EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Veronika Hejná

09. 01. 2020

0 komentářů

Tříkrálová výzva: Boj o stavební zákon pokračuje

 

Nabídka nových bytů nestíhá pokrýt poptávku a délka stavebního řízení v Česku je srovnatelná se stavem v rozvojových zemích. Zrychlení stavebního procesu se jeví jako naprostá nezbytnost. S tímto cílem také předložilo Ministerstvo pro místní rozvoj v listopadu do připomínkového řízení návrh nového stavebního zákona.

Loading



 


Kontroverzní návrh kvitují developeři, zatímco památkáři a území samosprávy vystupují tvrdě proti předloze. V pondělí 6. ledna zaslaly tři organizace zastupující města a obce ministryni Kláře Dostálové Tříkrálovou výzvu ke stažení návrhu stavebního zákona.
Zástupci Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR), Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) a Spolku pro obnovu venkova ČR (SPOV ČR) vyzvali v otevřeném dopise ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou, aby svůj návrh nového stavebního zákona stáhla.

Profesionalizací stavebního řízení proti systémové podjatosti

Skutečnost, že je rozhodování ve stavebních procesech v současné době svěřeno obecním úřadům, vyvolává problém systémové podjatosti. To znamená, že úředník nemůže být při rozhodování nestranný, neboť rozhoduje o věci, na které má sama obec zájem. Proto je podle autorů nového stavebního zákona nezbytné oddělit konkrétní rozhodování ve stavebním řízení od obcí. Také si přečtěte: Pravda a mýty o fikci souhlasu
Nový stavební zákon tak počítá s tím, že obce a kraje již nebudou nadále v přenesené působnosti stavební správu vykonávat, ale dojde k vytvoření soustavy profesionální stavební správy. Kromě odstranění systémové podjatosti a zajištění nestrannosti má profesionalizace umožnit jednotné metodické vedení a přinést i zrychlení stavebních rozhodovacích procesů. V současné době je v Česku 730 stavebních úřadů.
Základem nové soustavy stavebních úřadů by měly být krajské stavební úřady v krajských městech, které budou mít sídla v krajských městech a územní pracoviště v obcích s rozšířenou působností. Vrcholným orgánem stavební správy má být Nejvyšší stavební úřad.

Nový zákon způsobí kolaps stavebního řízení, míní spolky

Ačkoliv spolky nezpochybňují potřebu reformy stavebního právo, návrh stavebního zákona prý není vhodným řešením. „Současná úprava stavebního řízení je z dlouhodobého hlediska neudržitelná a poškozuje ve výsledku všechny účastníky územního či stavebního řízení. Stávající návrh však k takovému cíli nepovede, obáváme se, že spíše způsobí absolutní kolaps stavebního řízení,“ uvádí Veronika Vrecionová, předsedkyně SPOV ČR.

„Nemůžeme souhlasit s institucionálními změnami, které povedou k rušení stavebních úřadů v rámci obecních nebo městských úřadů, tedy k dalšímu posilování centralizačních tendencí v naší zemi, což je v přímém rozporu se schválenými koncepcemi reformy veřejné správy,“ říká předseda SMO ČR František Lukl s tím, že předloha obsahuje příliš mnoho jak věcných, tak legislativních nedostatků.

Podle spolků převažují soukromé zájmy nad veřejnými, jelikož podoba zákona upřednostňuje zájem developerů. Příkladem je podle Stanislava Polčáka, šéfa SMS ČR to, že předloha na rozdíl od stávajícího zákona neřeší povinnost developerů přispívat na veřejnou infrastrukturu.

REKLAMA

Dvouměsíční odklad vypořádání připomínek

Na Tříkrálovou výzvu ke stažení návrhu zákona Ministerstvo pro místní rozvoj obratem zareagovalo výzvou k jednání. „Návrh paragrafového znění není žádné dogma, jsme připraveni jednat. Nepišme si tedy výzvy, ale prosím komunikujme napřímo a ty problematické pasáže společně řešme,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.
Nedodržování lhůt ze strany státních institucí vůči občanům i nejednotnost v rozhodování stavebních úřadů považuje ministerstvo za neakceptovatelné. S návrhem má přitom dojít k odbourání nadbytečné byrokracie a koncentraci rozhodování pod jednotný dohled Nejvyššího stavebního úřadu. Profesionalizací stavebních úřadů má být řešena i stávající nezastupitelnost stavebních úředníků.

„Souhlasíme se Svazem měst a obcí ČR, aby účinnost nového zákona byla zároveň s digitalizací. V hlavních principech se ztotožňujeme, pojďme tedy hledat řešení k jejich naplněn,“ vyzývá Klára Dostálová.

Na pondělním prvním letošním jednání vlády také premiér Andrej Babiš odsouhlasil posun termínu vypořádání připomínek k zákonu do konce března, což je o dva měsíce déle, než bylo původně uvažováno.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *