než začne dehonestovat partnery, zřejmě bývalé:
    Česká spořitelna, přestává spolupracovat s poradenskou společností Fincentrum. Zdůvodňuje to opakovaným porušením partnerské smlouvy a jednáním, které bylo v její neprospěch, nebo ji přímo poškozovalo.
    „Společnosti Fincentrum neprodloužíme smlouvu, která končí k 31. lednu. A současně na ni podáváme žalobu,“ potvrzuje generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon. Žaloba míří na zneužívání značek Erste Premier a Zdravé finance, které používá Česká spořitelna. Společnost Fincentrum je v pozměněné verzi začala využívat při prodeji vlastních služeb a pokračovala v tom i přes opakovaná upozornění.
    Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ceska-sporitelna-konci-spolupraci-s-fincentrem-zneuzivalo-na/r~02ca6436e14c11e6b3e6002590604f2e/?redirected=1507709312

    Odpovědět

  • Petr Zámečník

    11 října, 2017

    Dobrý den,
    zřejmě máte na mysli žalobu České spořitelny, která u soudu neuspěla
    https://www.investujeme.cz/kratke-zpravy/fincentrum-vitezi-nad-ceskou-sporitelnou-soud-zamitl-zalobu-cs/
    Víte, žalobu může podat kdokoli na kohokoli. Rozhodující je v tomto směru výsledek soudního řízení.

    Odpovědět

  • Tomas

    11 října, 2017

    Dobré odpoledne, Petře.
    Rozhodující není ani tak rozhodnutí soudu, ale etika, Petře, etika a korektní jednání …

    Odpovědět

  • Martin

    12 října, 2017

    Cely clanok je tak trochu odveci nakolko pan podnikatel nepochopil ako funguju bankove systemy.
    To ze zmeni svoj podnikatelsky status moze znamenat milion veci a mimo ineho aj to ze by teoreticky chcel zemiest pod poberec nejake podnikatelske problemy. Nevidim dovod preco by banka mala davat kazdemu bez rozumu akekolvek pozicky. Na to maju risk department.
    To dava zmysel. na druhu stranu nepozicat take male ciastky je fakt vtipne.

    Odpovědět