EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Levné byty v Praze došly. A bude hůř

 

Developeři prodávají v metropoli stále méně bytů. Nabídka se nebezpečně tenčí. Levnější byty do 45 tisíc za metr čtvereční se z ceníků již téměř vytratily. Průměrná cena prodaných bytů prolomila hranici 72 tisíc korun. Zájemci o bydlení nacházejí levnější řešení na venkově.

Loading



 


Za první čtvrtletí letošního roku prodali developeři v Praze podle analýz společností Trigema, Skanska Reality a Central Group celkem 1350 nových bytů, což o 15 % méně než před rokem a téměř o třetinu méně než před dvěma lety. V regionech se přitom prodalo ve stejném období 1430 nových bytů, což představuje nárůst meziroční o 27 %. V Brně je situace podobná jako v hlavním městě. Developeři prodali za první tři měsíce letošního roku 220 bytů, což představuje meziroční propad o 39 %.

Praha v útlumu, regiony táhnou

Přestože začala hlavní developerská sezóna a nových projektů přibylo, zásoba nových bytů v Praze se meziročně ztenčila o třetinu z 5250 na 3450 nabízených bytů. V nabídce developerů bylo přitom ještě před dvěma lety o polovinu více bytů (6450) než v současné době. V regionech naopak nabídka developerů vzrostla oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku o 9 % na 4700 dostupných bytů. V Brně bylo ke konci prvního čtvrtletí evidováno 885 dostupných bytů.
Pro letošní rok v Praze očekáváme, že se poprvé po více než 7 letech nebudou počty nově prodávaných bytů navyšovat. Pravděpodobná je spíše stagnace, nebo mírný pokles. Hlavním důvodem je snižující se zásoba jednotek, protože vázne povolování nových stavebních projektů. V některých regionech je však ještě možný další růst. Středočeský kraj hlásí 1400 a Jihomoravský 1000 dostupných bytů,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Ceny lámou rekordy

Průměrná cena za metr čtvereční dostupných nových bytů v Praze překročila hranici 80 tisíc korun, což představuje meziročně nárůst o čtvrtinu. Průměrná cena prodaných pražských bytů se za poslední rok zvýšila o 20 % na 72 131 korun za metr čtvereční. Nákupy bytů se tak stále více vzdalují možnostem běžných domácností se středními příjmy.
„Většina bytů v nabídce je navíc v cenách nad 60 tisíc korun za metr čtvereční a pro běžnou střední třídu je tak reálně cenově dostupných jen asi 700 nabízených bytů, což je pro metropoli, jakou je Praha zcela nedostatečné. A to je také hlavní důvod, proč ceny bytů rostou,“ řekl šéf developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.
Levné byty z nabídek developerů téměř vymizely. Střední a nejnižší cenový segment (do 60 tisíc korun za metr čtvereční) nepředstavuje ani pětinu. V prvním čtvrtletí se navíc neprodal ani jeden nový byt s cenou pod 45 tisíc korun. Meziročně se však téměř zdvojnásobily prodeje bytů ve všech segmentech nad 70 tisíc korun za metr čtvereční. V nejdražším segmentu (nad 100 tisíc korun za metr čtvereční) se čtvrtletní prodeje dokonce téměř ztrojnásobily.
„V současné době neevidujeme nabídku v segmentu dostupného bydlení do 55 tisíc za metr čtvereční, což je způsobeno úbytkem levných projektů v okrajových lokalitách Prahy a přesunem nabídky do širšího centra metropole a lokalit s dobrou dopravní dostupností,“ sdělila Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality.
Ceny bytů rostou i v regionech. V průměru vzrostla v první čtvrtletí cena dostupných bytů o 2,1 % na 45 537 korun za metr čtvereční. V Brně dosáhla 59 tisíc korun za metr čtvereční.
Nedostatečná nabídka v kombinaci s vysokými cenami nutí lidi hledat levnější bydlení v regionech a za prací především do Prahy a do Brna dojíždět. Nedochází však již v takové míře k výstavbě rodinných domů, ale spíše bytových domů na okrajích měst. Město se tak geograficky rozšiřuje o příměstské obce, dochází k tzv. nové suburbanizaci. Dojíždění však není dobrou zprávou pro města, která nejsou připravena na nával aut. V Praze je přibližně tři tisíce P+R stání, v současné době je však potřeba minimálně pětkrát více.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *