EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Průzkumy: Rodinné kase častěji vládnou ženy

 


 

Časy se mění. Zhruba před padesáti lety vládl v rodině muž, který rozhodoval o všech důležitých věcech. I když…. Alespoň to tak vypadalo. Třeba to bylo stejně, jako je to dnes, akorát nebyli vědci a analytici, kteří by se tímto problémem zabývali.  

„Muž dnes sice také zatím třímá v ruce pomyslné žezlo, ale už víceméně symbolicky. A ani jeho převaha na téhle pozici není nijak výrazná. 45 % respondentů našeho průzkumu totiž označilo za hlavu rodiny ženu,“ usmívá se Jana Wolfová, ředitelka marketingové komunikace Hypoteční banky.

Ženám v České republice dělají rodinné výdaje větší starosti než mužům. Za svou největší starost považuje 64 procent Čechů běžné životní výdaje. To ukázal nedávný průzkumu společnosti Provident Financial, který probíhal v Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Slovensku a Mexiku.

Muži shánějí řemeslníky, ženy využívají Hodinové mažely

Muži se podle průzkumu Hypoteční banky věnují hlavně opravám v bytě nebo v domě. Shánějí také řemeslníky a vybírají elektroniku. Ale kuchyň už pro ně není zapovězeným územím. Například téměř 18 % mužů má na starosti vaření a 27 % mužů běžně nakupuje potraviny. Třetina žen zase rozhoduje o tom, jakou televizi nebo lednici si rodina pořídí.

Pokud žena bydlí sama nebo jen s dítětem, pomůže tzv. Hodinový manžel, což je honosné pojmenování řemeslníka, který vymění žárovku, utáhne kohoutky nebo vymaluje.

REKLAMA

„Coby matka dvou dětí můžu potvrdit, že žena zná potřeby rodiny mnohem lépe než muž. Snaží se, aby její nejbližší vedli zdravý životní styl a aby se doma i ve společnosti cítili dobře a bezpečně. Také většinou vybírá a nakupuje oblečení a dárky pro ostatní rodinné příslušníky, přemýšlí, co bude rodina dělat o víkendu, a je logické, že s ohledem na věk a zájmy svých dětí zároveň vybírá dovolenou,“ potvrzuje s úsměvem Jana Wolfová.

Ani hypotéka už není výhradní záležitostí mužů. Ženy se také velmi dobře orientují ve finančních produktech a také v polovině případů padá výběr hypotéky na jejich bedra. Ženy jsou dle průzkumu ČSOB při zjišťování podrobností pečlivější, nespokojí se s informacemi z internetu, ale pročítají nabídky bank, radí se s finančními poradci a porovnávají získané informace. Tento proces jim nejčastěji zabere od 1 do 3 měsíců,“ komentuje výsledky jednoho z průzkumů Ivana Bohatcová, výkonná manažerka segmentu Bydlení a úvěry ČSOB.

Průzkumu Hypoteční banky se zúčastnilo 525 respondentů ve věku 18 až 65 let. Cílem průzkumu bylo zjistit, zda se něco změnilo (obrátilo vzhůru nohama) u běžných rodinných záležitostí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Objem hypoték se v říjnu meziročně zdvojnásobil

Banky a stavební spořitelny poskytly v říjnu hypoteční úvěry za 16,1 mld. Kč. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v říjnu více než dvojnásobný a meziroční dynamika oproti září dále zrychlila. Důvodem je, že údaje se již srovnávají s velmi nízkými hodnotami druhé poloviny minulého roku.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 11. 2023

Ceny realit v Česku čekají na lepší úrokové sazby, může jít o nejlepší příležitost tohoto roku

Zatímco v létě se český realitní trh nadechoval k růstu, se začátkem podzimu to opět vypadá jinak. Do stagnace cen bytů z druhé ruky přešel nejzásadnější pražský trh, pokračují v ní i brněnské byty. Na jižní Moravě se navíc po rychlém vzedmutí snížily i průměrné ceny rodinných domů, které snižuje také nezájem o rekreační bydlení […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 11. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *