EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Refinancování hypoték: někdy radost, jindy bolest. Letos se měsíční splátky mohou zvýšit o tisíce

 

Hypoteční úvěr je možné si sjednat i na 30 let, důležité jsou mezníky v podobě fixací. Po uplynutí fixačního období může klient buď refinancovat hypotéku u jiné banky, nebo refixovat u té stávající. Většinou se mu však změní úroková sazba, podle aktuální situace na hypotečním trhu. Někdy je důvod k radosti, protože se měsíční splátky sníží, jindy však může dojít i k navýšení.

Loading



 

Při současných sazbách není dobrá volba fixovat úroky u hypoték na více než 3 roky. Je velmi pravděpodobné, že se globálně sazby musí ustálit někde v intervalu 1,5 – 3 procenty, kde je běžná, vyvážená úroveň sazeb pro zdravé ekonomiky. Z tohoto důvodu vidíme vyvážené sazby pro další dva roky na úrovni 3,5 procenta tak, aby sazba nepodvazovala růst ekonomiky. Toto všechno je naše křišťálová koule, vše rozhodne vývoj inflace v 1. pololetí tohoto roku. Uváděné scénáře jsou čistě v teoretické rovině,“ doporučuje Jakub Veverka, hlavní ekonom portálu Videobydleni.cz.

Letošní refinancování bude bolet

Během letošního roku budou refinancovat hypotéku desítky tisíc lidí, končí jim totiž fixační období. Jenže kdo před lety jásal nad nízkou úrokovou sazbou při pořízení hypotéky, může ho letos čekat tvrdá finanční rána.

Pokud budeme brát v úvahu, že průměrná hypotéka u nás byla v roce 2021 něco málo kolem třech milionů a tehdy sjednanou úrokovou sazbu v průměru dvě a půl procenta, tak určitě to věřitele zatíží v řádu jednotek tisíců korun českých,“ říká Vlastimil Bijota, partner fondu DaVinci Investments.

Podle údajů portálu Videobydleni.cz člověk, který si vzal hypotéku na 3,5 milionu korun s délkou splatnosti 30 let v roce 2016 při úrokové sazbě 2 % měl měsíční splátku ve výši 13 000 korun měsíčně. Při pětileté fixaci by za současných podmínek refinancoval za úrokovou sazbu 4,5 %, což by jeho měsíční splátku zvedlo o 4 000 korun, tedy na 17 tisíc korun měsíčně.

REKLAMA

Pozitivní prim v této otázce hraje zvýšení průměrné mzdy za stejné období o cca 36 %. Dále, pokud by došlo k nesplácení hypotéky a byla by realizována zástava ze strany banky, prodávaná nemovitost by zcela jistě měla o nižší desítky procent vyšší hodnotu,“ dodává Veverka.

Další varianta člověka, který čerpal hypotéku ve výši 3,5 milionu korun se splatností 30 let v roce 2018 při úrokové sazbě 3 % a pětiletém fixu, měl splátku ve výši 14 800 korun měsíčně. Pokud by tento člověk refinancoval svou hypotéku v roce 2022, dostane nabídku od banky pravděpodobně kolem 5 %, což by splátku takové hypotéky posunulo na 18 500 korun měsíčně, tedy o necelé čtyři tisíce korun.

Zájem o hypotéky opadá, Češi vyčkávají

Zájem o hypotéky mezi Čechy chladne, neboť na ně jednoduše nemají. Měsíční splátka na běžné hypotéce je dnes třeba i o pět tisíc korun vyšší než pokud by si hypotéku na tu samou, rovněž běžnou nemovitost brali před rokem touto dobou. Někteří Češi si tak řekli, že počkají, ať se vlna zdražování hypoték přežene a až jejich cena zase sestoupí. Jenže před pár dny zveřejněný zápis z posledního jednání bankovní rady ČNB, toho za začátku února, napovídá, že úplné přehnání vlny drahých hypoték může nastat později, než se dosud převážně myslelo. Že tedy i po zmíněné „stolové hoře“ plus minus pětiprocentní základní úrokové sazby ČNB půjdeme déle, než se dosud myslelo. Část bankovní rady ČNB totiž soudí, že déle přetrvají silné inflační tlaky,“ dodává Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *