EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Milan Vodička

08. 04. 2021

0 komentářů

Hrozí další zdražování bytů, nová výstavba se propadá

 

Foto: Shutterstock

Lidé, kteří spoléhali na to, že s příchodem pandemie začnou klesat ceny nemovitostí, určitě šokuje aktuální vývoj. Situace bude pravděpodobně ještě horší. Propadá se totiž výstavba nových bytů. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu počet dokončených bytů v únoru 2021 meziročně klesl o 15,6 % na pouhých 2570 bytů, přičemž v bytových domech počet dokončených bytů klesl dokonce o 48,4 %. Další nepříznivou zprávou je, že klesá i počet bytů, jejichž výstavba byla letos v únoru zahájena (meziroční pokles o 8,9 %).

Loading



 


„Lidé, kteří vyčkávali s nákupem nemovitostí, protože očekávali, že v ekonomické krizi klesnou ceny, výrazně prodělali. Omezení stavební produkce v kombinaci s pumpováním peněz do ekonomiky vyvolalo prudký růst cen na realitním trhu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Ve stavebnictví se tíživěji než v jiných sektorech projevuje nejistota plynoucí z pandemické situace, která vede podnikatele ve stavebnictví, stavební firmy a developery k pozastavování a rušení některých projektů. Nedostatek pracovní síly pochopitelně tento trend jedině umocňuje, stejně jako jej v listopadu umocňovala druhá vlna pandemie.
„Negativní trend bytové výstavby přitom započal ještě před propuknutím nákazy a nic na něm nezměnil ani hlad po nových bytech ženoucích jejich ceny ke stále novým rekordům. Realitní trh proto musí letos i nadále počítat se slabou nabídkou nových bytů,“ poznamenal Petr Dufek z ČSOB.
Celkově letos stavebnictví ztratí zhruba šest procent. K růstu se vrátí až v roce 2022. Nejistota se odráží například i v meziročně citelně sníženém počtu zahájených bytů. Útlum stavební činnosti v oblasti rezidenční výstavby se výhledově projeví dalším omezení nabídky nového bydlení na trhu, což povede k zesílení tlaku na růst cen nemovitostí a následně také nájmů,“ uvedl Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonom, Trinity Bank.
Podle Martina Gürtlera, analytika Komerční banky, by k mírnému oživení v oblasti stavebnictví mohlo dojít ve druhé polovině roku, kdy už by mohly polevit současné restrikce a vlivem vyššího podílu proočkované populace by se měla snížit i nejistota kolem dalšího vývoje. „V dalších letech by tuzemské stavební výrobě měly významně pomocí také finanční prostředky z fondů EU. Brzdou dalšího vývoje však může být nedostatek pracovníků ze zahraničí, na kterých české stavebnictví po dlouhou dobu stojí. Ti po vypuknutí pandemie odcestovali do domovských zemí a je otázkou zda či kdy se vrátí.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *