16. 06. 2023

Stěhování za město: nový trend, který mění způsob života Čechů. Proč je bydlení mimo města stále lákavější?

V posledních letech se stěhování za město stalo stále populárnějším řešením pro ty, kdo hledají ideální bydlení. Důvodem je kombinace rostoucích cen nemovitostí a drahých hypoték, která činí vlastní bydlení ve velkých městech pro střední třídu často nedostupným. Tento fenomén vytváří nový trend, kdy lidé jsou ochotni obětovat pohodlí města a raději dojíždět za prací z klidnějšího venkova. Developeři tak zaznamenávají vzrůstající zájem o nemovitosti v lokalitách dále za městem.

Trh s nemovitostmi zažil v posledních letech několik zásadních změn, které ovlivnily představy Čechů o ideálním bydlení. Jednak ceny nemovitostí dosáhly takových výšin, že mnozí lidé nemají jinou možnost než hledat kompromis ve formě bydlení mimo město. Druhým faktorem, který tuto situaci ovlivňuje, jsou dopady koronavirové pandemie. Období restrikcí a doporučení (nejen) ze strany vlády umožnilo mnoha zaměstnaným pracovat z domova, což je trend, na který nyní mnozí spoléhají.

Růst cen nemovitostí přinutil zájemce o koupi poohlížet se i dál od měst. Bydlení v posledních letech zdražuje výrazně rychleji, než rostou mzdy, a to i přes stagnaci trhu v posledních měsících. Ještě než udeřil covid, tak co se týče geografické vzdálenosti, byli lidé ochotni ustoupit, zatímco v otázce časové náročnosti dojíždění do práce odmítali couvat. Proto hledali bydlení zejména v okolí dopravních tepen – poblíž dálnic, hlavních silničních tahů a v dosahu železnice s přímým spojením do centra města. Následně během covidu začala nová éra práce na home office, která výrazně změnila kritéria Čechů na bydlení, obzvláště v otázkách dopravní dostupnosti. Práce z domova se navíc v mnoha firmách nadále udržuje. Ti, kdo nutně nemusejí, už nejezdí do kanceláře každý den. Otevřely se tedy možnosti bydlet dál od zaměstnání, víc v přírodě, bez nutného každodenního dojíždění. Proto lidé volí možnost levnějšího bydlení ve vzdálenějších destinacích.

Developeři si poptávku po moderním bydlení za dobrou cenu a ochotu Čechů dojíždět stále více uvědomují a přizpůsobují tomu své budoucí plány, kdy se svými rezidenčními projekty snaží cílit na klienty z měst. Zájmu ze strany kupujících se nelze divit. Čtyřčlenná rodina se ve městě do bytu, který by odpovídal její finanční situaci, zkrátka nevejde – čím větší, tím dražší. To potvrzuje také investiční skupina DRFG, která se v současnosti podílí na několika developerských projektech, a v novém roce plánuje zahájit výstavbu nového vícefunkčního areálu Tři Dvory. Tento projekt se zaměří na mladé rodiny, páry i singles, tedy prakticky na všechny, kteří hledají bydlení s velkým množstvím užitku, a to v cenově dostupném řešení s dobrým dopravním spojením do Brna. “Vzhledem k rostoucím cenám nemovitostí v posledních letech bylo při plánování projektu naším záměrem vytvořit moderní cenově dostupné bydlení, které bude na pěkném a zajímavém místě, ale zároveň nabídne také dobré dopravní spojení do Brna. Reagujeme tak na současnou poptávku kupujících a jejich preference,” říká Josef Šilhánek, ředitel realitní divize DRFG Real Estate.

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu