EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

ČNB úrokové sazby nezvýšila, hypotéky ale budou nadále zdražovat

 

Pětkrát a dost. Česká národní banka na svém posledním letošním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Neznamená to ale, že hypoteční úvěry nebudou nadále zdražovat.

Loading



 


ČNB tedy ponechala dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazba) na 1,75 %, diskontní sazbu na 0,75 % a lombardní sazbu na 2,75 %.
Česká národní banka letos zvýšila základní úrokové sazby již pětkrát. Naposledy 1. listopadu. Teď se spíše všichni upínají na první zasedání v příštím roce, kdy podle odhadů bankovní rada ČNB sazby znovu zvýší.
Nízká nezaměstnanost a vysoký růst mezd tlačící na inflaci, u které v prvním čtvrtletí očekáváme hodnoty u tří procent, vytváří prostředí příznivé pro další růst sazeb. Ten očekáváme v prvním čtvrtletí hned dvakrát, tedy v únoru a březnu, a to celkem na 2,25 %. Poté utahování české měnové politiky bude na chvíli přerušeno. Přihlásí se znovu, až s blížícím se zvyšováním evropských sazeb. Očekáváme, že ECB začne navyšovat sazby nejdříve po létě 2019, konkrétně ve čtvrtém čtvrtletí 2019, o 25 bazických bodů na 0,25 %. V tom samém období očekáváme další, v roce 2019 již třetí, zvýšení tuzemských sazeb na konečných 2,5 %,“ sdělila Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Hypotéky budou nejspíš nadále zdražovat

Banky reagují na zvýšení sazeb leckdy se zpožděním, což je také jeden z důvodů, proč v prosince pravděpodobně hypotéky znovu zdraží. V listopadu podle Fincentrum Hypoindex průměrná úroková sazba vzrostla na 2,78 procenta a hypotéky jsou tak nejdražší za poslední čtyři roky. Zvýšení úrokových sazeb se však netýká jen nových hypoték, ale také těch refinancovaných.
ČNB sice aktuálně základní úrokové sazby nezvýšila, ale pro hypoteční trh to až tolik neznamená. Banky při zvyšování sazeb hypotečních úvěrů nemusí jet přesně dle harmonogramu zvyšování sazeb ČNB. V letošním roce se banky ve snaze získat co nejvíce úvěrů před očekávaným útlumem hypotečního trhu snažily držet sazby nízko co nejdéle. Když však už nyní čekají nižší objemy, nemají důvod držet se zpátky. Obzvláště v situaci, kdy byla zvýšena sazba proticyklické kapitálové rezervy,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.
Sazbu proticyklické kapitálové rezervy ČNB zvýšila před týdnem a kdyby nadále pokračovala vysoká dynamika poskytování úvěrů, zvyšovala se rizika spojená s financováním nákupu realit. V tomto případě by ČNB sazbu znovu zvýšila. Naopak ke snížení sazeb by došlo, pokud by naopak došlo k obratu ve finančním cyklu a nadměrnému zhmotňování přijatých rizik, ČNB prý sazbu okamžitě sníží nebo úplně rozpustí.
„Rozhodnutí bankovní rady o zvýšení proticyklické kapitálové rezervy znamená, že makroobezřetnostní i měnová politika ČNB v současnosti působí jedním směrem, což přispívá k udržení stability české ekonomiky i jejího finančního sektoru. Domácí banky mohou díky své ziskovosti i nadále posilovat kapitál, aniž by se tím omezoval prostor pro poskytování úvěrů,“ řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

2019: zvyšování sazeb nebude tak časté

Příští rok sazby nejspíš nadále porostou a hypotéky budou zdražovat. ČNB však sazby pravděpodobně nebude zvyšovat tak často jako letos.
Právě pomalejší než očekávaná inflace zároveň zvyšuje pravděpodobnost, že v roce 2019 se dočkáme výrazně nižšího počtu zpřísnění měnové politiky než letos. Konsensus trhu hovoří spíše jen pro dvě zvýšení sazeb v roce 2019, ale rozhodně nelze vyloučit ani zvýšení trojnásobné. Letos ČNB zatím zvýšila sazby pětkrát a je prakticky vyloučeno, že by se na tom do konce roku ještě něco změnilo,“ doplnil Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *