Domácích hostů se ubytovalo více, zahraničních ubylo

V prvním čtvrtletí 2019 se celkový počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně zvýšil o 1,8 % a počet přenocování vzrostl o 0,9 %. Domácí klientela stále vykazovala zvýšený zájem o ubytování. Poptávka ze strany zahraničních hostů ale po několika letech nepřetržitého růstu v prvních třech měsících letošního roku poklesla.

Počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních dosáhl v 1. čtvrtletí letošního roku 10,8 milionu nocí, což bylo o 0,9 % více než ve stejném období loňského roku. Domácí klientela strávila v ubytovacích zařízeních o 4,2 % více nocí. Počet přenocování zahraničního hostů se snížil o 2,3 %. Nejvíce přenocování (7,3 milionu) bylo uskutečněno v hotelech. Hotelový segment vykázal meziroční pokles přenocování o 0,5 %, především snížením počtu nocí nerezidentů o 2,0 %.

regionálním členění byla vyšší návštěvnost z pohledu přenocování v osmi krajích. Největší růst poptávky po ubytování byl zaznamenán na Vysočině (+9,1 %), naopak pokles počtu přenocování se odehrál v Praze (-2,6 %), Středočeském (-2,4 %), Jihočeském (-2,1 %), Zlínském (-1,8 %) a v Karlovarském kraji (-1,1 %).

Do hromadných ubytovacích zařízení přijely ve sledovaném období 4,0 miliony hostů, což meziročně představovalo zvýšení o 1,8 %, přitom zahraničních hostů bylo více než domácích. V porovnání s loňským rokem se počet zahraničních návštěvníků snížil o 0,2 %, domácích hostů naopak o 3,8 % přibylo. Hotely zaznamenaly 1,3% zvýšení návštěvnosti a penziony navštívilo v 1. čtvrtletí letošního roku o 6,4 % více hostů než v minulém roce. Regionálněpřibylo hostů ve většině krajů. Nadprůměrnou dynamiku růstu příjezdů zaznamenal Jihomoravský kraj (o 7,2 %), Královéhradecký kraj (o 5,2 %) nebo Vysočina (o 5,1 %). V Praze se nejvíce ze všech krajů zvýšil  počet ubytovaných rezidentů (+9,0 %). Počet nerezidentů ale v hlavním městě poklesl o 2,0 %, což mělo rozhodující vliv na celorepublikový pokles.

Nejvíce zahraničních hostů (podle státního občanství) přijelo z Německa. Ve sledovaných zařízeních se jich ubytovalo 408 tisíc. Meziročně se počty příjezdů z Německa snížily o 2,6 %. Také sousedních Rakušanů se v 1. čtvrtletí ubytovalo méně než vloni. Návštěvnost ze zbylých okolních zemí byla ale na vzestupu. Ubytovaných hostů ze Slovenska přijelo celkem 143 tisíc, s meziročním zvýšením o 4,9 % a počty příjezdů z Polska (137 tisíc) se zvýšily o 6,7 %. Čtvrtá příčka v příjezdech patřila hostům z Ruské federace. Těch se ubytovalo celkem 131 tisíc, což znamenalo pokles o 8,9 %. Také Italů přijelo méně než loni (-8,6 %) a v prvním čtvrtletí tradičně silná návštěvnost z Nizozemska zaznamenala pokles příjezdů o 7,0 % a přenocování o 4,6 %. Naopak návštěvnost z Francie vykázala v prvních třech měsících letošního roku růst. Francouzi v Česku strávili o pětinu více nocí (+20,8 %) a počty ubytovaných vzrostly o 16,9 %.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu