EUR 25.325

USD 23.768

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.325

USD 23.768

Jak moc se mění situace na hypotečním trhu?

 

Postupně dochází k uvolňování koronavirových opatření a je na čase se začít vyrovnávat s jejich důsledky. Dva měsíce koronaviru v Česku přinesly například moratorium pro zvyšování nájemného, taky odklady splátek hypoték i dalších úvěrů, nebo postupné snižování výše nájmů ve větších městech. Protože restrikce nebyly moc výhodné pro cestovní ruch a krátkodobé pronájmy skrze Airbnb.

Loading



 


To jsou zatím jen krátkodobé změny, zůstanou tady s námi ale delší dobu?

Do kdy platí moratorium a odklad nájmů a splátek?

  • Moratorium na zvyšování nájemného platí do konce platnosti mimořádných opatření. Do té doby nesmí nájemci zvyšovat nájemné.
  • Odklad platby nájemného platí až do konce července 2020 s tím, že nájemník musí dlužný nájem zaplatit do konce roku. Během doby, kdy neplatí nájemné, nesmí nájemníci dostat výpověď z bytu.
  • Do konce října si pak můžete zažádat u své banky o odklad splátek. Žádost je možné podat nejpozději v září, kdy bude odložena říjnová splátka. O dobu, o kterou odložíte splátky, se přitom posouvá doba splatnosti hypotéky nebo jiného úvěru.

Nájmy se už začaly měnit

Jako první se na českém realitním trhu projevily změny v cestovním ruchu. Uzavření hranic ze dne na den a zmizení turistů z centra Prahy se během několika týdnů propsaly do cen nájemního bydlení. Byty určené pro turisty tak můžete v současné době najít na realitních serverech i k dlouhodobému pronájmu.
Výše pronájmu tak začala klesat hlavně ve větších českých městech. Za cenu bydlení na kraji města teď můžete klidně bydlet v centru a často klidně i v historické čtvrti. To se zatím ale neprojevilo na trhu s realitami, kdy ceny bytů zatím spíše stagnují. Trh s nemovitostmi pro tuto chvíli totiž ovlivnilo především chystané zrušení daně z nabytí. To vedlo k tomu, že kupující vyčkávají, aby daň nemuseli platit. Stejně tak trh ovlivnila nemožnost prohlídek a osobního jednání během nařízené karantény.
Na ceny bydlení to ale zatím vliv úplně nemělo. A většina analytiků předpokládá, že ceny nemovitostí budou spíše jen stagnovat a postupně začnou zase růst. Pokud dojde k poklesu cen nemovitostí, tak to bude nejspíše v důsledku toho, že prodávající budou na prodej spěchat a půjdou s cenou dolů. To ale bude spíše nahodilý jev a asi nepůjde o masivní zlevňování na českém realitním trhu jako celku.

Bude se měnit hypoteční trh?

Změny je ale možné čekat především na hypotečním trhu. Tam už do toho vstoupil hned na začátku epidemie odklad splátek úvěrů, který poskytují banky automaticky na základě přijaté vládní úpravy. Banky tak přistupují k hypotékám opatrněji, protože jsou v podstatě nuceny po dobu půl roku financovat své dlužníky.
Je pravda, že ČNB snížila úrokové sazby a přiblížila se téměř k nule. Navíc bankovní radní už vyjádřili ochotu nejen dále snižovat až na opravdovou nulu, ale i ochotu jít do mínusových sazeb. Většinou platí, že s určitým zpožděním, například půlročním, se snížení úrokových sazeb propisuje i do hypotečního trhu.
Pokud k tomuto dojte, tak to bude až během letních a podzimních měsíců a pokles určitě nebude nijak dramatický. Ostatně k úpravám hypotečních sazeb zatím přistoupili spíše menší hráči a velké banky vyčkávají. Dokud nezačne hypoteční sazby snižovat některý z největších poskytovatelů hypoték, tak k výraznému poklesu sazeb nedojde.
U hypoték je také pravda, že ČNB v uplynulých měsících zmírnila požadavky a nově umožňuje poskytovat až 90% hypotéky. To ale zatím banky příliš neberou v úvahu, spíše postupují obezřetně a rozhodně hypotéku nedají každému na požádání. I když se na hypotečním trhu koronavir zatím nepotvrdil a v dubnu hypotéky stále meziročně rostly, tak je možné očekávat, že v dalších měsících nebudou hypotéky procházet růžovým sadem.
Banky tak budou v dalších měsících spíš vyčkávat, zatímco vláda bude startovat ekonomiku. Většina analytiků sice předpokládá letos výrazný ekonomický pokles, ale druhá polovina roku by měla být charakteristická spíš rychlým růstem a obnovou ve tvaru véčka. Tak je otázkou, jak rychle se projeví následné změny na hypotečním trhu a jestli se dokáže vrátit k rekordním prodejům ještě letos.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Růst nájmů 2021

Inflace roste, ceny nemovitostí rostou, připravte se na růst nájmů

Českou republiku zaplavila inflace. Za poslední rok se projevila především v růstu cen bytů, teď už si ji ale můžeme všimnout i běžně v obchodech. Téměř dva roky s koronavirem a uvolněnou fiskální politikou, která jen tak mimochodem pouštěla do ekonomiky helikoptérové peníze, si totiž konečně řekly svou cenu. A ta je opravdu rostoucí.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 11. 2021

Daňové přiznání k nemovitosti

Bude se dostupnost vlastního bydlení dále zhoršovat?

foto: Shutterstock Ceny bytů neustále zdražují. Před rokem při začátku koronavirové epidemie se předvídalo mnohé, třeba že realitní trh zpomalí a bydlení bude lépe dostupné. Jak ale ukázal rok s kovidem, zrovna realitní kanceláře na tom moc netratily. A rozhodně nemají v dnešní době problém udat nemovitosti. Naopak se jim stále hůře hledají nové nemovitosti, […]

Text: Hana Bartušková

22. 04. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *