EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Časovaná bomba na realitním trhu dál tiká

 

Realitní zákon ani příští rok zřejmě nespatří světlo světa. Návrh zákona se zasekl v legislativní radě vlády. Současná podoba je navíc podle realitních odborníků nedostatečná a nepoctivým makléřům stále nechává dostatečný prostor pro jejich nekalé praktiky.

Loading



 


Jasná pravidla chybí realitnímu trhu již více než dvě desetiletí. Ještě na začátku letošního roku to přitom vypadalo, že by zákon o realitním zprostředkování mohl začít platit během příštího roku. Návrh zákona ale stále projednávají podle informací Lidových novin komise legislativní rady vlády. Realitní zákon tak má před sebou ještě dlouhou cestu a ani příští rok s velkou pravděpodobností nezačne platit.
„Už několik let voláme po tom, aby se trh vyčistil od nepoctivců. Stále je totiž umožněn velký prostor k tomu, aby se objevovali makléři, kteří klientovi neposkytnou profesionální péči a zahrnou ho špatnými informacemi, což je velice nebezpečné,“ varoval Martin Fojtík, provozní ředitel společnosti Fincentrum Reality.
Česká republika má podle dostupných statistik největší počet realitních zprostředkovatelů v přepočtu na jednoho obyvatele v Evropě. Jedním z důvodů je, že realitní činnost není regulována a může ji v současné době vykonávat prakticky kdokoliv bez vzdělání, kvalifikace či praxe. „Současný stav je nevyhovující. Makléři mohou dnes začít pracovat bez jakéhokoliv zaškolení či právních znalostí,“ vysvětluje Ondřej Mašín, ředitel realitní kanceláře Bidli.
Hlavním cílem realitního zákona, který předložilo Ministerstvo pro místní rozvoj, má být především ochrana spotřebitele či pročištění realitního trhu od nepoctivých zprostředkovatelů. Odborná veřejnost měla na jaře možnost návrh zákona připomínkovat či doplňovat. Současná podoba zákona ale některé důležité body neobsahuje.
„Pod záštitou Hospodářské komory hlavního města Prahy jsme se shodli se zástupci několika dalších předních realitních kancelářích na bodech, které by měl realitní zákon obsahovat, a které v něm nyní bohužel chybí,“ uvedl Ondřej Mašín.
„Nynější podoba zákona je výrazně vykleštěná. Vypadá to, že naše připomínky patrně ministerstvo neakceptovalo,“ potvrzuje Martin Fojtík.

Realitní trh bez registru makléřů

Ze zákona vypadl například registr makléřů, který měl být veřejný a měl zaručovat, že se realitním makléřem stane pouze člověk, který splní jasně stanovené podmínky. Místo toho musí mít realitní makléř vázanou živnost, která ovšem nemusí nepoctivcům zabránit v činnosti.
„Realitní makléř získá vázanou živnost i na základě tříleté praxe v oboru, kterou mu může potvrdit libovolná realitní kancelář. To je naprosto nedostatečné a obáváme se, že může docházet k obcházení pravidel. Nástroje kontroly budou spadat pouze pod příslušný živnostenský úřad, nikoli pod Ministerstvo pro místní rozvoj. To je podle nás příliš málo,“ míní Milan Žák, generální ředitel RE/MAX.

Úschova peněz u realitní kanceláře

Další nedostatek realitního zákona vidí odborníci v úschově peněz přímo na účtu realitní kanceláře. Zákon totiž realitním kancelářím výslovně nezakazuje přijímat peníze do úschovy. „Jak se ukázalo v minulosti, riziko zneužití těchto prostředků je časovanou bombou, kterou bohužel navrhovaná legislativa vůbec neřeší,“ uvedl Milan Žák. Návrh zákona v této oblasti by proto podle něj měl být formulován jasněji a přísněji.
„V zákoně podle mě dále chybí jednak přesnější definice zprostředkovatelské smlouvy a také povinnost realitní kanceláře být plátcem DPH, aby se zabránilo jeho únikům,“ upozorňuje Ondřej Mašín.

Lepší něco než nic?

Dlouho očekávaný zákon se ve své současné podobě podle Milana Žáka mine účinkem: „Z našeho pohledu je současná podoba realitního zákona naprosto nedostatečná. Neřeší zásadní otázky a stává se tak pouze „pro forma“ zákonem, který nebude mít na trh zásadní vliv.“
Ministerstvo pro místní rozvoj je ale přesvědčeno, že nejdůležitější body návrh zákona obsahuje. Jde především o povinné pojištění odpovědnosti, zařazení realitní činnosti do vázané živnosti či rozsah činností realitních makléřů.
Na finální podobu realitního zákona si ještě zřejmě nějakou dobu budeme muset počkat. Realitní kanceláře nepřestávají doufat, že i přes průtahy, které realitní zákon provází, začne realitní zákon jednou platit.
„Ačkoliv bych si přál, aby zákon začal konečně platit, nevěřím, že to bude příští rok. Pokaždé se řekne, že příští rok vstoupí v platnost, ale průtahy již trvají skoro pět let,“ dodává Ondřej Mašín.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *