EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Veronika Hejná

24. 02. 2021

0 komentářů

Může vám pronajímatel jednostranně zvýšit nájemné?

 

Ceny bytů dál rostou, nezastavila je ani pandemie koronaviru. Jak je to s nájemným? A může pronajímatel přistoupit ke zvyšování nájemného bez dohody s nájemcem i za nouzového stavu?

Loading



 


Podle Kryštofa Kubajka z realitního portálu Videobydlení.cz ceny pronájmů stouply především v regionech. V Ústeckém kraji portál eviduje až desetiprocentní nárůst. „Meziročně se ceny pronájmů v Praze nezvýšily a spíše zkorigovaly o pět procent, a to hlavně z důvodu zastavení krátkodobých pronájmů skrze Airbnb,“ komentuje aktuální vývoj Kubajko.

Inflační doložka v nájemní smlouvě

Mechanismus pro pravidelné zvyšování nájemného o fixní částku anebo inflační doložku si mohou pronajímatel s nájemcem sjednat v nájemní smlouvě.

„Doložka je však platná je v případě, že je v ní jednoznačně uvedeno, kterou konkrétní inflací se řídí, tedy například jedním z indexů spotřebitelských cen zveřejňovaných Českým statistickým úřadem. Dále v ní musí být určeno, k jakému datu bude docházet ke zvyšování nájemného,“ upozorňuje ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Ke zvýšení nájemného pomocí inflační doložky lze přistoupit pouze jednou ročně (k prvnímu dni roku nebo na výročí uzavření smlouvy). Navýšení je potom automatické, přesto je vhodné nájemce k úhradě o inflaci navýšené částky vyzvat.
Pokud smlouva takové ustanovení neobsahuje, možnost zvyšování nájemného se řídí zákonem.

Zákonná pravidla zvyšování nájemného

Při opětovném sjednávání nové nájemní smlouvy na dobu určitou má pronajímatel volné ruce – může uzavření nové smlouvy podmínit úhradou vyššího nájemného. Pak bude záležet na nájemci, zda je ochoten v nájmu bytu s navýšeným nájemným pokračovat.
U smluv na dobu neurčitou může pronajímatel navýšit nájemné ve dvou případech – tím prvním je dorovnání výše nájemného na výši obvyklou v daném místě, tím druhým potom stavební úpravy, které trvale zvyšují užitnou hodnotu bytu nebo podmínky bydlení.
Návrh na navýšení nájemného na obvyklé nájemné v daném místě musí mít písemnou podobu a navýšení nesmí překročit 20 procent za poslední tři roky. K tomuto navýšení lze přikročit také pouze jednou ročně. Pronajímatel může srovnatelné nájemné podložit znaleckým posudkem, anebo tak, že prokáže výši alespoň tří srovnatelných nájemných (třeba nájemními smlouvami). Postup pro zjištění výše srovnatelného nájemného upravuje nařízení vlády č. 453/2013 Sb. Kdyby nájemce nezaslal pronajímateli písemný souhlas (anebo rovnou nezačal platit nájemné v nové výši), může pronajímatel podat návrh k soudu, který by následně určil výši nájemného sám.
Po provedení stavebních úprav, které trvale zlepšují užitnou hodnotu pronajatého bytu, podmínky bydlení v domě nebo vedou k trvalým úsporám energie nebo vody, může pronajímatel navrhnout navýšení nájemného v souladu s § 2250 občanského zákoníku. Je však limitován deseti procenty účelně vynaložených nákladů.

REKLAMA

„Souhlasí-li s návrhem na takové zvýšení nájemného alespoň nájemci dvou třetin bytů v domě, platí zvýšené nájemné i pro ostatní nájemce,“ píše se v občanském zákoníku.

Kdyby se ale pronajímateli nepodařilo dohodnout se s nájemci, může navrhnout navýšení o 3,5 procenta vynaložených nákladů ročně. Při takovém navýšení platí právní domněnka, že náklady byly vynaloženy účelně.

Navýšení nájemného v době nouzového stavu

V dubnu 2020 vláda v souvislosti s pandemií koronaviru a souvisejícím nouzovým stavem vyhlásila cenové moratorium na zvyšování nájemného.

 „I malé zvýšení nájmu může lidem způsobit existenční problémy. Za normálních okolností by se mohli poohlédnout po levnějším bydlení, ale pandemie koronaviru teď stěhování komplikuje,“ vysvětlovala opatření ministryně financí Alena Schillerová.

Až do 5. června 2020 tak nebylo možné nájemné zvyšovat.
V říjnu loňského roku pak byl vyhlášen nový nouzový stav, ve kterém jsme v podstatě doposud. Ačkoliv k tomu zřejmě většina pronajímatelů nyní přistupovat nebude, neznamená opětovné vyhlášení nouzového stavu nové moratorium na zvyšování nájemného. Nájemné je tak v souladu se smlouvou nebo občanským zákoníkem možno i za trvání nouzového stavu navyšovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

vyvlastnění

Inflační doložka v nájemní smlouvě: Jak na ni?

Do smluvních vztahů – nájem bytu nevyjímaje – se po letech opět vrací inflační doložky. Podle dat Českého statistického úřadu totiž vzrostly spotřebitelské ceny v letošním červnu meziročně o 17,2 %. Jak inflační doložku do nájemní smlouvy zakotvit a jak postupovat, pokud s ní nájemce nesouhlasí?

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

25. 07. 2022

zvýšení splátek při refinancování

Jak na inflační doložku v nájemní smlouvě

Zdroj: Shutterstock Nájemné nemůže pronajímatel u nájmu domu a bytu zvyšovat svévolně. Nedohodnou-li se na pravidelném navyšování smluvní strany přímo ve smlouvě, pravidla pro zvyšování nájemného stanoví zákon. Jednou z možností, jak navyšování do nájemní smlouvy zakotvit, je sjednání inflační doložky. I pro inflační doložku však platí určitá pravidla.

Text: Veronika Hejná

24. 03. 2021

smluvní pokuta novela

Do nájemních vztahů se má vrátit smluvní pokuta

Změna občanského zákoníku, která mimo jiné opět ruší předkupní právo spoluvlastníků, zamířila na konci února do senátu. Pokud ji i horní komora schválí ve stávajícím znění, vrátí se do nájemních smluv možnost požadovat po nájemci smluvní pokutu.

Text: Veronika Hejná

10. 03. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *