EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Luboš Svačina

14. 07. 2020

3 komentáře

Sazby hypoték v červnu pokračovaly v prudkém poklesu

 

Hypotéky stále zlevňují. Během června sazby svých hypoték postupně snížila Komerční banka, Raiffeisenbank, Moneta Money Bank, mBank a Equa Bank. Opačným směrem se vydaly pouze sazby Oberbank. Titulní index GOFI 70 mapující napříč všemi bankami nabídkové sazby hypoték pokrývajících maximálně 70 % hodnoty nemovitosti (LTV) klesl v červnu z květnových 2,29 % na 2,13 %.

Loading



 

Rychle zlevňují i hypotéky nad 80 % LTV

Výrazný pokles mají za sebou i hypotéky nad 80 %. Index GOFI 85 spadl z 2,85 % na 2,60 %. K zásadnímu posunu pak došlo cenotvorby úvěrů s LTV do 90 %. Díky uvolnění limitů LTV ze strany ČNB klesla průměrná nabídková sazba hypoték s LTV do 90 % meziměsíčně o 35 setin procentního bodu. Z květnových 3,04 % klesl index GOFI 90 hluboko pod 3 procenta na 2,69 %.
Pro další vývoj úrokových sazeb bude určující intenzita konkurenčního soupeření a ochota bank jít se svými sazbami níže. Z pohledu ceny peněz na mezibankovním trhu, který v následujícím grafu ilustruje cena 5letého úrokového swapu, prostor pro pokles existuje. Záleží však na každé bance, za kolik je schopná zdroje pro poskytování úvěrů pořídit a s jak velkou rizikovou marží bude při naceňování nově poskytovaných úvěrů počítat.

„Trend poklesu bude podle našeho názoru i nadále pokračovat, ale tempo nejspíše v létě zvolní. Konkurenční boj se zintenzivňuje, a to se bude projevovat větším výskytem sazeb začínajících jedničkou, i když tyto sazby nebudou převládat,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Úrokové sazby hypoték červenec 2020

Hypotéky se sazbou 1,XX % p. a.

Nabídkovou sazbu pod 2 procenty je v tuto chvíli možné najít v sazebnících 7 bank. Často však banky získání inzerované nejnižší sazby podmiňují sjednáním dalších produktů z nabídky banky (běžný účet, kreditní kartu) nebo spřízněné pojišťovny (majetkové, úvěrové pojištění) nebo se sazba vztahuje jen na refinancování úvěru.
Tip: Přehled aktuálně nabízených sazeb naleznete v našem HYPOTEČNÍM SROVNÁVAČI
Úrokové sazby hypoték červenec 2020
Aby člověk získal skutečný přehled o tom, za jakých podmínek je možné hypotéku reálně získat, doporučujeme vytipovat si několik bank a podmínky získání úvěru i sazeb si pak u těchto vybraných bank individuálně ověřit nebo svůj výběr a možnosti konzultovat s nezávislým hypotečním poradcem.
Zdroj: Golem Finance, hypoindex.cz, ČNB, Patria.cz

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex březen 2024: Hypoteční sazby stagnují. Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zůstala na začátku března prakticky beze změny. S příchodem astronomického jara by ale měly hypoteční úvěry opět začít zlevňovat. ČNB bude totiž jednat o nastavení základních úrokových sazeb v den jarní rovnodennosti 20. března.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan

    14 července, 2020

    Dost jsem teď uvažoval o Hypotéce Plus, jelikož jsem u Equa bank. Líbí se mi, že zájemcům o nové bydlení umožňuje získat až celou požadovanou částku díky spoluúčasti rodičů nebo jiné blízké osoby. Myslím, že dáme hlavy do hromady a půjdeme do toho.

    Odpovědět

  • Hypotéky

    15 července, 2020

    Uvažuji teď o hypotéce a jsem ráda, že u Equa bank je možnost za splnění podmínek dostat až celou částku. Asi do toho půjdu.

    Odpovědět

  • jitka

    20 července, 2020

    Equa mi zatím vždycky vyšla vstříc, už jsem si to částečně nastudoval, jak by to vypadalo s hypotékou a myslím si, že se do konce měsíce rozhoupu a zažádám

    Odpovědět