EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Milan Vodička

26. 03. 2021

0 komentářů

Průzkum CBRE mezi investory: K největší akceleraci transakcí dojde v segmentu nájemního bydlení

 

Foto: Shutterstock

Podle aktuálního průzkumu společnosti CBRE mezi investory do komerčních realit se Česká republika společně s Polskem vrátí na předpandemickou úroveň z celého regionu CEE nejdříve. Vyhledávanými sektory i nadále zůstanou logistické a kancelářské nemovitosti, ovšem k největší akceleraci transakcí dojde v segmentu nájemního bydlení. Patrná zůstane zvýšená míra opatrnosti: investoři se zaměří především na aktiva s dlouhodobými nájemními smlouvami a  stabilními nájemci.

Loading



 


 „Česká republika patří do top trojky evropských zemí, ve kterých investoři očekávají, že oživení investic proběhne nejrychleji. První místo patří Německu, následovanému Polskem a právě Českou republikou. Ta dokonce předčila země jako Rakousko, Velkou Británii či Francii. Téměř 75 % respondentů v našem průzkumu předpokládá, že jejich investice v tuzemsku letos dosáhnou stejné úrovně jako loni. Zbývající čtvrtina investorů by ráda proinvestovala i více, ovšem potenciál růstu brzdí zejména nedostatek vhodných nemovitostí na trhu,“ komentuje Katarína Brydone, vedoucí oddělení investic v CBRE.
Pokud jde o zájem o jednotlivé sektory – 33 % investorů v regionu CEE aktuálně preferuje logistické a průmyslové nemovitosti, 22 % produkty nájemního bydlení a 22 % kanceláře. Nejmenší zájem je poté o investice do hotelů (6 %), které byly pandemií vážně postiženy.
Ve středoveropském srovnání se prokázal nebývalý apetit investorů po kancelářských nemovitostech v Maďarsku (tam je preferuje 67 % respondentů) a logistických nemovitostech v ČR (uvedlo 43 % respondentů). V tuzemsku se investoři poohlížejí také po retailových parcích, které během pandemie projevily svou odolnost (29 %) a dále kancelářích a produktech nájemního bydlení (shodně 14 %).

Prostor pro jednání o cenách

„Současná poptávka po prémiových logistických a industriálních nemovitostech je natolik vysoká, že by 54 % dotázaných investorů bylo ochotno jednat o vyšší ceně. V opačném gardu jsou největší rozdíly v očekávání cen ze strany kupujících a prodávajících v hotelovém sektoru. Slevu v minimální výši 30 % zde očekává 47 % respondentů, v rozmezí od 10 – 30 % až 26 % investorů. Na druhém a třetím místě pak figurují obchodní centra, respektive obchody na high streets. U nich by si o 30% slevu řeklo 27 % respondentů,“ uvádí Katarína Brydone.

Většina investorů v současné době hraje na jistotu. Podíváme-li se na škálu investičních strategií, na straně jedné je tzv. core strategie, považovaná za nejbezpečnější, a na straně druhé stojí oportunistický přístup, který sebou nese vyšší rizikovost pro investory a vložený kapitál. Strategie s přidanou hodnotou (neboli value-add) se nachází někde uprostřed. V průzkumu CBRE uvedlo 31 % respondentů, že aktuálně upřednostňuje investiční strategii core-plus, 27 % core, 26 % value-add a jenom 8 % hledá oportunistické příležitosti.
Průzkum CBRE probíhal v prosinci 2020 a lednu 2021 na vzorku 400 investorských společností se sídlem v Evropě.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *