EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Rok 2020 je rekordní v počtu hypoték. V roce 2021 zájem zřejmě poklesne

 

Ač to nejspíš hodně z nás překvapí, letošní rok je rekordní v celkovém objemu sjednaných hypotečních úvěrů. Podle dostupných dat Fincentra Hyponidexu se za prvních deset měsíců tohoto roku celkový objem poskytnutých hypoték přiblížil k hranici 200 miliard korun. Již dnes je tedy jasné, že budou pokořeny rekordy z let 2016 a 2017. V příštím roce pravděpodobně přijde mírné ochlazení zájmu o nové hypotéky, které bude způsobené čtyřmi hlavními aspekty.

Loading



 

Poroste nezaměstnanost a některé profese budou na „black listu“

Už při první vlně pandemie koronaviru si banky vytvořily seznam oborů a profesí, které lockdown rychle připraví o značnou část nebo dokonce veškeré příjmy.

„Konkrétně se jedná například o pracovníky v cestovním ruchu, hotelnictví, gastronomii, kultuře či volnočasových aktivitách. Lidé pracující v těchto oborech budou mít i v následujícím roce malou šanci získat hypotéku. Zlomovým okamžikem může být vakcína nebo výrazné zlepšení epidemiologické situace,“ předpokládá Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz.

Vzhledem ke stále trvající pandemii koronaviru lze předpokládat, že v roce 2021 pozvolna poroste nezaměstnanost. Řadě firem totiž dochází finanční rezervy a dříve či později některé z nich začnou propouštět. Není vyloučeno, že se seznam „problémových profesí“ s rostoucí nezaměstnaností ještě rozšíří. Čím horší budou čísla nezaměstnanosti, tím méně lidí se rozhodne pro hypotéku.

Porostou úrokové sazby hypoték

V posledním čtvrtletí letošního roku dosedly úrokové sazby hypoték na pomyslné dno. „Banky nabízely hypoteční úvěry i za méně než 1,5 procenta ročně. V roce 2021 se větší rizikovost klientů a oslabená ekonomika promítne do úrokových sazeb, které budou pozvolna růst. Když sazby hypoték rostou, zájem o ně obecně klesá. Nečekejte ovšem žádné dramatické zdražování úvěrů na bydlení. V prvním pololetí se budou úrokové sazby hypoték pohybovat nejspíše v rozmezí dvou až tří procent,“ uvádí Veronika Hegrová.

REKLAMA

Nemovitosti budou dražší

Když vypukla pandemie koronaviru očekávalo se, že ceny nemovitostí začnou klesat. Dle dostupných dat ale nastal pravý opak: ceny nemovitostí totiž navzdory koronakrizi nadále rostou. „Ceny bytů, rodinných domů, stavebních pozemků a ostatních nemovitostí se odvíjí především od aktuální poptávky a nabídky. Poptávka po nemovitostech v dobrých lokalitách bude i v roce 2021 převyšovat nabídku a prodávající nebudou mít žádný důvod snižovat ceny. Očekávat lze rovněž vyšší zájem o rekreační objekty či zahrady, jejichž ceny mohou dále růst. K mírnému poklesu cen nemovitostí dojde maximálně v horších lokalitách, které jsou daleko od větších měst, mají špatnou občanskou vybavenost a nedostatek pracovních příležitostí,“ říká Veronika Hegrová z hyponamiru.cz.

Také si přečtěte: Jak se bude vyvíjet realitní trh v roce 2021

Rok 2021 přinese snížení daňových odpočtů u hypoték

V od 1. ledna 2021 dojde k úpravě limitů daňových odpočtů u hypotečních úvěrů. Nově si půjde od základu daně odečíst již jen úroky do výše maximálně 150 tisíc korun místo 300 tisíc korun, o které jde do konce roku 2020 snížit daňový základ. Nově bude také platit zákon rušící čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti a také u nemovitostí nabytých od 1. ledna 2021 dojde k prodloužení časového testu pro osvobození od daně z příjmů fyzických osob z pěti na deset let. Cílem této změny je především zamezit spekulativním nákupům nemovitostí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

drahé bydlení v Praze

Přinese růst reálné mzdy a životní úrovně dostupnější nemovitosti?

Praha a pražské nemovitosti v současnosti patří mezi nejhůře dostupné místo pro život. Konkrétně tedy pro nákup nemovitosti k bydlení. Překotný růst cen v poslední dekádě a také vývoj v posledním roce znamenal, že je Praha jedním z nejméně dostupných míst k bydlení v Evropě. A to z hlediska cen nemovitostí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

09. 07. 2024

chaty a chalupy

Kupujte chaty a chalupy, levnější už nebudou

Český nemovitostní trh se pomalu probouzí a ceny začínají růst. U rekreačních nemovitostí tomu ale tak zatím není. Tam ceny naopak klesají a je možné čekat, že na podzim budou ještě o kousek nižší. Vyplatí se teď koupit nemovitost určenou k rekreaci?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

27. 06. 2024

nákup nemovitosti

Je letošní rok vhodný pro nákup nemovitosti?

Letošní rok je charakteristický zatím dvěma zásadními vlastnostmi. Oživení trhu nemovitostí i hypoték přináší určitou naději, že bude brzy lépe. Na druhou stranu, ale trh nemovitostí oživuje o dost rychleji, než klesají úrokové sazby u hypoték. Tak jak tedy: koupit nové bydlení, nebo ještě čekat?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *