EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Veronika Hejná

05. 03. 2020

0 komentářů

Závazné standardy pro hypotéky a nedostupnost bydlení

 

V situaci, kdy se bydlení stává pro řadu lidí stále méně a méně dostupné, leží v Poslanecké sněmovně novela zákona o České národní bance. Ta by měla zakotvit závaznost doposud doporučujícího stanoviska ČNB k parametrům poskytovaných hypoték. Zákon již prošel prvním čtením.

Loading



 

EU vytýká Česku nezávaznost doporučení

Aktuální pravidla pro poskytování hypoték stanovená ČNB jsou přijata pouze jako doporučení.

  • Měsíční splátky úvěrů včetně požadovaného hypotečního úvěru (parametr DSTI) by neměly přesáhnout hodnotu 45 % čistého příjmu.
  • Zároveň je maximální výše úvěru limitována devítinásobkem čistého ročního příjmu.  Tyto parametry banky bez problémů plní.
  • Naproti tomu v loňském roce vzrostl podíl úvěrů s LTV (poměr úvěru k hodnotě zastavované nemovitosti) ve výši 80-90 % a současně banky v rozporu s doporučením poskytovaly i úvěry nad hranicí limitu 90 %.

Evropská rada pro systémová rizika (ESRB) zaslala v loňském roce České republice varování. Přijatá makroobezřetnostní opatření hodnotí částečně jako dostatečná, přesto na trhu s nemovitostmi v ČR identifikovala zranitelná místa, která „by mohla mít závažné negativní důsledky pro reálnou ekonomiku“. Těmito zranitelnými místy je především nadhodnocení cen obytných nemovitostí, s tím související nárůst úvěrů na bydlení a také „uvolněné úvěrové standardy“ s ohledem na právní nezávaznost doporučení ČNB týkajících se dlužníka.

„Stávající opatření týkající se dlužníka byla zavedena na základě doporučení ČNB, které není právně závazné, přičemž pro aktivaci těchto opatření pomocí právně závazných aktů neexistuje žádný právní rámec. Účinnost stávajících opatření tak nelze ve střednědobém horizontu zaručit a v tomto období může dojít k dalšímu zvýšení nadhodnocení cen obytných nemovitostí a růstu hypotečních úvěrů,“ stojí ve varování ESRB.

Centrální banka na konci loňského roku upřesnila svůj odhad nadhodnocení cen nemovitostí, přitom však doporučené parametry nezměnila. „Nadhodnocení cen bytů se dle výpočtů ČNB dále mírně zvýšilo. V polovině roku 2019 se pohybovalo mezi 15 a 20 procenty, a to zejména kvůli nedostatečné nabídce bytů ve velkých městech,“ uvedla ČNB.

REKLAMA

Rozšíření kompetencí ČNB kritizuje část opozice

Proti novele zakotvující možnost ČNB vydávat závazné úvěrové ukazatele ve formě opatření obecné povahy dlouhodobě vystupuje řada opozičních poslanců. Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Skopečka (ODS) doporučení ČNB ve vztahu k bankám fungují a není nutné je překlápět do podoby zákona.
„Jde o další z řady aktivit a legislativních změn, které v nedávné době působily stejným směrem ke zvýšení nedostupnosti bydlení,“ uvádí v pozměňovacím návrhu na zrušení této kompetence ČNB v návrhu zákona poslanec Vojtěch Munzar (ODS).
„Vláda dlouhodobě odmítá četné návrhy na zrušení daně z nabytí nemovitosti, která dále zvyšuje náklady na pořízení vlastnického bydlení. Došlo k navýšení katastrálních poplatků. Vláda díky zákonu o realitních zprostředkovatelích navyšuje ceny realitních služeb,“ uvádí dále Munzar. Navrhovaná novela zákona o ČNB podle něj bude na dostupnost bydlení působit obdobným způsobem.
Návrh novely obsahuje také mírnější podmínky pro mladé do 36 let. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová v České televizi v této souvislosti podotkla, že je nutné reflektovat také to, že mladí lidé v dnešní době zakládají rodinu později. Bylo by tak podle ní vhodné zvážit, zda věkovou hranici neposunout například na 40 let věku.

Babiš chce dostupnost bydlení řešit s Rusnokem

Premiér Andrej Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére informoval, že ve věci dostupnosti bydlení by se rád sešel s guvernérem Rusnokem.

„Pokud se někdo bojí nějaké realitní bubliny, tak musí taky mít nějaké riziko podnikání,“ řekl Babiš. Podle premiéra je potřeba, aby banky byly vstřícnější. „Máme samozřejmě špatný ten stavební zákon, ten se potřebuje změnit, na tom se pracuje,“ dodal Babiš.

Mluvčí ČNB Markéta Fišerová podotýká, že úvěry na bydlení zůstávají nadále levné. A ani regulaci hypoték centrální banka nepovažuje za zdroj nedostupnosti bydlení. Za největší problém považuje nedostatečnou nabídku nových bytů. Guvernér Rusnok je však připraven se s premiérem sejít a osobně s ním tyto otázky prodiskutovat, vzkázala mluvčí ČNB.
Jednání o návrhu novely zákona o ČNB by mělo na půdě Poslanecké sněmovny pokračovat v březnu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *