12. 04. 2018

Krátkodobé pronájmy umožňují 70 % pronajímatelům udržet si vlastní bydlení, vydělají občané, radnice i stát

Podnikání s krátkodobými pronájmy je celosvětovým fenoménem s významným ekonomickým potenciálem. Do veřejných rozpočtů může přinášet až 500 milionů ročně. Poskytovateli tohoto ubytování jsou z drtivé většiny soukromé osoby, pro něž krátkodobý pronájem představuje pouze přivýdělek, nikoli primární zdroj obživy. Téměř dvou třetinám všech pronajímatelů umožňuje hradit vlastní náklady za bydlení, a to minimálně z 50 procent. K profitu přitom pomáhá i dalším službám v daném místě. To a mnohé další vyplývá z hodnocení nově vzniklé České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí.

Zejména v několika posledních letech zažívá krátkodobé pronajímání nemovitostí nebývale rychlý růst i v Česku. “Stejně jako v zahraničí výrazně proměňuje i celý segment ubytovacích služeb, na což je třeba reagovat – edukovat veřejnost i úřady a systém správně nastavit,” vysvětluje předseda asociace Matěj Koutný důvody vzniku České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS). Segment krátkodobých pronájmů je podle asociace pro českou metropoli velkou příležitostí. Podle vládní analýzy (2017) totiž může jen za místní a lázeňské poplatky přinést do rozpočtu hlavního města až 50 milionů ročně. Jsou-li vzaty v potaz všechny potenciální výnosy na celostátní úrovni včetně daňových, mohou krátkodobé pronájmy do veřejných rozpočtů přinášet až 500 milionů ročně.
“Průměrný pobyt v krátkodobých pronájmech trvá 5,3 dne, tedy dvakrát déle než v běžných ubytovacích zařízeních. Přitom více než polovinu globálních výdajů za cestování zákazníci utratí za občerstvení, nákupy, cestování, služby a rekreační aktivity, pouze 26 % je za ubytování. To jsou jednoduché počty, ze kterých vyplývají významné přímé pozitivní efekty pro místní ekonomiku,”  uvádí za asociaci Koutný. Každých 30 nových turistů navíc přispívá ke vzniku jednoho nového pracovního místa. Krátkodobé pronájmy a na ně navázané služby tak mimo jiné podporují lokální malé a střední podniky.
Z dostupných dat současně nevyplývá, že by rozšiřování jejich nabídky mělo výrazný negativní efekt na hotelový segment. To potvrzuje i zpráva Úřadu vlády z loňského roku. Podle studie z roku 2016 způsobí každý nárůst nabídky služeb krátkodobého ubytování o 10 % snížení měsíčních výnosů tradičních poskytovatelů ubytování pouze o 0,39 %. Jak dále potvrzují data provozovatelů krátkodobých pronájmů třetina hostů ubytovaných skrze tuto službu tvrdí, že by zůstala doma nebo by se nezdržela na místě tak dlouho, pokud by nebylo možné využít krátkodobého pronájmu a zažít město jako místní. Osm z deseti návštěvníků zároveň uvedlo, že jejich pozitivní zkušenost s tímto typem ubytování přispěla k opakovanému návratu do České republiky.
Rostoucí zájem o krátkodobé pronájmy navíc reaguje na současné potřeby lidí po celém světě, kteří už dávno necestují pouze za objevy a zábavou, ale čím dál častěji také za prací. Setkáváme se s tím, že krátkodobých pronájmů využívají čím dál častěji profesionálové nejrůznějších oborů, takzvaní freelanceři, kteří se v různě dlouhotrvajících intervalech přesouvají po světě. Většinou preferují pronajmout si celý byt. Stejně jako lidé, kteří přichází krátkodobě za prací i se svými rodinami. Hlavní určující je z našich dosavadních zkušeností požadavek většího soukromí, než které poskytují hotely a jiná ubytovací zařízení,” dodává David Bureš z ČAPUS.
Tisková zpráva ČAPUS

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek