EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Svět realit se mění. Jak to ovlivní práci makléře?

 

Situace na českém realitním trhu se začíná měnit. Vysoké ceny nemovitostí začaly narážet na koupěschopnost poptávky a jejich růst zpomaluje. Zpřísnění hypoték a růst úrokových sazeb postupně ochlazuje zájem o vlastní bydlení a počet realitních transakcí klesá. Jak to ovlivní práci makléře?

Loading



 


Letošní rok byl ještě ve znamení rostoucího zájmu o nemovitosti i jejich cen. Přichází ale stagnace cen a pokles zájmu. Ceny nemovitostí začaly stagnovat, koupi nemovitosti si může dovolit méně lidí než v minulých letech. Růst cen nemovitostí pravděpodobně předhonil růst příjmů obyvatel,“ uvedl Daniel Kotula, majitel společnosti RE/MAX City.
Svou troškou do mlýna přispěla i Česká národní banka (ČNB), která opět zpřísnila poskytování hypoték, a navíc postupně zvyšuje úrokové sazby. Hypotéky se tak stávají nedosažitelné pro nižší a střední třídu a poptávka po nemovitostech se ochlazuje.

Nabídka vs. poptávka

Pokles prodejů nemovitostí lze vyčíst například z údajů katastrálního úřadu. Počet vkladů vlastnického práva totiž klesl ke konci letošního třetího čtvrtletí meziročně téměř o sedm procent. Prodeje by navíc měly do konce roku dál klesat. Za celý letošní rok by se mělo podle odhadů developerů prodat oproti loňskému roku o 500 nových bytů méně, tedy 5 000 jednotek.
Nabídka nových bytů v Praze se sice ke konci třetího čtvrtletí rozšířila o 300 bytů na 4 650 jednotek, ale pouze zásluhou nižších prodejů. Nabídka dostupných secondhandových bytů k prodeji v Praze podle údajů společnosti Trigema nasbíraných na zhruba 20 realitních serverech klesá. Jen mezi druhým a třetím čtvrtletím došlo k poklesu o více než pětinu.

Hypoteční trh v kleštích

Ochlazení je znatelné i na hypotečním trhu. Objem poskytnutých hypoték za prvních devět měsíců letošního roku podle ukazatele Fincentrum Hypoindex meziročně poklesl o pět procent a počet nových hypoték dokonce o více než 10 procent.
V říjnu se pak rozdíly oproti loňskému rekordnímu roku téměř smazaly. Zatímco do října loňského roku poskytly banky hypotéky v celkovém objemu více než 186 miliard korun, letos to bylo téměř 184 miliard korun. Důvodem bylo zpracování žádostí o úvěr podaných ještě před platností přísnější pravidel poskytování hypoték. Banky ale již během října potvrzovali pokles zájmu o hypotéky zhruba o pětinu.

Pokles počtu transakcí zrychluje

Realitní trh zaznamenal mezi roky 2016 a 2017 podle dat zveřejněných portálem FÉRmakléři.cz pokles počtu zobchodovaných nemovitostí o 2,4 procenta. V letošním roce ale již pokles počtu realitních transakcí zrychlil na 6,74 procenta.
Počet realitních transakcí tak během posledních dvou let klesá a měl by klesat i nadále. „Trh z pohledu počtu transakcí chladne. Omezení hypoték k růstu určitě nepřispělo, spíše naopak, takže nadcházející kvartály očekávám pokračování tohoto trendu,” uvedl Jan Boruta z nezávislého srovnávače makléřů FÉRmakléři.cz.

Co to znamená pro realitní makléře?

Zkušení makléři by měli prodlužování intervalů mezi realitními transakcemi bez problémů ustát. „Kvalitní makléř by si v roce 2019 měl pravděpodobně vydělat stejně nebo i více peněz než letos. Komplikovanější situaci budou mít v příštím roce začínající makléři, kteří v mnoha případech neustojí delší časový interval mezi uzavřenými obchody,“ míní Jan Boruta.
Realitní makléři se také musí připravit na pokles zájemců o koupi vlastního bydlení. „Makléři se budou muset více orientovat na práci s kupujícím, tedy poptávajícím. Vyhráno budou mít ti obchodníci, kteří na sebe budou mít navázané poptávající klienty a dokáží uspokojit jejich potřeby,“ říká Ondřej Mašín, ředitel realitní kanceláře Bidli.

REKLAMA

Kupující v pozici síly

„Očekáváme, že změna nastane na straně kupujících, ale to by paradoxně mohlo přinést větší množství volných nemovitostí k prodeji,“ uvedl provozní ředitel Fincentrum Reality Martin Fojtík s tím, že neočekává zásadní změny v práci makléřů.
Změny na realitním trhu budou hrát do karet kupujícím. „Pokud chcete něco koupit, máte znatelně vyšší šanci si vyjednat dobrou cenu,“ uvedl Daniel Kotula. Tlak na prodávající ale poroste. „Pokud někdo bude chtít prodat do měsíce, bude muset nabízet za atraktivní cenu. A pokud někdo chce prodat za vyšší cenu, než bylo běžné v roce 2017, má velmi malou šanci,“ dodává Daniel Kotula.

Makléřů neubude

„Neočekáváme, že by v příštím roce počet makléřů významně poklesl. Vzhledem k tomu, že se zobchodovává méně nemovitostí, je situace obtížnější pro nováčky a méně zkušené makléře. Profesionály však aktuální vývoj neohrozí,” míní Jan Boruta a dodává, že úbytek makléřů by mohl z dlouhodobého hlediska způsobit až nový realitní zákon.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *