EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Poslanci zmírňují pravomoci ČNB. Chtějí, aby na hypotéku dosáhlo více lidí

 

Poslanci se snaží zmírnit omezení hypoték, které si do novely zákona připravila Česká národní banka (ČNB). Navrhují, aby banky mohly půjčovat pět procent z objemu nových hypoték bez ohledu na nová pravidla místo tří procent. Nechtějí také omezit refinancování.

Loading



 


Novela zákona o ČNB s přísnějšími pravidly má jít do druhého čtení v červnu. Oproti původnímu návhru Ministerstva financí ČR a České národní banky se má zmírnit hlavně refinancování hypoték. Banky mají získat také větší volnost v půjčování peněz lidem, kteří přísná pravidla v danou chvíli nesplní.
„Je obava, že pro lidi, kteří nemají vysoké příjmy, bude obtížné se k hypotéce dostat. Tento pozměňovací návrh míří mimo jiné i na rodiny s dětmi, pro které by nově nastavená pravidla zhoršila šanci na hypotéku,“ uvedl pro iHNED.cz Václav Votava (ČSSD), šéf rozpočtového výboru sněmovny, který změny v zákoně inicioval. ČNB zatím nechce snahu poslanců komentovat.
Momentálně je omezení hypoték jen doporučením. Aby si lidé mohli vzít hypoteční úvěr, musí mít naspořeno alespoň pětinu ceny nemovitosti. Banky smějí poskytnout jen 15 % nových úvěrů až na 90 % zástavní hodnoty nemovitosti. Díky novele by to ale ČNB mohla bankám diktovat ze zákona. Přidaly by se navíc další požadavky, například ohledně výše příjmu žadatele.

Tip: Dosáhli byste na hypotéku podle přísnějších pravidel?

ČNB se bojí, že lidé nebudou splácet

ČNB chce přísnější regulací hypoték docílit toho, aby už hypoteční úvěr nedostával každý jako doposud. Aktuálně Češi splácejí téměř bilion korun. Navíc jen za letošní první čtvrtletí si podle Fincentrum Hypoindex napůjčovali rekordních 58 miliard korun. ČNB se obává, že řada lidí by mohla mít potíže úvěr splácet.
To je hlavní důvod, proč by se přísnější pravidla podle ČNB měla vztahovat i na refinancování hypotéky. Centrální banka chce, aby se na refinancovaný úvěr nahlíželo jako na úplně nový. To by mohli na svých financích citelně pocítit hlavně lidé původně s velmi nízkou úrokovou sazbou. Při přechodu za lepším úrokem k nové bance by od nich mohly být znovu požadovány úspory na část nemovitosti, ale i vyšší příjem.
„Při refinancování nedochází ke koupi nové nemovitosti a tím ani k dalšímu tlaku na růst cen nemovitostí, který chce centrální banka zákonem zmírnit,“ připomněl Votava, že současný vysoký zájem o hypotéky výrazně zvedl ceny bytů a domů.

Lidé stále dofinancovávají hypotéky jinými úvěry

Pro mladé lidi toužící po vlastním bydlení je získat hypoteční úvěr čím dál těžší. Naspořeno nemají, ale nájem se jim platit nechce. Trendem je teď dofinancování hypoték úvěrem ze stavebního spoření. Úvěry ze stavebního spoření zhruba po pěti letech, během kterých zájem o ně klesal, získávají opět na oblibě.
Jenže bankovní instituce si tzv. „dorovnávacími úvěry“ koledují o další omezení. České národní bance se takové dofinancování hypoték nelíbí. Centrální banka chce, aby lidé opravdu měli naspořené své vlastní peníze, než se pustí do splácení hypotéky. „Regulace se týká nejen hypoték, ale právě také úvěrů ze stavebních spořitelen, které jsou zajištěny nemovitostí,“ připomíná tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Pomohou rodiče

Čím dál častěji také mladým lidem pomáhají rodiče. Když nemají vlastní peníze, které by svým potomkům mohli půjčit, ručí alespoň svou nemovitostí. „Z našich průzkumů plyne, že tak pomáhá téměř polovina rodičů, zejména ve větších městech. Od dubna se zájem dát do zástavy nemovitost rodičů při sjednání hypotéky lidí do 30 let meziročně navýšil o 15 procent,“ popisuje mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *