EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Zvyšování hypotečních sazeb letos přibrzdí, dostupnější hypotéky nečekejte

 

Hypoteční trh naplno pocítí dopady říjnového zpřísnění hypotečních úvěrů až v letošním roce. ČNB bude dál zvyšovat základní úrokové sazby. Dalšímu zdražování hypoték se nevyhneme. Růst sazeb však zvolní, hypotéky přesto dostupnější nebudou. Co může hypoteční trh v letošním roce překvapit?

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) loni v říjnu zavedla nové limity na poměr dluhů k příjmům žadatele (ukazatel DTI a DSTI). Již během posledních dvou měsíců roku zaznamenávaly banky pokles počtu žádostí. To ale bylo způsobeno především předzásobením před zavedeních nových pravidel, které doznívalo ještě během října.

ČNB tlumí poptávku

Kroky ČNB, které omezily dostupnost hypotečních úvěrů především pro střední třídu, by se ale měly naplno projevit až během prvního čtvrtletí letošního roku. V říjnu byly sjednány nové hypotéky za více než 24 miliard korun, což je druhý nejvyšší měsíční objem nových hypoték v historii. A ani v listopadu zatím k velkému propadu nedošlo. Některým bankám totiž chvíli trvá, než se novým pravidlům přizpůsobí.
„Jedná se stále o efekt zmíněného uspíšení žádosti o hypotéku v souvislosti se zpřísněním podmínek jejich poskytování, protože jednotlivé banky přecházejí na přísnější podmínky postupně. Ve statistice se zpřísnění podmínek a s ním související ochlazení zájmu o hypotéky projeví naplno až v prvním čtvrtletí roku 2019,“ uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.
Propad počtu žádostí bude na začátku roku pokračovat i podle bank. „Očekáváme, že bude pokračovat i v prvním čtvrtletí 2019. Pak by se měla situace stabilizovat,“ uvedla tisková mluvčí Hypoteční banky Andrea Vokálová.

Růst sazeb bude pokračovat

Zájemcům o hypotéku ale bude v letošním roce zřejmě více trápit zvyšování úrokových sazeb. ČNB v loňském roce zvýšila základní úrokovou sazbu celkem pětkrát o 1,25 procentního bodu na 1,75 procenta. Tlak na hypoteční sazby tak rostl již loni.
Průměrná hypoteční sazba se podle Fincentrum Hypoindexu v listopadu vyšplhala na 2,78 procenta. Během jedenácti měsíců vzrostla průměrná sazba přesně o půl procentního bodu. Hypotéky tak loni zdražovaly nejrychleji za více než deset let.
Tříprocentní hranice sice zatím pokořena nebyla, v úrokových lístcích hypotečních bank jsou přesto sazby nad třemi procenty již běžnou záležitostí. A to i přesto, že během prosince si většina bank dle vzoru České národní banky (ČNB) od zvyšování sazeb odpočinula.
V letošním roce bude ČNB ve zvyšování základních úrokových sazeb pokračovat. Tempo růstu ale zpomalí. Centrální banka by měla přistoupit ke dvěma maximálně ke třem zvýšením. Základní úroková sazba by měla vzrůst o 0,75 procentního bodu na 2,5 procenta.
Vzhledem k tomu, že se úrokové sazby u hypotečních úvěrů odvíjí od základní úrokové sazby ČNB, mohly by hypoteční sazby letos vzrůst přibližně ve stejném poměru. Během letošního roku se tak budou hypoteční sazby stále více vzdalovat tříprocentní hranici a přibližovat se čtyř procentům.
„Sazby hypoték budou během roku oscilovat mezi třemi a čtyřmi procenty,“ uvedl tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Podle Lukáše Kovandy se budou hypoteční sazby spíše pohybovat v blízkosti čtyř procent. Slevových akcí na hypoteční úvěry bude v letošním roce zřejmě jen poskrovnu.

Zmírní ČNB pravidla pro hypotéky?

Další zpřísnění pravidel poskytování hypoték je v letošním roce nepravděpodobné. ČNB navíc zvažuje, že by mohla nová doporučení zmírnit. Záležet bude především na vývoji úrokových sazeb.
Pokud by hypoteční sazby dál rostly, stával by se bariérou pro žadatele zejména ukazatel DSTI, podle kterého nesmí měsíční splátka dluhu žadatele o hypotéku překročit 45 procent jeho čistého měsíčního příjmu.
„Ukazatel DSTI se využívá v situaci, kdy jsou mimořádně nízké sazby. Z této situace se pomalu dostáváme. Pokud by růst sazeb pokračoval, tak bychom se v centrální bance zamysleli, zda regulace v dnešní podobě má ještě smysl,“ uvedl ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait na Fóru Zlaté koruny v polovině prosince. ČNB si ale nejprve musí počkat na výsledky za celý rok 2018, které budou k dispozici na jaře letošního roku.

Centrální banka dál tlačí zákon o ČNB

Ránu hypotečnímu trhu by mohl zasadit zákon o ČNB. Návrh novely schválila vláda již na začátku roku 2017, Poslanecká sněmovna ji ale před volbami nestihla projednat. Boj o zákonné pravomoci ale centrální banka nevzdává.
„My jsme se s tím zatím nesmířili, stále bojujeme za to, aby ta novela byla předložena jednak ministerstvem financí do vlády, a potom vládou do Poslanecké sněmovny,” řekl viceguvernér ČNB Marek Mora v nedělních Otázkách Václava Moravce.
Důvodů, proč by měla být novela schválena, předložila ČNB již mnoho. Přesto návrh stále nemá dostatečnou politickou podporu. Nyní proto přišla ČNB s novou argumentací a varuje před negativními dopady, které by mohlo mít nepřijetí novely zákona. Čekání na novelu zákona by podle viceguvernéra ČNB mohlo poškodit české banky.
V současné době totiž může ČNB určovat parametry úvěrů na bydlení pouze formou doporučení, kterými se řídí pouze české banky. Zákonné pravomoci by se ale vztahovaly i na zahraniční banky či nebankovní subjekty.
„Může dojít k paradoxní situaci, ve chvíli, kdy tento typ úvěru, to znamená hypoteční úvěry, začnou masivněji poskytovat například pobočky zahraničních bank anebo některé další subjekty, i nebankovní, tak to může nakonec poškodit naše banky,” řekl Marek Mora. Zatím k tomu ale podle Marka Mory nedochází. Zájem nabízet hypotéky přes svou dceřinou společnost v Česku má v současné době pouze jedna evropská banka.
„Diskuse k návrhu zatím nebyly uzavřeny, proto ministerstvo financí požádalo o posunutí termínu předložení novely zákona vládě do konce března 2019,“ uvedlo ministerstvo financí. Vzhledem k tomu, že standardně trvá legislativní proces jeden rok, by se ani v letošním roce ČNB zákonných pravomocí dočkat nemusela.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *