EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Zásoba dokončených bytů se ztenčuje, ceny bytů opět rostou

 


 

Staví se více, stále to však nestačí

V loňském roce bylo v Praze prodáno 6 500 nových bytů. Podle Českého statistického úřadu byla ovšem zahájena stavba pouze 3 949 bytů v bytových domech, což sice představuje meziročně nárůst o více než sto bytů, vzhledem k prodejům je to ale nedostačující. Zájemci o nové byty v Praze se tak brzy mohou dostat do svízelné situaci, kdy nebude snadné v nabídce vhodný byt nalézt a byty budou dále zdražovat.

„Nebývale silná poptávka, díky které jsme letos dokonce dosáhli nejlepších lednových prodejních výsledků od roku 2008, stále pokračuje. Ruku v ruce s ní jde ovšem úbytek nových projektů. Mnozí developeři proto zareagovali na stávající situaci a opět přistoupili k průběžnému zdražování volných bytů. Zájemcům o nové bydlení proto doporučujeme dále neotálet, protože se jim může nákup vybraného bytu či domu prodražit. Pokud si chtějí zajistit nižší cenu vyhlédnuté nemovitosti, měli by se rozhodnout co nejdříve,“ konstatuje Denisa Višňovská, partner Lexxus.

Nevídaný zájem poztvrzuje i Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group: „Jako lídr trhu musíme nabízet dostatečný výběr bytů a domů nejen ve fázi výstavby, ale také již dokončených a připravených ihned k nastěhování. Proto je naší prodejní strategií mít ve všech velkých lokalitách zhruba 10–20 % volných bytů k dispozici i po dokončení stavby s tím, že se postupně doprodají. Tempo prodejů odpovídající téměř čtyřem prodaným dokončeným nemovitostem denně potvrzuje, že je o ně aktuálně velký zájem.“

Za nedostatečnou nabídkou nových bytů stojí především nestabilní a složité legislativní prostředí v podobě Pražských stavebních předpisů a neaktualizovaný územní plán, který měl spatřit světlo světa již v roce 2010, stále však ještě nebyl schválen. Nová výstavba tak vázne, ceny bytů postupně rostou a snižuje se i dostupnost bydlení pro tisíce rodin, které s růstem cen na vlastní bydlení nedosáhnou.  

„Stavební úřad v Praze povolil za loňský rok výstavbu necelých čtyř tisíc nových bytů. Developeři jich ale za stejné období prodali kolem šesti a půl tisíce. Rok předtím převyšoval počet prodaných bytů v novostavbách nad počtem nově povolených bytů ještě více. Pokud vezmeme v potaz současný stav schvalování nové výstavby v Praze, je evidentní, že poptávka po nových bytech v hlavním městě brzy převýší nabídku a ceny tak mohou dále růst,“ uvedl Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice.

REKLAMA

Nákup bytu se stále vyplatí

Silnou poptávku po bytech podporují i levné hypotéky. Průměrná úroková sazba měřená Fincentrum Hypoindexem se v únoru navíc propadla na nové historické minimum 2,02 procenta. Výraznějšího růstu se v nejbližší obávat nemusíme. Zdá se tak, že zájem jen tak neutichne.  

„Vzhledem k tomu, že za pomoci hypotéky financuje nové bydlení 60 až 80 procent kupujících, představují pro ně úrokové sazby hypoték alternativu ke klasické kupní ceně nemovitosti. Například byt 2+kk v ceně 2,8 milionu korun by před dvěma roky vyšel při 10 % vlastních zdrojů a třicetileté splatnosti hypotéčního úvěru na více než 11 700 korun měsíčně. Tentýž byt dnes stojí necelých 9 300 korun. To významně zvětšuje okruh lidí, kteří si mohou vlastní nové bydlení dovolit, protože je de facto levnější než nájemné za srovnatelný byt,“ vypočítává Dušan Kunovský.

Roztočí se spirála?

Vlastnické bydlení se zdá být jako alternativa bezpečných investic v době, kdy ceny bytů neustále rostou, jako skvělé řešení. V kombinaci s levnými hypotékami, jejichž úrokové sazby jsou fixovány převážně na tři až pět let, se mohou dlužníci po uplynutí fixace dostat do situace, kdy úrokové sazby vzrostou a oni nebudou dále schopni úvěr splácet. Před realitní bublinou a roztočením spirály cen varoval nedávno i víceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík.

Česká národní banka vydala již v loňském roce soubor doporučení týkajících se poskytování hypoték, aby zabránila případné spirále. Vladimír Tomšík navíc upozornil, že je Česká národní banka připravena tato doporučení zpřísnit a jít i za hranici pouhých doporučení.

REKLAMA

Většina odborníků je přesvědčena, že ceny bytů rostou a v růstu budou pokračovat i v letošním roce. Realitní bublina se podle nich ale zatím nenafukuje. Ceny zatím nedosahují ani předkrizových hodnot a další ukazatele vypovídající o případné bublině se nacházejí v pozitivní hodnotách.

Bublina zatím nehrozí, ceny ale porostou dál

Ředitelé developerských společností se ve Studii developerských společností za první čtvrtletí 2016 shodli, že ceny nových bytů porostou v letošním roce v průměru o pět procent. Růst cen novostaveb se bude týkat nejen Prahy, ale i celé České republiky. A letošním růstem to podle ředitelů developerských společností nekončí. Zatímco v Praze a okolí by měly ceny novostaveb růst v průměru v roce 2017 o čtyři procenta, v ostatních regionech předpokládá tři čtvrtiny firem růst v průměru o pět procent.

„Trh je velice aktivní a poptávka po novém bydlení roste, což se na cenách musí postupně projevit. Zájemci o nové bydlení jsou ale samozřejmě opatrnější než před krizí. Klíčovými faktory při výběru nemovitosti jsou tak kromě ceny i lokalita, kvalita provedení, ale i reference developera,“ říká Radim Sayed, obchodní ředitel skupiny Crestyl.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • dmb77

    21 března, 2016

    Jsem presvedceny, ze bublina zatim zdaleka nehrozi, vezmu-li v uvahu, ze prumerna mzda vzrostla od roku 2007 o vice nez 5000Kc, coz odpovida splatce vice nez milionove hypoteky, mela by cena prumerneho bytu byt o cca milion vyssi, nez v roce 2007, aby se mohlo zacit mluvit o prehrivani trhu. V soucasne dobe jsou ceny vicemene srovnatelne s rokem 2007. Navic pumpovani penez do ekonomiky zdaleka neustava a levne uvery budou jeste dlouhou dobu pravidlem.

    Odpovědět

  • pf

    24 března, 2016

    Ono hodně záleží na lokalitě. Např. Brno zažívá doslova panický nákup, počet nabízených bytů klesl tak na 10% v některých čtvrtích není ani jeden. Průměrná cena nejlevnějších 3+1 je cca 2,8mil, před rokem to bylo 2mil, v roce 2012 1,7mil. Za poslední měsíc vzrostla průměrná cena všech bytů o 350tis!!!

    Odpovědět