EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Zjednodušení stavebního zákona se zatím nekoná. Výbor Senátu novelu odmítl

 

Novela stavebního zákona měla zjednodušit stavební povolení od stavby rodinného domku až po nové dálnice. Kdo se těšil na nové úpravy zákona ohledně staveb, bude mít možná smůlu. Senátoři z Ústavně právního výboru Senátu zákon odmítli a až na konci května se ukáže, zda novela projde, či nikoli.

Loading



 


Nový stavební zákon má své příznivce, ale i odpůrce. Proti sobě teď stojí zastánci zákona a zejména ekologické organizace. Těm vadilo, že do povolování staveb budou moci mnohem méně mluvit. „Jednalo by se o největší omezení občanských práv po roce 1989,“ tvrdí občanské sdružení Zelený kruh, které zastřešuje protest proti novele.
Například senátor Michael Canov (STAN) zákon odmítá: „Zdá se mi nedokonalý, příliš omezuje práva ostatních účastníků. Hrozí řada ústavních sporů.“
Zastáncem zákona je prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš, který se nechal slyšet, že je pro něj velké zklamání, kam se projednávání dostalo. Povede to podle něj k tomu, že se nebude stavět skoro nic.

Co by se mělo změnit?

Novela stavebního zákona by měla například povolit, aby všechny rodinné domy bez ohledu na zastavěnou plochu, mohly být postaveny jen na ohlášení. Ohlášení je v podstatě zjednodušené stavební povolení. Ubyla by tedy administrativa a řešení stavebního povolení by se zkrátilo.
Mnout si ruce by si mohli také kutilové. Stavební zákon navrhuje, aby svépomocí mohla být postavena jakákoli stavba. Momentálně totiž platí omezení, že sami si můžete postavit dům se zastavěnou plochou do 150 metrů čtverečních. Na větší zástavbu je potřeba si najmout stavební firmu.
I když by developerům mělo pomoci plánované sloučení územního a stavebního řízení do jednoho, někteří nepřijetí zákona vítají. Přitom i papírování by se developerům zkrátilo třeba i na polovinu.
„Senátoři mají velkou šanci ukázat svou prospěšnost a napravit nedostatky novely stavebního zákona, kterou jim poslali kolegové z poslanecké sněmovny. Navržená norma totiž vůbec neřeší největší nešvar českého stavebnictví – právně závazné, nicméně nevymahatelné, lhůty pro úředníky. Ti tak s rozhodnutím často otálí i více než rok,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.
„Novela by měla vyřešit také vliv místních politiků na rozhodování stavebních úřadů. Stavební úřady jsou nyní sice formálně oddělené od místní samosprávy, ale fakticky jsou jí ovlivňovány,“ doplňuje Korec.
Stavební zákon by mohl být přínosem nejen pro běžného člověka, developera, ale i pro stát. Respektive pro stavbu dálnic. Kdyby došlo ke sloučení územního a stavebního řízení spolu s procesem EIA, zabránilo by se tak komplikacím zdržujícím stavbu dálnic. Právě kvůli nim se dokončila dálnice D8 teprve loni a stále není hotový Pražský okruh nebo D35.

Stavební zákon má ještě šanci

Senátoři mají o zákonu hlasovat ke konci května. Zastánkyně novely Karla Šlechtová se na schůzi chystá a ráda by senátory přesvědčila, aby normu schválili. Pokud neuspěje, bude k přehlasování Senátu potřeba 101 poslanců.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Rozhovor: Škoda, že se ze stavebního zákona stalo politikum, je to jen technicistní nástroj

Za tři a půl měsíce by měl kompletně začít platit nový stavební zákon. Objevuje se řada černých scénářů, zda se vše podaří včas stihnout a připravit tak, aby se konečně i v Česku povolovaly stavby rychle a efektivně. Zeptali jsme se proto Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, na jeho názor.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Svaz podnikatelů ve stavebnictví

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *