EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Nákupní horečka opadá, ceny bytů přesto dál rostou

 

Developeři prodali ve třetím čtvrtletí nejméně bytů za posledních šest let. Ceny nových bytů přesto dál pokračují ve dvouciferném růstu. Cena za metr čtvereční překonala stotisícovou hranici. Kdy přijde ochlazení a ceny klesnou?

Loading



 


Prodeje bytů a potažmo hypoték bývají v letních měsících vlivem dovolených obvykle slabší než ve zbytku roku. Letošní léto bylo ale na hypotečním trhu jiné. Lidé se kvůli obavám z přísnějších pravidel pro poskytování hypoték nahrnuly do bank. Zájem o hypotéky podle Fincentrum Hypoindexu během léta rostl a v září vyvrcholil. V prodejích nových bytů se to ale neprojevilo.

Výprodeje nových bytů se nekonaly

Developeři prodali v Praze ve třetí čtvrtletí letošního roku o 150 nových bytů méně než ve stejném období loňského roku. Celkový počet 1 050 prodaných bytů je nejnižší od léta 2012, kdy česká ekonomika procházela recesí a kupujícího našlo pouze 1 007 nových bytů. Vyplývá to ze společné analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.
Letošní rok tak zřejmě rekordy v prodaných bytech trhat nebude. Developeři odhadují, že se prodá zhruba 5 000 nových bytů. Počet prodaných bytů by tak oproti loňskému roku klesl o 500 jednotek.
„Pokles počtu prodaných bytů v tomto kvartálu pro nás není překvapením a demonstruje celkovou situaci na trhu s novými byty. Aby se situace zlepšila, je třeba změnit přístup politiků i úředníků a také upravit legislativu týkající se povolování staveb. V tomto ohledu doufáme, že se po komunálních volbách tato témata otevřou a začnou se implementovat konkrétní řešení,“ říká Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.
Počet nabízených nových bytů se mezičtvrtletně navýšil o více než 300 bytů na 4 650 jednotek, není to ale zásluhou nových projektů. „Rozšířená nabídka, která se za poslední tři měsíce v Praze zvedla o 300 bytů, je především odrazem snížených prodejů. Nesouvisí s tím, že by se podařilo najednou na trhu umístit více nových projektů,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Ceny rostou poptávce i nabídce navzdory

Přestože se poptávka po nových bytech ochladila a nabídka rozšířila, růst cen se nezastavil. Nové byty v Praze se prodávaly v průměru za 96 tisíc korun za metr čtvereční. To sice představuje oproti předchozímu čtvrtletí jen dvouprocentní nárůst, ve srovnání s loňským létem ale došlo prodejní ceny vzrostly o 15,5 procenta.
Průměrná cena dostupných bytů meziročně vzrostla dokonce o 17,7 procenta a poprvé podle této statistiky překročila stotisícovou hranici na 102 916 korun za metr čtvereční. Nabídková cena roste nepřetržitě již tři roky, od druhého kvartálu 2015 se zvýšila o neuvěřitelných 66,5 procenta.
Za růstem cen stojí především stále nedostatečná nabídka nových bytů, mění se ale i skladba nabízených bytů. „Okolo 40 procent z nich je už v cenové kategorii nad 100 tisíc korun na metr čtvereční. To je zhruba pětkrát více než před dvěma roky,“ uvedl Marcel Soural. Zatímco v letech 2010 až 2015 bylo zastoupení „luxusního“ segmentu kolem 10 procent (maximálně 500 dostupných bytů), v současné době je na trhu téměř 2 000 nových bytů s průměrnou cenou nad 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Kdy přijde ochlazení?

Ceny bytů zdražují v současné době podle Marcela Sourala ze setrvačnosti. Pro střední třídu jsou již nedosažitelné a struktura klientů se mění. „Stále více kupují byty investoři, kteří je nabízejí k pronájmu. I tato část klientů se ale časem vyčerpá, což povede k poklesu poptávky a zbrzdění cen,“ míní Marcel Soural.
Během několika let by ale mohlo dojít i k poklesu cen. „V Praze je zaseknutých v přípravné fázi povolovacího procesu zhruba 42 tisíc bytů. V aktuální nabídce je ale pouze 4 650 jednotek. Pokud by se podařilo uvolnit alespoň část projektů a nabídka by vzrostla například dvojnásobně, ceny nabízených bytů klesnou,“ uvedl Marcel Soural.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *