EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Strašák jménem online půjčka?

 

Internet skýtá nepřeberné množství nabídek na online půjčky. Vyznat se v nich není jednoduché. Jak rozeznat dobrou online půjčku od špatné? Na co si dát pozor, aby se půjčka nezměnila v noční můru?

Loading



 


Snadné a rychlé sjednání půjčky přes internet láká stále více lidí. Online vyřízení půjčky však může skrývat řadu úskalí. Na skvělý úrok a další inzerované podmínky ale nemusí dosáhnout každý. Pozor je potřeba si dát i na společnost, která půjčky poskytuje.

Prověřte si „nebankovku“

Novou povinností nebankovních poskytovatelů půjček je kromě základního kapitálu ve výši 20 milionů korun například i licence udělená Českou národní bankou (ČNB). Termín pro podání žádosti o udělení akreditace byl do konce února 2017.
Centrální banka, která má nebankovní poskytovatele nově na starosti, má na rozhodnutí o udělení licence 15 měsíců. Pokud společnost o licenci ČNB požádala po stanoveném termínu, nesmí půjčky poskytovat až do vyřízení žádosti o udělení akreditace. Společnosti, které úvěry poskytnou bez patřičné licence po patnáctiměsíční lhůtě mohou od ČNB dostat pokutu až do výše 20 milionů korun. Navíc je úvěr poskytnutý bez licence neplatný, dlužník tak nezaplatí žádný úrok.
Seznam poskytovatelů spotřebitelského úvěru v tzv. přechodném období je zveřejněn na stránkách ČNB. K 30. srpnu 2017 požádalo o licenci 106 subjektů, které splnily kritéria nového zákon o úvěru pro spotřebitele, a na které ČNB dohlíží.
Na trhu i přes zpřísněné podmínky poskytování úvěrů stále fungují nepoctiví poskytovatelé. Je proto vhodné sledovat i recenze na internetu. „Při výběru poskytovatele doporučujeme sledovat zkušenosti ostatních žadatelů na diskuzních fórech a sociálních sítích,“ dodává Dana Hakavcová, , marketingová ředitelka Profi Credit.

Bez registru ani ránu

Mnohé nabídky na internetu lákají na poskytnutí půjčky bez prověřování v registru. Nový zákon o spotřebitelském úvěru vyžaduje důkladné prověření úvěruschopnosti žadatele. Přestože nestanovuje přímo, jakým způsobem má být schopnost žadatele splácet prověřena, jsou nabídky bez registru podezřelé.
„Kdo se chlubí nabídkou úvěrů bez registru, často kredibilitu klienta vůbec neověřuje. Pro klienty to není bezpečné, protože je poskytovatel půjčky takto může předlužit,“ upozorňuje Robin Stránský, marketingový manažer české společnosti Tommy Stachi, která je poskytuje spotřebitelské úvěry. „Je především v zájmu klienta, aby byla dostatečně prověřena jeho schopnost splácet, protože v opačném případě se může dostat do dluhové pasti,“ dodává Robin Stránský.

14 dní na rozmyšlenou

Spotřebitelé mají podle zákona o spotřebitelském úvěru 14 dní na rozmyšlenou. Během této doby nesmí poskytovatel úvěru měnit podmínky konkrétní nabídky. „Lidé by měli využívat této možnosti a vždy si porovnat konkrétní nabídku od více poskytovatelů, aby viděli smlouvu a měli tak přehled o všech podmínkách, jako je RPSN i případné sankce,“ uvádí Robin Stránský. „Rozhodně nemá význam porovnávat čísla, která zájemci o půjčku nabídne internetový srovnávač, protože se jedná jen o obecné informace, které nelze brát jako konkrétní nabídku půjčky,“ dodává Robin Stránský.

Preferujte transparentnost

Podmínky i informace od poskytovatele půjček by měly být transparentní, snadno dostupné a ověřitelné. Spotřebitel měl získat veškeré potřebné informace ještě před poskytnutím úvěru. „Důležitá je také srozumitelnost smlouvy a transparentní podmínky. U online půjčky je také klíčovou slibovaná a pak reálná rychlost jejího vyřízení a doručení peněz klientovi,“ říká Dana Hakavcová.
Ne nadarmo se říká: „Dvakrát měř a jednou řež.“ Před podpisem si proto smlouvu raději ještě jednou důkladně přečtěte. „Klient by si měl dát rozhodně pozor, aby mezi žádostí o půjčku a návrhem smlouvy nepřibyly ve smlouvě placené doplňkové služby, o které nežádal,“ dodává Dana Hakavcová.
Skryté poplatky totiž mohou půjčku výrazně prodražit. Při sjednávání online půjčky je proto třeba dbát na to, aby měl žadatel před finálním podpisem smlouvy k nahlédnutí všechny dokumenty a pečlivě si zkontroloval, zda neplatí za nevyžádané služby.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • DonLabuznik

    25 listopadu, 2018

    Nevidím jediný důvod proč by se někdo měl online půjček bát. V dnešní době se jedná o naprosto běžnou věc, která šetří čas a hlavně peníze, obzvlášť, když vyhledání půjčk použijete nějaký srovnávač jako je třeba https://www.bezvamoney.cz/srovnani-pujcek/ , díky kterému si můžete být jisti, že dostanete tu nejlepší možnou půjčku.

    Odpovědět