EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Růst cen českých nemovitostí překvapivě zrychlil. Ochlazení přichází jen někde

 

Ceny českých nemovitostí podle evropských statistik v závěru roku opět dýchly na záda dvoucifernému růstu. Zrychlení růstu cen domů a bytů zatím nezabránila regulací ani ČNB. Nemovitostí je navíc na trhu stále nedostatek a lidé potřebují bydlet. Ochlazení realitního trhu tak v některých lokalitách přijít nemusí.  

Loading



 


Růst cen domů a bytů v České republice podle údajů evropského statistického úřadu Eurostatu zrychlil loni v posledním čtvrtletí z 8,8 procenta na konci třetího čtvrtletí na 9,9 procenta. Česko se tak během čtvrtého čtvrtletí posunulo ze čtvrté příčky na třetí.
Rychleji rostly ceny domů a bytů jenom ve Slovinsku (o 18,2 procenta) a Lotyšsku (o 11,8 procenta). Pokles zaznamenaly ceny nemovitostí pouze v Itálii, a to o 0,6 procenta. V průměru rostly ceny v rámci celé EU o 4,2 procenta.

Ceny v Česku již nerostou nejrychleji v EU

Podle statistik Eurostatu rostly v Česku ceny domů a bytů od čtvrtého čtvrtletí roku 2016 do konce třetího čtvrtletí 2017 dvouciferným tempem. Předloni byl ve srovnání s ostatními zeměmi EU růst cen českých nemovitostí dokonce nejrychlejší.
Během loňského roku ale růst cen postupně zpomaloval. Na zrychlení tempa v závěru roku měla přes veškeré snahy i ČNB. „Vyhlídka přísnější regulace vedla loni k přechodně zvýšenému zájmu o hypotéky, což se následně promítlo také do zrychlení dynamiky růstu cen realit,“ řekl Lukáš Kovanda, hlavní analytik Czech Fund.
Přestože evropské statistiky ukazují na další zrychlení růstu cen nemovitostí, někteří odborníci se domnívají, že ceny nemovitostí již letos přibrzdí, a to i díky ČNB. Trh se totiž novým pravidlům ČNB přizpůsobuje pozvolna.
„V Česku by se měl v následujících čtvrtletích hypoteční trh zklidnit. K tomu napomohou restriktivní doporučení ČNB, která znemožňují méně majetným lidem brát si hypotéky,“ řekl ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Zpomalují jen určité lokality

Podle ředitele realitní kanceláře Bidli Ondřeje ale růst cen v některých lokalitách zpomalil již ve čtvrtém čtvrtletí. „Mohla za to chladná poptávka po hypotečních úvěrech, kdy po zpřísnění z října trh v určitých lokalitách stagnoval,“ uvedl.
„Dopad opatření centrální banky byl výrazný spíše jen v regionech a ne v hlavním městě, kde se poptávka tolik nezměnila. V Praze se zpravidla prodává více bytů než, než je tomu dohromady v ostatních oblastech Česka,“ potvrzuje Radek Polák, mluvčí společnosti Trigema.
Hypoteční trh v prvních měsících letošního roku podle bank přibrzdil až o třetinu. Banky proto začaly lákat klienty na nižší sazby. „Od začátku roku banky přicházely s nižšími úroky, takže zájem o nemovitosti opět vzrostl a růst cen opět zrychlil. Růst byl patrný nejvíce ve velkých městech a okolí velkých aglomerací. Nemovitostí je na trhu stále málo a bydlet lidé potřebují. Je jedno, zda kupuje byt, či dům, poptávka je a bude stále větší než nabídka. Minimálně v tomto roce,“ míní Ondřej Mašín.
Ochlazení realitního trhu v Praze jen tak přijít nemusí. „Atraktivita hlavního města nejspíše způsobí, že zde poptávka nikdy neochabne natolik, aby to mělo hlubší dopad na ceny. Zásadnější zpomalení růstu cen lze proto očekávat hlavně v mimopražských aglomeracích. V metropoli budou nejspíše růst nadále, i když s největší pravděpodobností už ne takovým tempem, jak tomu bylo v posledních dvou až tří letech,“ uvedl Radek Polák.
Obyvatelům Prahy tak nezbyde nic jiného, než se smířit se nájmem. „Zpomalení růstu v Praze nenastane, dokud se do nabídky nedostane několik velkých bytových projektů pro střední třídu, které vytvoří konkurenci na trhu a budou tlačit ceny dolů. Střední třída si tak bude muset hledat bydlení za Prahou nebo se spokojit s čím dál dražším nájmem. Poptávka po nájemním bydlení roste především od těch zájemců, kteří neuspěli v žádosti o hypotéku po zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték platící od loňského října,“ dodal Ondřej Mašín.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *