EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

23. 11. 2023

0 komentářů

Zlevní od Nového roku byty?

 

Senátem prošel konsolidační balíček, prezident avizoval přidat svůj podpis. Tento návrh počítá pouze se dvěma sazbami DPH, a to se sníženou sazbou 12 % a základní sazbou 21 %. Znamená to tedy, že byty do 120 m2, které postaví a prodává developer, budou nově zatíženy jen 12% daní. To je o tři procentní body méně, než tomu bylo doposud. Aktuální sazba daně, která se uplatňuje, je 15 %.

Loading



 

Tato skutečnost vyvolává diskuse a otázky o tom, jaký vliv by to mohlo mít na ceny nemovitostí v České republice. Zatímco snížení DPH by mohlo mít několik pozitivních dopadů na různá odvětví ekonomiky, není jasné, zda by to automaticky vedlo také ke snížení cen nemovitostí.

V první řadě si je třeba uvědomit, že DPH je jen jedním z mnoha faktorů ovlivňujících ceny nemovitostí. Na trhu s nemovitostmi hrají roli také poptávka a nabídka, úrokové sazby hypoték, úroveň ekonomické aktivity a mnoho dalších faktorů, jako je například rychlost vyřizování stavebního povolení, kterým se zrovna nemůžeme pyšnit.

Před pár lety jsme byli v jeho hodnocení dokonce až na 157. místě žebříčku zemí a byli jsme dokonce horší než Kamerun. Snížení DPH by ale mohlo přinést úspory pro developery, což by potenciálně mohlo vytvořit pozitivní tlak na snížení cen nemovitostí.

Jedním z hlavních argumentů podporujících názor, že by snížení DPH mohlo vést ke snížení cen nemovitostí, je skutečnost, že by to mohlo snížit náklady na výstavbu a nákup nemovitostí. Developeři by mohli přenést část úspor na spotřebitele, což by mohlo podpořit poptávku na trhu s nemovitostmi. Nižší ceny by tak mohly přilákat více kupujících a stimulovat nejen realitní trh, ale i trh hypoteční.

REKLAMA

Pozor ovšem na to, že developeři nemusí přetavit snížení DPH do snížení cen, ale mohou se rozhodnout část nebo celou úsporu přenést do svých marží, což by ve výsledku finální ceny pozitivně neovlivnilo. Navýšil by se tak pouze zisk developerů. V některých případech také může dojít k tomu, že nižší DPH bude kompenzována zvýšenými náklady na stavební materiál nebo pracovní sílu.

Celkově lze ale očekávat, že snížení sazby DPH od 1. ledna 2024 určitý vliv na ceny nemovitostí mít bude. Jak bude tento vliv nakonec velký, ale bude záviset na komplexním působení různých faktorů na realitním trhu. První vlaštovky už ovšem můžeme vidět nyní – velmi rychle se totiž na trhu objevili developeři, kteří ono zmíněné snížení ceny nejen inzerují, ale dokonce ho začínají uplatňovat už dnes. Reálně to pro kupujícího znamená ušetření v řádu statisíců korun, což už není zanedbatelná částka.

Autor: Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *