EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: David Krůta

19. 05. 2017

0 komentářů

Půjčka pro každého…

 

Půjčka pro každého… s minimálním úrokem. Jsme tu pro vás. Odpustíme vám až polovinu splátek. Takové a mnohé další slogany se na nás každý den hrnou z televizních obrazovek a novinových titulků.

Loading



 


Jsou opravdu půjčky tak nevinné jak se na první pohled zdají? V čem je ten pověstný háček? Na co myslet, když si jdeme pro peníze, které mnohdy ani nepotřebujeme?

Když je ten hokej…

Je to až k nevíře, ale mnoho lidí se do dluhové pasti dostane velmi lehce. Svojí nerozvážností. Klasickým příkladem může být zbytečná koupě spotřebního zboží nebo společenské dogma, které je třeba naplnit. Přece každý musí v létě k moři. Vánoce jsou přece o drahých dárcích. A na to mistrovství se přeci nebudeme koukat na staré televizi, musíme si pořídit novou.
V každém takovém okamžiku však v našem skutku chybí prosté slovíčko „potřebujeme“. Mnohdy totiž zjistíme, že nám vyhoří pračka, odejde lednička nebo se pokazí drahá součástka na autě. A co teď? Splácíme dovolenou, kterou jsme si mohli odpustit ale opravené auto je pro nás mnohem důležitější, protože nám slouží denně.
Co dál? Další půjčka? Když nám ji banka už neposkytne, půjdeme cestou nebankovních půjček? Vždy důkladně zvažujte nezbytnost vašich výdajů. Říká se tomu „finanční gramotnost“ a toto kritické myšlení a sebekontrola je mnohdy to první, co domácnost dělí od velkých problémů.

Bankovní a nebankovní půjčky

Pokud opravdu potřebujete půjčku, vždy je na výběr ze dvou cest. První je cesta bankovních půjček, kde vás čeká důkladnější kontrola ze strany bankovního domu a úrok cca 6 – 10 %. Důležitým faktorem je také RPSN, které se u bankovních domů pohybuje v rozmezí 7 – 20 %. Mnohdy se stane, že pokud již máte nějakou půjčku, banka nemusí další půjčku poskytnout.
Druhou cestou je cesta nebankovních půjček od společností jako Provident Financial, Cofidis, Zaplo a mnohých dalších. Řada těchto společností nabízí rychlé půjčky, kde například nepotřebujete ručitele. Mnoho poskytovatelů se chlubí i tím, že nenahlíží do registru dlužníků nebo že neřeší aktuální finanční situaci žadatele.
Vždy najdete společnost, která vám půjčí takřka za jakýchkoliv okolností. Druhou stranou mince je pak vysoký úrok. Výjimkou není 30% úročení a RPSN může dosahovat i více než 100 %. Mnoho nebankovních poskytovatelů účtuje vysoké poplatky za vedení účtu nebo za zprostředkování půjčky.

Průměrná půjčka

Ke konci března tohoto roku banky v České republice měly rozpůjčováno 5,1 bilionu korun. Objem úvěrů poskytnutých rezidentským domácnostem v ČR dosáhl v březnu 2017 výše přes 1,4 bilionu korun. Z toho téměř 75 % činí úvěry poskytnuté na bydlení – převážně hypotéky. Spotřebitelské úvěry zaujímají necelých 221 miliard Kč.
Pozitivní zprávou je, že klesá procento úvěrů, které dlužníci nezvládají splácet. V současné době domácnosti mají problémy se splácením 2,9 % všech úvěrů. V roce 2013, kdy se jednalo o 5,3% úvěrů.
Graf 1: Úvěry rezidentským domácnostem podle účelu (mld. Kč) a podíl úvěrů se selháním (%)
Vývoj úvěrů domácnostem a podíl nesplácených půjček
Zdroj: ČNB
Průměrný občan si nejčastěji půjčuje pro spotřebitelské účely mezi 130 až 150 000 Kč na dobu pěti let. Pokud pomineme hypotéky, kde je účel zcela jasný, nejčastěji si lidé půjčují za účelem nákupu spotřební elektroniky a rekonstrukce. Každý desátý člověk si bere půjčku za účelem splacení starších úvěrů. Poté následují ostatní důvody, jako koupě automobilu, dovolená a podobně.

Mapaexekucí.cz

Odvrácenou stranou půjček jsou exekuce, do kterých se lidé dostanou v okamžiku nesplácení. V rámci projektu „Předluženost v ČR“ vznikl webový portál Mapaexekucí.cz, který na jednom místě přehledně zobrazuje aktuální podíl exekucí ve společnosti.
V současné době je v naší zemi přes 4,5 milionu otevřených exekučních řízení a přes 834 tisíc lidí v exekuci. Co je ještě více alarmující, je skutečnost, že přes 413 tisíc lidí má více než čtyři exekuce najednou. A přes 140 tisíc lidí má více než deset exekucí najednou.
Graf 2: Mapa exekucí
Mapa exekucí
Zdroj: Mapaexekucí.cz
Nejvážnější je situace v Ústeckém kraji, kde je 16,6 % osob v exekuci. Z toho nejkritičtější situace je na Moldavě a v části Trmice, kde je v exekuci 39 %, respektive 35 % obyvatel starších 15 let.
Celkově je v rámci exekučních řízení vymáháno přes 355 miliard Kč. Průměrně tak na každého dlužníka připadá exekuce ve výši přes 400 000 Kč. Tato čísla samozřejmě hodně ovlivňuje místo bydliště. Zejména v Praze, Brně a dalších větších městech mají větší podíl exekuce půjček s vyšší jistinou. V Karlovarském a Ústeckém kraji je průměrná exekuce několikrát nižší, ale dluží mnohonásobně více lidí.
Další stovky miliard ovšem Češi dluží i nejrůznějším nebankovním společnostem, drobným firmám ale i soukromým osobám. Podle údajů z živnostenského rejstříku a odhadů ministerstva financí se půjčováním peněz živí v Česku zhruba 57 tisíc osob či malých firem. To by mělo ale skončit s novým zákonem o spotřebitelském úvěru, který úvěrové podnikatele protřídí.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *