14. 10. 2022

Šest žadatelů o půjčku ze sta záměrně zasahuje do výpisů pro schválení, pětina pak splácí mikroúvěry

Zhoršená ekonomická situace spotřebitelů se projevuje ve zvýšeném riziku u poskytovatelů úvěrů. Vyplývá to ze statistik Elektronického validátoru výpisů – specializovaného software, který pro banky a nefinanční poskytovatele půjček automaticky prověřuje pravost elektronických bankovních výpisů předkládaných žadateli o úvěr a analyzuje na nich rizikové transakce.

Elektronický validátor bankovních výpisů analyzuje automaticky výpisy v PDF formátu, které předkládají klienti poskytovatelům úvěrů.

Software dlouhodobě odhaluje záměrné pozměnění u šesti procent elektronických výpisů, které předkládají žadatelé při schvalování půjčky. Na rostoucí riziko nesplácených půjček však ukazuje rostoucí podíl těch, kteří žádají o půjčku, ale podle transakcí na výpisu již splácí jeden či více mikroúvěrů. „Zatímco v prvním pololetí loňského roku splácelo mikropůjčky podle analýzy výpisů 8 procent žadatelů o úvěr, v letošním prvním pololetí to bylo již 18 procent žadatelů,“ uvedl Ján Hurný, výkonný ředitel Společnosti pro informační databáze.

SID na výpisech detekuje také transakce významné pro posouzení celkového finančního zdraví žadatele o úvěr. Ve srovnání s analýzou provedenou ve stejném období loňského roku stoupl podíl výpisů s transakcemi spojenými s hazardem – za první pololetí tohoto roku se jednalo o 23 procent (oproti 15 procentům roce 2021). U 15 procent žadatelů validátor výpisů identifikoval příjmy ve formě sociálních dávek.

Poskytovatelé úvěrů vycházejí vstříc svým klientům a snaží se nabídnout jim své služby online bez zbytečného papírování. O to víc je důležitý proces posouzení platební morálky klienta online a ideálně v reálném čase. Jsme rádi, že náš pokročilý software na analýzu bankovních výpisů je pro naše partnery první volbou,“ sdělil Ján Hurný, výkonný ředitel Společnosti pro informační databáze.

Analýza bankovního výpisu je jednou z možností, jak společnosti naplňují zákon o spotřebitelském úvěru a posuzují bonitu klienta. Pokročilý validátor bankovních výpisů od společnosti SID poskytuje bankám a nebankovním finančním institucím v ČR a na Slovensku pokročilý nástroj pro ověření bankovních výpisů.  S využitím umělé inteligence ověří validátor autentičnost dokumentu včetně detailní analýzy položek na výpisu. Detekuje nejen informace o pravidelných příjmech a výdajích. Zjistí i příjmy ze sociálních dávek, platby na hazardní hry, i další skutečnosti, které by mohly hrát roli při splácení požadovaného úvěru.