Airbnb a ČSÚ zahajují partnerství pro sdílení agregovaných dat

Český statistický úřad a Airbnb se dohodly na sdílení anonymních agregovaných dat o krátkodobých pronájmech přes platformu Airbnb pro statistické účely. Uzavřené partnerství, první svého druhu ve střední a východní Evropě, využije statistika cestovního ruchu a pomůže i ke zpřesnění výpočtu efektů tzv. sdílné ekonomiky. Osobní data uživatelů platformy nebudou sdílena.

Airbnb bude s ČSÚ sdílet roční anonymní agregovaná data o komunitě Airbnb v České republice. ČSÚ a Airbnb chtějí zajistit, aby zainteresované strany měly k dispozici platná data
a nemusely se spoléhat na údaje třetích stran. Česká republika patří rozsahem poskytovaných dat, jejich úplností i metodickou propracovaností k evropské špičce v oblasti statistiky cestovního ruchu.
„Máme dobrý přehled o kapacitách a návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení, ale chybí nám přesnější a detailnější informace o dalších typech ubytování. To je dnes nabízené hlavně přes sdílenou ekonomiku a zde si vypomáháme různými zdroji a odhady. Oceňujeme proto, že Airbnb je první on-line platformou, jež s námi na zpřesnění našich dat spolupracuje,“ říká Jaroslav Sixta, místopředseda Českého statistického úřadu.
„Pro každého v České republice chceme být dobrým partnerem a pomáhat pochopit výhody sdíleného bydlení. Jsme hrdí na to, že jsme pro ČSÚ prvním partnerem tohoto druhu a těšíme se na toto inovativní partnerství, které podporuje debatu založenou na faktech s partnery
a tvůrci politik napříč celou zemí,“ říká Vladimír Beroun, Public Policy manažer Airbnb pro střední a východní Evropu.
Partnerstvím chtějí Airbnb a ČSÚ přispět k otevřenosti a k poskytnutí detailních statistických informací veřejnosti, municipalitám či institucím působícím v oblasti cestovního ruchu. Tato iniciativa je ve shodě se zásadami Airbnb, v nichž se společnost Airbnb zavazuje budovat otevřené a transparentní společenství a poskytovat městům a obcím informace potřebné
k přijímání informovaných rozhodnutí o politikách týkajících se sdíleného bydlení.