EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Věštění z křišťálové koule: Jak se bude dařit hypotékám v roce 2014?

 


 

Minulý rok byl v oblasti hypoték opravdu rekordní. Dočkali jsme se hned několik nejnižších průměrných úrokových sazeb. Nejvíce klesla v červnu loňského roku, a to na rekordních 2,95 procenta. Podobně nízké hodnoty se letos pravděpodobně nedočkáme. V poslední době se úrokové sazby u hypoték pohybují kolem 3 procent. Nejspíš v tomto trendu budou pokračovat. Například pětileté fixace jsou momentálně stabilní. Poklesnout by však mohly jednoleté fixace, o které je ale menší zájem. Pokud lidé totiž chtějí kratší fixaci a nebojí se riskovat, raději nefixují vůbec a volí hypotéky s plovoucí úrokovou sazbou.

Zájmu o hypotéky může pomoct refinancování. Stále jsou nejoblíbenější pětileté a tříleté fixace, pro odhadnutí vývoje refinancování potřebujeme znát počty z roku 2011 a 2009. Klienti, kteří si uzavřeli hypoteční úvěr na pět let, se jistě na refinancování těší. Například v únoru roku 2009 byla totiž průměrná úroková sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex 5,74 procenta. Proto také před pěti lety bylo sjednáno opravdu málo hypoték. Vysoké sazby před pěti lety nalákaly do bank kvůli hypotéce jen něco málo přes 44 tisíc lidí. Celkové objemy za celý rok tehdy tvořily 74 miliard korun. Z hlediska refinancování může rok 2014 ještě zachránit rok 2011. Tehdy už byl zájem o hypotéky vyšší, průměrné úrokové sazby také značně klesly. Průměrná sazba byla v únoru roku 2011 4,26 procenta. Smluv o hypotečních úvěrech také podle toho přibylo. Celkem bylo sjednáno za rok 2011 přes 71 tisíc hypoték v objemu za 117 miliard korun.                                                   

Refinancování tedy bude i letos hrát velkou roli. Fixace tedy končí více jak 115 tisícům klientů. Otázkou je, jak se banky poperou o nové i staronové klienty a jaké hypoteční akce budou nabízet. Loni ke konci roku měla na nižší úrokové sazby vliv i měnová intervence České národní banky, takže i když banky mají vymyšlen koncept slev a bonusů na celý rok, nakonec může být všechno jinak.

Banky mají velkou likviditu

Dalším důvodem, proč jsou sazby stále na nízké úrovni, je to, že banky mají nadbytek likvidity. Tu nemají kam umístit. Hypotéky jsou však pro ně stále zajímavým kompromisem mezi rizikem a výnosem.                                                                         

V lednu však o hypoteční úvěry velký zájem nebyl. Banky poskytly nejméně hypoték za poslední tři roky. Důvodem je nový občanský zákoník, který začal platit letos v lednu. S ním souvisejí různé časově náročné administrativní úkony. V únoru už počty a objemy hypotečních úvěrů stouply. Postupem času počty i objemy hypoték porostou. Jaro je také sezonou pro začátek tavby a nákupu nového bydlení.                   

REKLAMA

Závěrem tedy trochu opravdového věštění. Úrokové sazby u hypotečních úvěrů se začátkem roku budou pohybovat kolem tří procent a od léta mírně porostou. Hypotečnímu trhu bude přát hlavně jaro a podzim. Celkové objemy a počty ale za rok 2014 nebudou vyšší, než za rok 2013.    

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *