EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Hypoteční trh se vyčerpal. Blíží se hypoteční krize?

 

Hypoteční trh se v loňském roce vyčerpal. Na začátku letošního roku tak přišlo ochlazení. Banky hlásí pokles zájmu o hypotéky až o třetinu. Je současný útlum předzvěstí hypoteční krize?

Loading



 


Obavy z regulace hypoték přilákaly do bank v loňském roce opět rekordní počet zájemců o hypotéky. Hypoteční trh se tak do velké míry vyčerpal. Počet poskytnutých hypoték podle Fincentrum Hypoindexu již v lednu klesl pod pět tisíc. A o moc lepší to zřejmě nebylo ani v únoru a březnu.
Důvodů, proč na začátku letošního roku hypoteční trh zamrzl, je ale mnohem více. Průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu prolomila v lednu psychologickou hranici tří procent, a i když se v únoru vrátila lehce pod tuto hranici, hypotéky začaly být pro mnoho lidí již drahé. Zároveň ubývaly nabízené nemovitosti a jejich ceny dál vesele rostly.
„Úrokové sazby hypotečních úvěrů na českém trhu dlouhodobě rostou. To spolu s regulací ČNB a vývojem cen nemovitosti udělalo hypotéky méně dostupné,“ řekl Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje retailového bankovnictví Equa bank.

Hypoteční byznys brzdí

Banky hlásí v prvních měsících roku pokles zájmu o hypotéky až o třetinu. „V souvislosti s pokračujícím růstem cen nemovitostí a jejich nedostatku na trhu, stejně jako dopadem nových doporučení ČNB, které významně snižují šanci na financování vlastního bydlení zejména u mladých lidí, jsme zaznamenali pochopitelný a očekávaný propad v počtu nových hypoték zhruba o třetinu v meziročním srovnání prvních dvou měsíců roku,“ uvedl Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.
„Počet žádostí klesl meziročně zhruba o třetinu. Objem poskytnutých úvěrů je díky přepadu žádostí z loňského roku zhruba na stejné úrovni jako v roce 2018,“ uvedl Marian Holub, produktový manažer pro hypotéky Wüstenrot. Zhruba čtvrtinový propad zaznamenala mBank.

Růst hypotečního trhu v nedohlednu

Vyčerpaný hypoteční trh by mohly alespoň částečně nastartovat hypoteční akce, s kterými již tradičně přicházejí banky na jaře. V současné době lákají na nižší sazby, bonusy či odpouštění poplatků. Ani to ale stačit nemusí. „Proti minulým rokům hypoteční trh klesne,“ potvrzuje Milan Voldřich, vedoucí týmu hypotečních úvěrů Raiffeisenbank.
„Nic nenasvědčuje tomu, že by centrální banka v dohledné době snížila úrokové sazby a dopad oživení stavebního sektoru na větší nabídku zejména menších bytů bude ještě pár let trvat. V tuto chvíli tedy nevidím na obzoru významnější faktory, které by letos signalizovaly významnější růst hypotečního trhu,“ vysvětluje Filip Hrubý.
Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské by mohla ČNB sazby snížit ve druhé polovině příštího roku. Pokud ČNB nezvýší sazby nejpozději začátkem května na dalším měnověpolitickém zasedání, už je v tomto cyklu zvyšování sazeb nezvedne. Čísla tak začnou hovořit v neprospěch jejich růstu. Inflace i ekonomika v roce 2020 zpomalí a ČNB podle našeho názoru začne ve druhé polovině roku 2020 sazby naopak snižovat,“ uvedla Helena Horská.
Další ránu letos zasadila hypotékám opět ČNB, která vydala zpřesnění doporučení ohledně poplatků za předčasné splacení hypotéky. To by v konečném důsledku mohlo vést ke zdražení hypotečních úvěrů.
„Nedávné zpřesnění doporučení ČNB stran oprávněných poplatků za předčasné splacení hypotéky může do budoucna trh ovlivnit, a to zejména v otázce ochoty bank nabízet klientům dlouhé fixace úrokových sazeb, které je doposud chránily proti výkyvům úroků. Aktuálně toto doporučení analyzujeme a i nadále budeme v případě uplatňování poplatků za předčasné splacení hypotéky postupovat velmi individuálně u jednotlivých klientů,“ dodal Filip Hrubý.

Hypoteční krize nebo stabilizace?

Přestože hypoteční trh v posledních měsících brzdí, nemusí to být tak horké, jak to na první pohled vypadá.
„Oproti hypotečním žním v minulých třech letech vypadají aktuálně dosahované hodnoty nových obchodů mírně řečeno nepříznivě, ale stále se pohybujeme na relativně vysoké hladině. Navíc je velmi pravděpodobné, že růst úrokových sazeb nebude letos tak rychlý, jak se trh obával pod vlivem loňské série zvyšování tržní úrokové sazby. Z našeho pohledu nečeká letos hypoteční trh krize, ale stabilní, i když pomalejší růst,“ uvedla Lenka Kalivodová, analytička Raiffeisenbank.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *