04. 04. 2022

Živnostníci se zlepšují ve splácení, a dokonce si více půjčují

Pokles počtu nesplácených dluhů u živnostníků naznačuje, že se jejich platební schopnost zlepšuje a ve finančních problémech způsobených pandemií už zůstává jen malá část z nich. Většina obnovila dodávky svých služeb a zboží, nebo si našla nové zdroje příjmů. Někteří drobní podnikatelé z pohostinství a cestovního ruchu, kde přetrvávají problémy, přešli do jiných oborů, jiní se nechali zaměstnat. Své závazky bez problémů platí a nebojí se brát si nové půjčky.

Počet pohledávek finančních institucí vůči živnostníkům na konci ledna 2022 poklesl o dvacet procent oproti srpnu 2021, kdy byla jejich situace s placením dluhů nejhorší od roku 2017.

Počet dluhů kulminoval v průběhu léta 2021. To jsme registrovali jejich nárůst téměř o čtvrtinu proti stavu před pandemií, kdy byl počet nesplácených dluhů drobných podnikatelů na historicky nejnižší úrovni,“ popsal vývoj nesplácených dluhů Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti M.B.A. Finance.

Nárůst počtu pohledávek vůči živnostníkům v M.B.A. Finance registrovali od listopadu 2020, kdy se na jejich hospodaření začaly projevovat restrikce proti šíření nemoci COVID-19.

K současnému zlepšení platební morálky malých podnikatelů došlo díky oživení ekonomiky poté, co domácnosti i firmy začaly investovat do spotřeby, kterou od začátku pandemie odkládaly. Většina živnostníků je dnes vytížena jako před pandemií a jejich lepší finanční situaci zajišťuje nejen velký objem práce, ale také zvyšování její ceny. Zejména u řemesel poptávka výrazně převyšuje nabídku a zákazníci tak musí zdražování akceptovat.

REKLAMA

Drobným podnikatelům se daří a nebojí se brát si nové půjčky. Podle čísel ČNB se jejich dluhy u bank navýšily za posledních šest měsíců o více než 1,2 miliardy, zatímco před tím rok téměř stagnovaly. „Je to pozitivní trend a uvidíme, jak se na ekonomické kondici živnostníků projeví současná vysoká inflace a turbulence v nestabilním postcovidovém světě. Aby v důsledku ochlazení poptávky opět nepřišli o zakázky,“ hodnotil Jakub Zetek výhledy fungování drobných podnikatelů.