EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Průzkumy: Rodinné kase častěji vládnou ženy

 


 

Časy se mění. Zhruba před padesáti lety vládl v rodině muž, který rozhodoval o všech důležitých věcech. I když…. Alespoň to tak vypadalo. Třeba to bylo stejně, jako je to dnes, akorát nebyli vědci a analytici, kteří by se tímto problémem zabývali.  

„Muž dnes sice také zatím třímá v ruce pomyslné žezlo, ale už víceméně symbolicky. A ani jeho převaha na téhle pozici není nijak výrazná. 45 % respondentů našeho průzkumu totiž označilo za hlavu rodiny ženu,“ usmívá se Jana Wolfová, ředitelka marketingové komunikace Hypoteční banky.

Ženám v České republice dělají rodinné výdaje větší starosti než mužům. Za svou největší starost považuje 64 procent Čechů běžné životní výdaje. To ukázal nedávný průzkumu společnosti Provident Financial, který probíhal v Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Slovensku a Mexiku.

Muži shánějí řemeslníky, ženy využívají Hodinové mažely

Muži se podle průzkumu Hypoteční banky věnují hlavně opravám v bytě nebo v domě. Shánějí také řemeslníky a vybírají elektroniku. Ale kuchyň už pro ně není zapovězeným územím. Například téměř 18 % mužů má na starosti vaření a 27 % mužů běžně nakupuje potraviny. Třetina žen zase rozhoduje o tom, jakou televizi nebo lednici si rodina pořídí.

Pokud žena bydlí sama nebo jen s dítětem, pomůže tzv. Hodinový manžel, což je honosné pojmenování řemeslníka, který vymění žárovku, utáhne kohoutky nebo vymaluje.

REKLAMA

„Coby matka dvou dětí můžu potvrdit, že žena zná potřeby rodiny mnohem lépe než muž. Snaží se, aby její nejbližší vedli zdravý životní styl a aby se doma i ve společnosti cítili dobře a bezpečně. Také většinou vybírá a nakupuje oblečení a dárky pro ostatní rodinné příslušníky, přemýšlí, co bude rodina dělat o víkendu, a je logické, že s ohledem na věk a zájmy svých dětí zároveň vybírá dovolenou,“ potvrzuje s úsměvem Jana Wolfová.

Ani hypotéka už není výhradní záležitostí mužů. Ženy se také velmi dobře orientují ve finančních produktech a také v polovině případů padá výběr hypotéky na jejich bedra. Ženy jsou dle průzkumu ČSOB při zjišťování podrobností pečlivější, nespokojí se s informacemi z internetu, ale pročítají nabídky bank, radí se s finančními poradci a porovnávají získané informace. Tento proces jim nejčastěji zabere od 1 do 3 měsíců,“ komentuje výsledky jednoho z průzkumů Ivana Bohatcová, výkonná manažerka segmentu Bydlení a úvěry ČSOB.

Průzkumu Hypoteční banky se zúčastnilo 525 respondentů ve věku 18 až 65 let. Cílem průzkumu bylo zjistit, zda se něco změnilo (obrátilo vzhůru nohama) u běžných rodinných záležitostí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Nájmy stále rostou, v Brně i o deset procent

Ceny nájmů byly v letošním druhém kvartálu meziročně vyšší o stovky korun. Například byt o rozloze 1+1 v hlavním městě bylo možné pronajmout o 398 korun (3 %) dráž než loni touto dobou. V případě bytu 1+1 v Brně dle meziročního srovnání byty zdražily o 10 procent. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

26. 07. 2024

Starší byt nyní koupíte o desetinu dráž než loni

Na trhu s nemovitostmi panuje výrazný růstový trend, minimálně to platí pro starší byty. Zkoumaná města zaznamenala meziročně růst od čtyř procent v Ústí nad Labem do 16 procent v Ostravě. Kvartální srovnání trend potvrdilo a ukázalo dokonce jeho akceleraci. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 07. 2024

Česká roubenka láme cenové rekordy, ostatní chalupy většinou zlevňují

Tři roky extrémního zájmu, tři roky vychládání. Tak by se dal ve zkratce nazvat vývoj českého trhu s rekreačními objekty. A jak se zdá, přichází teď období stagnace. Ceny chalup totiž přímo před sezonou klesly a leckde odmazaly celoroční růst. Proti trendu jsou jen prémiové objekty v Jizerských horách nebo Krkonoších a jejich podhůří. Vyplývá to z takzvaného […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *