EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Ceny bytů raketově rostou a jen tak se nezastaví

 

Ceny nemovitostí v České republice raketově rostou. V rámci Evropské unie si Česko s meziročním nárůstem o 13,3 procenta drží dokonce prvenství. Přestože by tempo růstu mělo v příštím roce zbrzdit, poklesu se rozhodně nedočkáme. Proč?

Loading



 


Ceny bytů a domů v České republice rostou v letošním roce nejrychleji ze zemí Evropské unie (EU). Dynamika růstu cen nemovitostí se navíc zvyšuje. Zatímco v prvním čtvrtletí rostly ceny v Česku o 12,9 procenta, ve druhém čtvrtletí to již bylo o 13,3 procenta. Celoevropský průměr byl přitom 4,4 procenta.
Na záda Česku dýchá s dvouciferným meziročním růstem pouze Irsko a Litva, kde rostly ceny bytů a domů o 10,6 resp. 10,2 procenta. K desetiprocentní hranici se přiblížilo Lotyšsko s meziročním růstem 9,6 procenta. Jedinou zemí, kde ceny nemovitostí klesaly byla Itálie (- 0,2 procenta).
Raketový růst cen nemovitostí se snaží zbrzdit i Česká národní banka. Novými pravidly a doporučeními pro poskytování hypoték však tempo růstu cen nezastavila. A není se co divit, ekonomice se daří, úrokové sazby jsou stále na velmi nízké úrovni, proto chuť lidí bydlet ve vlastním i přes omezení neslábne a ceny vesele stoupají.

1989… Kde jsou ty časy?

Hlavním důvodem zdražování nemovitostí v Česku je jejich nedostatek. Poptávka neutuchá a stále převyšuje nabídku. V roce 1989 se v Česku dokončilo více než 55 tisíc nových bytů. Na tisíc obyvatel tak připadlo více než pět nově dokončených bytů. Po revoluci došlo k utlumení družstevní a obecní výstavby a počet nově dokončených bytů na tisíc obyvatel klesl v letech 1994 až 1997 pod dva byty na tisíc obyvatel.
Následný růst zastavila až ekonomická krize. Přestože se poslední roky ekonomice daří a v letošním roce roste dokonce nejrychleji v EU, na dokončených stavbách to vidět není. Počet dokončených bytů na tisíc obyvatel by se měl letos dostat na poloviční úroveň porevolučního roku. Přitom ještě rok 2008 byl srovnatelný s rokem 1991, jak ukazují data Českého statistického úřadu a odhady společnosti Central Group.

Výstavba vázne a řešení v nedohlednu

Od ledna do konce srpna bylo v Praze vydáno stavební povolení na 1 864 bytových jednotek v bytových domech a dokončeno bylo 3 317 bytů. Přestože došlo oproti loňskému roku k nárůstu, výstavba stále vázne a na přírůstek nových obyvatel nestačí.
Vzhledem k tomu, že by podle Strategického plánu města měl do roku 2030 vzrůst počet obyvatel Prahy o 160 tisíc, muselo by se ročně dokončit 5 500 bytů. Nad 5 000 bytů se přitom Praha dostala naposledy v roce 2008, kdy bylo dokončeno 6 320 bytů.

Novela stavebního zákona nepomohla

„První pozitivní záblesk přinesla nedávno schválená novela stavebního zákona, která by snad v některých případech mohla jeden z nejdelších povolovacích procesů na světě alespoň trochu zkrátit. Jenže stavební legislativa má i další bolavá místa. Její nesrozumitelnost často vede k situacím, kdy je selský rozum a standardní lidské uvažování převálcováno lavinou protichůdných paragrafů. Soudy pak mnohdy rozhodují více podle papíru než podle zdravého rozumu. A nelze se jim divit. Naší ambicí by proto mělo být i v tomto oboru legislativu zjednodušit, ideálně kompletně novým, srozumitelným stavebním zákonem, který se bude inspirovat například legislativou zemí na západ od našich hranic,“ uvedla Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.
Podle generálního ředitele a předsedy představenstva společnosti Ekospol Evžena Korce je klíčem k zastavení spirály rostoucích cen v rukou úředníků a politiků: „Představitelé lokální samosprávy by měli místo nesmyslného boje s větrnými mlýny a planého slibování neprodleně aktualizovat územní plány tak, aby se jim svěřené lokality opět začaly přirozeně rozvíjet. Úředníci zase musí výrazně zrychlit rozhodování o stavebních záměrech. Ať přestanou do nekonečna hledat drobné formální chyby v mnohasetstránkových dokumentacích, a naopak pokud je plánovaná stavba v souladu s územním a regulačním plánem, musí začít bez prodlev vystavovat povolení.
S rostoucími cenami nemovitostí se bydlení stává nedostupné pro řadu domácností. Řešení je však zatím v nedohlednu. Přestože se politické strany předhánějí v předvolebních slibech, jejich programy v oblasti stavebnictví se omezují na prohlášení typu „podpoříme výstavbu významných staveb“. Jakým způsobem ale již neříkají. V nejbližší době se tak změny zřejmě nedočkáme a ceny nemovitostí porostou dále.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *