EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

23. 02. 2016

2 komentáře

Stavební spoření ustupuje. Úroky spořitelen netáhnou

 


 

Rok 2015 byl pro stavební spořitelny truchlivý. Lidé o stavební spoření neměli zájem a uzavřeli o 22,5 % méně smluv než v roce předcházejícím. Obdobný pokles uzavřených smluv (-23 %) nastal v roce 2011, kdy byl snížený státní příspěvek. Pak se situace stabilizovala a počty smluv mírně rostly… a až v loňském roce nastal pád.

Na propadu zájmu o stavební spoření se podepsaly nejen klesající úrokové sazby a postup stavebních spořitelen v některých případech (vypovídání starších lépe úročených smluv a naopak neumožnění odchodu úvěrových klientů), ale také publicita kolem opatrovnických soudů a komplikací při využití peněz z dětských smluv o stavebním spoření.

Důvody poklesu smluv shrnul v rozhovoru pro Hypoindex.cz i Jiří Plíšek, generální ředitel a předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny: „První fenomén se týká prvního pololetí roku 2014, kdy celá řada stavebních spořitelen, a dělali jsme to do jisté míry i my, přecházela z výše úročených tarifů na níže úročené tarify. Ve chvíli, kdy vyhlásíte, že k 1. 4. přecházíte na nový níže úročený tarif, dochází k vlně uzavírání smluv se starými tarify. V prvním pololetí roku 2014 také ještě nebyla tolik akcentována složitost u výpovědí smluv pro nezletilé účastníky, která přišla s novelou občanského zákoníku platného od 1. 1. 2014. V prvních měsících panovala kolem celé situace nejistota, vše vykrystalizovalo až v druhé polovině roku 2014.“

Stavební spořitelny snižují úrokové sazby spolu s celým bankovním trhem. Stejně jako klesají úroky na spořicích účtech, klesá úročení vkladů na stavebním spoření. Stavební spořitelny nabízejí srovnatelné úročení (0,5 % až 1,3 % ročně) jako lépe úročené spořicí účty. Jejich nevýhodou ovšem je vázanost vkladu na 6 let, pokud chce klient těžit ze státního příspěvku, který jediný může zajistit alespoň nějaké zhodnocení nad vklady na viděnou. Druhou nevýhodou jsou poplatky, které zájemce o stavební spoření platí.

Tabulka 1: Úrokové sazby stavebních spořitelen

Stavební spořitelna

Tarif

Úroková sazba

ČMSS

Multi

1,3%

Garant

1%

MPSS

Trend

0,5%1

RSTS

Spořicí tarif

1%

Úvěrový tarif

0,5%

SSČS

1%

WSTS

ProSpoření

1%2

ProÚvěr

0,5%

PÚ tarif

0,1%

Poznámky:

1 Plus bonus 0,7 procentního bodu při úložkách do 300 tis. Kč.

2 Plus bonus 0,1 % při ročních vkladech v 2. – 6. roce ve výši 6 – 9 % cílové částky.

Zdroj: Stavební spořitelny

K úsporám na stavebním spoření dostávají jeho účastníci ještě státní příspěvek ve výši 10 % z ročních vkladů, maximálně z částky 20 tis. Kč. Ročně tak ke stavebnímu spoření může přibýt dalších až 2 tis. Kč z daní odváděných do státního rozpočtu.

Naopak proti zvýšení výnosu jdou poplatky placené stavebním spořitelnám. V prvé řadě si většina z nich naúčtuje 1 % z cílové částky za uzavření smlouvy o stavebním spoření. Tento poplatek putuje zpravidla na úhradu provize pro zprostředkovatele či obchodního zástupce stavební spořitelny.

Úroky z vkladů na stavebním spoření podléhají dani z příjmu. Stavební spořitelna proto 15 % z připsaných úroků opět odepíše a odvede do státního rozpočtu.

Dále si spořitelny účtují roční poplatek za vedení účtu (případně roční výpis) ve výši 310 až 330 Kč.

Tabulka 2: Poplatky stavebních spořitelen

Stavební spořitelna

Poplatek za sjednání smlouvy

maximálně

Poplatek za vedení smlouvy (ročně)

ČMSS

1%

max. 15 000 Kč

330 Kč

MPSS

1%

max. 10 000 Kč

325 Kč

RSTS

1%

max. 15 000 Kč

320 Kč1

SSČS

1%

neuvádí

310 Kč

495 Kč2

310 Kč

WSTS

1%

max. 30 000 Kč

324 Kč

Poznámky:

1 Včetně poplatku za roční výpis z účtu.

2 Při sjednání smlouvy online.

Zdroj: Stavební spořitelny

Výnos v konečném důsledku ovlivní i inflace. Ta se dnes pohybuje na úrovni 0,6 %. Česká národní banka (ČNB) ovšem dělá vše možné, aby ji dostala zpět do inflačního cíle 2 % s rozmezím od 1 % do 3 %. Pokud se jí to podaří, budou stavební spořitelny využívat peníze střadatelů reálně zadarmo.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel

    23 února, 2016

    Protože je třeba si uvědomit jednu věc. Ať dáte peníze kam chcete, stejně skončí v ekonomice. A v podílových fondech. A je úplně jedno, kdo je tam dá. Teda není. Když si je tam pošlete sami, tak vás nikdo nebude po cestě obírat o zhodnocení. Zkuste projekt jakbytbohaty (tečka) cz a třeba najdete nějakou inspiraci.

    Odpovědět

  • Gauner

    8 dubna, 2016

    jakbytbohaty (tečka) cz je ze strany rudolfa podvod a jen nesmysl.Pošle 3 email reklamy a dál nic.Je jako nakousnutý chléb bez chuti.

    Odpovědět