EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Se splácením má problémy 15 % Čechů a třetina Slováků. Mohou za to i Vánoce

 


 

I když půjčky na vánoční dárky nebo na dovolenou u nás už žádný velký boom nezažívají, pořád je dost lidí, kteří před Vánoci navštíví banky nebo nebankovní poskytovatele finančních služeb. Půjčku následuje splácení a ne všichni si správně spočítají, zda na splátky budou mít dostatek financí. Sice je teprve konec září, ale e-shopům už začíná sezóna.

Může se také stát, že dárek, na který jste si půjčili, se obdarovanému nelíbí, štědrovečerní večeře na splátky rychle zmizí ze stolů a vám zůstane jen mínusová položka na účtu. Když splácíte auto nebo dům, takřka každý den máte na očích, proč jste si půjčili. Ale vzpomínky na Vánoce nebo na luxusní dovolenou vyblednou a zpětně se takové věci splácí mnohem hůře. Také už jste produkt v podstatě vyčerpali, takže je jednodušší přestat splácet spotřebitelský úvěr než třeba hypoteční. Málo kdo vědomě ohrozí svou střechu nad hlavou.

Pokud se dostanete do finančních problémů, kontaktujte banku. Zdá se to jako banální rada, ale finanční dům, u kterého máte půjčku, by o vaší situaci měl vědět. Můžete si pak zažádat o odklad splátek nebo o úpravu splátkového kalendáře.

Vánoce: Svátky půjček

„Letos si nejvíce klientů požádalo odklad splátek v lednu, a to 18 %.  Je to dáno především tím, že si lidé berou úvěry v předvánočním období, od října do prosince. Nakoupí dárky a v lednu či v únoru zjistí, že Ježíšek byl štědřejší, než být měl,“ říká marketingový ředitel společnosti PROFI CREDIT  Ondřej Šmakal. Na Slovensku jde předvánoční šílenství ještě do většího extrému. V lednu žádá společnost PROFI CREDIT o odklad splátek téměř polovina klientů (43 %). I v Polsku, kde tolik lidí problémy se splácením nemá, je to oproti celoročnímu v průměru dvakrát tolik lidí (6 %).

Nenechte si pomoct jen tak od někoho

Problémy se splácením se dají řešit další půjčkou, což není zrovna dobrý nápad, utažením opasků nebo například oddlužením. „Zoufalým lidem ve finanční tísni nabízejí pomoc nepoctiví podnikatelé, kteří jim naslibují pomoc s osobním bankrotem. Často se tváří jako finanční poradny. Ale na rozdíl od neziskových organizací, které pomáhají zdarma, si tyto firmy účtují nemalé poplatky,“ vysvětluje ředitel právního oddělení Provident Financial Martin Šváb.  „Dlužníci zaplatí v naději, že budou mít klid a zbaví se dluhů. Tito „zprostředkovatelé“ ale nabízejí za poplatek pomoc s osobním bankrotem i lidem, u nichž vědí, že nemají dostatečný příjem, a nikdy nemohou splnit podmínky pro oddlužení. K insolvenci je přemlouvají, protože od každého dlužníka vyberou poplatek v rozmezí od 8 do 20 tisíc korun. Až 40% žádostí o osobní bankrot je ale zamítnuto a lidé o tyto poplatky přijdou,“ dodává.

REKLAMA

Problémy se splácením nemusí být jen způsobeny tím, že si klient špatně spočítal splátky. Mezi nejčastější důvody, kvůli kterým se lidé v Česku dostanou do problémů se splácením, jsou nečekaně vysoké výdaje, ztráta zaměstnání nebo dlouhodobá nemoc. Na Slovensku je to hlavně dlouhodobá nemoc (14 %).

Úvěr jen na potřebné věci

Půjčku by měl každý dopředu pečlivě zvážit a nepůjčovat si například na již zmíněné vánoční dárky nebo na dovolenou. Samozřejmě jsou věci, na které si běžní smrtelníci půjčit musí. Patří sem například bydlení nebo nové auto. Pochopitelná je i půjčka na rozbitý domácí spotřebič.

„Velmi vážné je, že o odklad splátek žádají lidé už po třech měsících splácení, a to z důvodu napjatého rodinného rozpočtu,“ varuje Ondřej Šmakal a dodává: „ Lidé by si měli brát spotřebitelský úvěr na věci, které skutečně potřebují – například pokud se jim rozbije pračka. Vůbec nejhorší je řešit problémy se splácením další půjčkou a vytloukat tak klín klínem.“ Pokud mají klienti problémy se splácením, radí společnost PROFI CREDIT, aby na nic nečekali a okamžitě kontaktovali úvěrového poradce. Ten jim rád vyjde vstříc například tím, že jim rozloží splátkový kalendář. 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Zajímavosti o rezidenčních hypotékách v USA, část 4.: Obrácená hypotéka

Získání finančních prostředků pomocí tzv. obrácené hypotéky je v USA na rozdíl od české „americké“ hypotéky možné i když ještě klasická hypotéka nebyla úplně splacena a na nemovitosti stále vázne hypoteční zástava. Obrácená hypotéka se stává zajímavým finančním produktem zvláště v období, kdy tržní cena nemovitosti roste a podíl ještě nesplacené klasické hypotéky na tržní ceně nemovitosti […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *