20. 02. 2020

Subjekty:
M&M reality

Panelové byty jsou stále v kurzu. Kupce láká nižší cena, ale i skvělá občanská vybavenost sídlišť

PRAHA, 20. 2. 2020 – Více než 50 % všech prodaných bytů v Praze se nachází na panelových sídlištích. Vyplývá to ze statistiky prodejů společnost M&M Reality.  Přesto, že jejich ceny stále mírně rostou, jsou panelové byty až o 35 % levnější než byty ve staré cihlové zástavbě a v nových developerských projektech.

Nejžádanějšími byty na pražských panelových sídlištích jsou 2+kk o rozloze 44 metrů čtverečních plus lodžie. Jejich běžná cena se dnes pohybuje okolo 3,6 milionu korun. Před rokem se srovnatelné byty prodávaly za zhruba 3,3 milionu a začátkem roku 2018 za 2,9 milionu.
Byty 1+kk o 28 metrech čtverečních, které se aktuálně prodávají za ceny okolo 2, 95 milionu korun, stály začátkem roku 2018 přibližně 2,5 milionu. U bytů 3+kk s rozlohou 65 metrů čtverečních vzrostly běžné ceny z 2,9 milionu v roce 2018 na dnešních 4,2 milionu korun.
„I přes postupný růst jejich cen jsou panelové byty stále nejlevnějšími na pražském trhu. V exponovaných lokalitách jsou levnější řádově o 10 %, ale v průměru tento cenový rozdíl činí 25 až 35 %,“ přibližuje Jan Martina, oblastní manažer pro Prahu společnosti M&M Reality.
 O panelové byty v Praze má zájem široká skupina potenciálních kupců. Účelem koupě bývá jak využití pro vlastní potřebu, tak investice. Velmi častý je nákup panelového bytu jakožto takzvaného startovacího bydlení, či naopak na období důchodu. Rozhodujícím faktorem je vždy cenová dostupnost v porovnání s jinými typy nemovitostí.
„Nutno podotknout, že z urbanistického hlediska nabízí většina panelových sídlišť v Praze řadu výhod. Dostatek zeleně, skvělou dostupnost k hlavním tepnám městské hromadné dopravy, kompletní vybavenost přímo v místě. To se o nových developerských projektech stavěných na zelených loukách často říci nedá. Oproti starší cihlové zástavbě jsou zas panelové domy méně nákladné na údržbu,“ konstatuje Jan Martina.
Mezi jednotlivými panelovými sídlišti na území metropole lze sledovat značné rozdíly. Například v Praze 5 se poblíž stanice metra Luka běžně prodávají panelové byty 2+kk za ceny okolo 3,75 milionu korun, zatímco jen o kus dál na sídlišti Velká Ohrada jsou srovnatelné byty zhruba o 250 tisíc levnější.
„Není těžké porozumět klientům, kterým se líbí bydlení v čtyřpodlažním panelovém domě, v bytě o dispozicích 3+1  s lodžií.  Zvláště, je-li to 300 metrů od zastávky autobusu a 500 metrů od lesa, kde jejich potomek dojde do školy bez nutnosti přecházet silnici,“ říká Jan Martina. Bytových domů s podobným potenciálem najdeme v metropoli nespočet, například v Hodkovičkách, Petrovicích, na Spořilově, ve Zličíně, Střešovicích či Červeném Vrchu.
„Poněkud jiná je ale samozřejmě situace ve 13 patrovém věžáku o 60 bytech, ve kterém ráno čekáte jen na výtah 10 minut. Vždy je to o tom, z čeho klient vybírá, respektive na co finančně dosáhne,“ dodává Jan Martina.

Vstoupit do diskuze Žádný příspěvek