EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Peter Apolen

22. 08. 2013

0 komentářů

Slovensko: Hypotéky také lámou rekordy

 


 

Červnové akční nabídky slovenských hypoték trumfly všechny dosavadní nabídky. Tak to alespoň vyhodnotili klienti a půjčili si dosud rekordní objem hypoték. Zlákaly je rekordně nízké úroky. Červnový rekord vůbec není dílem náhody. Dosavadní nejúspěšnější měsíc byl letošní květen. Celý letošní rok tak bude pravděpodobně pro slovenské hypotéky rekordně úspěšný.

Co je za extrémním zájmem? Dalo by se předpokládat, že na realitním trhu probíhá podobná vichřice jako na trhu hypoték. No není tomu tak. Naopak, na realitním trhu vládne bezvětří. Podle údajů Národní asociace realitních kanceláři SR realitní trh dlouhou dobu stagnuje. Za hypotečními rekordy je tedy fluktuace klientů mezi bankami.

Akční nabídky, odpuštění poplatků a hlavně nízké úrokové sazby motivují klienty k refinancování starších dražších úvěrů. V červnu přinesly banky na trh další rekord – výši úrokových sazeb. Ty dosáhly nejnižší průměrnou hodnotu 3,97 %. Pod čtyři procenta se hypoteční úrok dostal jen v posledních dvou měsících, což svědčí o extrémních časech, které na hypotečním trhu zažíváme.

Tip: Srovnejte s českými průměrnými úrokovými sazbami dle Fincentrum Hypoindexu

Červnové nabídky

Důvodem nízkých hypotečních úroků jsou nízké mezibankovní sazby, za které si retailové banky půjčují, konkurenční boj mezi nimi, „ale také to, že stále více žadatelů o hypotéky vyjednává s bankami prostřednictvím finančních poradců,“ říká analytik společnosti Fincentrum Ján Porázik. „Silnější vyjednávací pozice sjednocených klientských poptávek a dlouhodobé vztahy mezi finančními institucemi a poradci, tak umožňují vyvinout efektivnější tlak a dostat z bank lepší úroky,“ vysvětluje Ján Porázik.

V letních měsících se očekává zklidnění rozbouřené hladiny hypotečního trhu. Top sezónou je vždy jaro. Další vrchol by mohl přijít až na podzim po prázdninách. K překonání červnové hodnoty objemu úvěrů 425 milionů eur by ale už nemělo dojít.

Přibližně devět z deseti hypotečních smluv v červnu mělo úrokovou sazbu fixovánu na jeden až pět let. Sazba zde dosáhla 3,94 procenta. U variabilního úroku, což představovalo osm procent smluv, byla průměrná sazba 4,05 procenta. Ostatní fixace tvoří pro vysoké úroky jen okrajový podíl smluv.

hypoteky_2

 

Drahé stavební spoření

Opačná situace než u hypoték je na trhu řádných úvěrů ze stavebního spoření. Ty se obvykle vyvíjejí protichůdně. Stavební spořitelny poskytly klientům řádné úvěry v hodnotě 2,2 milionu eur, čímž jejich objem již třetí měsíc po sobě klesl. Průměrný úrok činil 4,72 procenta.

Odlišně se vyvíjí situace u meziúvěrů. Klienti si přes ně půjčili 46,9 milionu eur, což je dosud pátá nejvyšší hodnota. Průměrná sazba činila 4,06 procenta.

Spotřebitelské úvěry

Podobně jako stavební se vyvíjejí i spotřebitelské úvěry. Čtvrtý měsíc po sobě mírně klesají, ale také se nedá hovořit o nízkých hodnotách. Průměrná úroková sazba činila 14,6 procenta. „Vzhledem k podmínkám jsou velmi drahou alternativou financování spotřeby. Měly by být využívány pouze v závažných situacích,“ upozorňuje na přílišný úvěrový apetit spotřebitelů analytik Ján Porázik.

Spotřební úvěry se tento měsíc staly i tématem mediální přestřelky mezi Ministerstvem financí SR a Slovenskou bankovní asociací. Ministerstvo bankám vytýkalo, že se odklánějí od méně výnosných firemních úvěrů a zaměřují se více na úvěry pro obyvatelstvo. Ministerstvo zdůrazňuje, že úroky na spotřebitelských úvěrech jsou na Slovensku vyšší než v problematických zemích: v Portugalsku, Španělsku nebo Itálii. Platební disciplína domácností je přitom mnohem lepší. Asociace si ještě předtím stěžovala, že banky na Slovensku musí platit nejvyšší bankovní odvod v Evropě a že kvůli tomu klesá jejich úvěrová aktivita vůči firemní klientele.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *